Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drugsproductie in Nederland verandert: minder hennep, meer meth

Drugsproductie in Nederland verandert: minder hennep, meer meth

AMSTERDAM (ANP) - De productie van drugs in Nederland verandert. Zo is de hennepteelt in Nederland de laatste jaren afgenomen en groeit de productie van methamfetamine juist, staat in een rapport van de politie over georganiseerde drugscriminaliteit.

In het rapport Fenomeenbeeld drugs 2024 staan de ontwikkelingen beschreven voor de periode van 2020 tot en met 2023, aangevuld met wat data uit de eerste helft van 2024. Ondanks de aanpak van drugscriminaliteit door de politie blijft Nederland "een belangrijk knooppunt binnen de mondiale drugsmarkt".

De in- en doorvoer van buitenlandse hennep in Nederland neemt toe. Hennep is de naam van de plant waarvan wiet en hasj worden gemaakt. Op "buitenlandse afzetmarkten" is minder behoefte aan in Nederland gekweekte hennep. "De Nederlandse hennepteelt lijkt daarmee aan belang te hebben ingeboet", aldus het rapport.

Pink cocaïne

De productie van methamfetamine lijkt zich volgens het rapport juist "definitief te hebben gevestigd" in Nederland. Ook treft de politie meer laboratoria voor bepaalde synthetische drugs aan, zoals voor 3-MMC, 4-CMC en 3-CMC. Een andere "opkomende trend" is de productie van zogenoemde pink cocaïne. Dat zijn roze blokken waarin meerdere soorten drugs zijn vermengd, zoals ketamine en MDMA.

Ook de designerdrug flakka wordt tegenwoordig in Nederland geproduceerd. Drugslabs worden steeds vaker aangetroffen in woonwijken, stelt de politie verder. Het risico op slachtoffers bij een ongeluk tijdens de productie stijgt hierdoor.

Populaire drugs

Wat betreft het gebruik van drugs wordt ketamine populairder, zowel in Nederland als in buurlanden. Deze drug wordt geïmporteerd door Nederlandse criminelen. Ook het gebruik van crack, een rookbare vorm van cocaïne, lijkt in Nederland en andere Europese landen toe te nemen, "zij het hoofdzakelijk onder gemarginaliseerde groepen drugsgebruikers". Het recreatief gebruik van lachgas is sinds 2020 afgenomen. Sinds het lachgasverbod in Nederland zien Duitse autoriteiten wel meer verkoop van cilinders aan Nederlanders in Duitsland.

Nederland is net als België en Spanje een belangrijk invoerland voor cocaïne, maar het aantal inbeslagnames van partijen van de drug in andere Europese havens neemt toe, zo valt verder in het rapport te lezen. "Dit lijkt te duiden op een uitbreiding van de import naar Europa, via verschillende Europese havens."

Meer uit Binnenland

Geen 'grote ongeregeldheden' bij huldiging PSV, 15 aanhoudingen

EINDHOVEN (ANP) - De huldiging van PSV in Eindhoven is maandag "zonder grote ongeregeldheden" verlopen, meldt de politie dinsdag. Vijftien mensen zijn verspreid over de stad aangehouden voor onder meer belediging en het afsteken van vuurwerk.

15 minuten geleden
Noordeinde en Koninklijke Stallen opnieuw open voor publiek

DEN HAAG (ANP) - Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen worden deze zomer wederom opengesteld voor het publiek. Van 16 juli tot en met 3 augustus kunnen ruim 40.000 bezoekers een bezoek brengen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

24 minuten geleden
Zoektocht naar Jeffrey en Emma gaat verder in Groningen

FINSTERWOLDE (ANP) - De zoektocht naar de vermiste Jeffrey (10) en Emma (8) gaat dinsdag verder op verschillende locaties in onder meer (Oost-)Groningen, meldt de politie. Volgens een politiewoordvoerder wordt opnieuw gezocht in de Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde. Vanuit dat Groningse dorp wordt de zoekactie gecoördineerd.

49 minuten geleden
AVROTROS en NPO: songfestival meer beïnvloed door spanningen

HILVERSUM (ANP) - Omroep AVROTROS en de NPO willen met songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU) "de basisprincipes" van het Eurovisie Songfestival bespreken. Ze zijn van mening dat het internationale evenement steeds meer wordt beïnvloed door maatschappelijke en geopolitieke spanningen.

1 uur geleden
Extra steun voor beginnende mbo-studenten bij rekenen en taal

DEN HAAG (ANP) - De komende twee studiejaren wordt 47,2 miljoen euro extra uitgetrokken om basisvaardigheden (taal, rekenen en burgerschap) bij beginnende mbo-studenten te verbeteren, schrijft minister Eppo Bruins (Onderwijs, NSC) aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen het geld gebruiken voor onder meer extra personeel.

2 uur geleden
Madlener vindt viering 750 jaar Amsterdam op de A10 niet handig

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) vindt het niet handig dat een deel van de A10 wordt afgesloten om het 750-jarig bestaan van Amsterdam te vieren. Een groot deel van de ringweg rond de hoofdstad is vanwege de festiviteiten in het weekend van 20 tot en met 22 juni autovrij. "Je moet wegen niet claimen voor feestjes", zegt Madlener daarover in De Telegraaf.

5 uur geleden
Wolven Veluwe en Drenthe eten vooral herten en zwijnen

LEIDEN (ANP) - Wolven in Nederland eten voornamelijk wilde dieren. In hun keutels hebben wetenschappers vooral resten van wilde zwijnen, reeën en edelherten gevonden. Schapen en ander vee staan relatief weinig op het menu.

8 uur geleden