
Drugscriminaliteit kost samenleving jaarlijks 3 tot 4 miljard
DEN HAAG (ANP) - De maatschappelijke kosten van drugscriminaliteit in Nederland bedragen jaarlijks 3,2 tot 4,1 miljard euro. Dat staat in een rapport dat demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Onderzoekers keken naar de kosten van het strafrecht, maar ook naar de medische, sociale en economische kosten van drugscriminaliteit.
In het rapport 'Drugscriminaliteit en daaraan gerelateerde ondermijning: de kosten in beeld' staat onder meer dat de politie jaarlijks 1,1 tot 1,6 miljard euro kwijt is aan de bestrijding van drugscriminaliteit. De kosten voor de rechtspraak bedragen jaarlijks ongeveer 170 tot 270 miljoen euro.
Bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die gaat over de gevangenissen, wordt jaarlijks 20 tot 35 procent (400 tot 700 miljoen euro) van het budget ingezet op drugscriminaliteit. Uit onderzoek bij de DJI blijkt dat 20 procent van alle gedetineerden direct te koppelen zijn aan de overtreding van de Opiumwet. Drugsdelinquenten zitten langer vast dan gemiddeld. De totale strafrechtelijke kosten bedragen 1,8 tot 2,7 miljard euro, volgens onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF).
Drugsverslaving
Daarnaast zijn er nog medische kosten. Drugsverslaving kost Nederland jaarlijks 250 miljoen euro. Over de sociale kosten melden de onderzoekers onder meer dat 5 procent van alle werkeloosheidsuitkeringen gerelateerd zijn aan drugs, een totaalbedrag van 320 miljoen euro. Bij arbeidsongeschiktheidsverzekeringen gaat het ook om minimaal 5 procent, ofwel 200 miljoen euro.
Naast strafrechtelijke, medische en sociale kosten zijn er ook kosten die worden gemaakt die betrekking hebben op de economie. De totale economische kosten bedragen 600 miljoen euro, waarvan naar schatting 47 miljoen voor rekening komt van vroegtijdige schoolverlaters die voor een criminele carrière kiezen. Andere economische kosten zijn 550 miljoen die banken kwijt zijn aan de inzet tegen witwassen. In Nederland gaat naar schatting jaarlijks 16 miljard euro aan zwart geld rond, het overgrote deel gerelateerd aan drugshandel en fraude.
Grapperhaus had de Tweede Kamer dit jaar toegezegd de maatschappelijke kosten van drugscriminaliteit te onderzoeken en de onderzoeksresultaten voor Prinsjesdag met de Tweede Kamer te delen. Hij noemt het rapport "een waardevolle toevoeging aan het geheel van publicaties die de enorme maatschappelijke schade die wordt veroorzaakt door drugscriminaliteit tastbaar maken, en tevens beter doen begrijpen hoe en waar die schade in financiële zin neerslaat."
Meer uit Binnenland
RIJSWIJK (ANP) - De politie heeft vrijdag een foto gepubliceerd van de man die vorige week de Turkse Cemil Önal (41) doodschoot in Rijswijk. Op de foto is een man te zien in zwarte sportkleding. Volgens de politie schoot hij de 41-jarige Önal dood op een vol terras.
10 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO wil dat de verhoogde norm voor uitgaven aan defensie in 2032 van kracht wordt. Dat zei premier Dick Schoof vrijdag op zijn persconferentie na de ministerraad.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een man uit Moldavië is in zijn land opgepakt, omdat hij in 2021 betrokken zou zijn geweest bij aanvallen met ransomware op Nederlandse organisaties. Hij zit vast, zodat hij kan worden uitgeleverd.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat het alternatieve uitje voor de minderjarigen uit een asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie ook na de tweede ronde van kritiek van asielminister Marjolein Faber doorgaan. De plannen zijn onveranderd, reageert het opvangorgaan, bovendien vallen recreatieve activiteiten binnen het lopende beleid.
43 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De voormalig advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi ontkent "met kracht" zich schuldig te hebben gemaakt aan enig misdrijf, "laat staan aan deelname aan een criminele organisatie en/of het naar buiten brengen van berichten met criminele lading". Dat laat de advocaat van Vito Shukrula vrijdag namens hem weten.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Een vrouw gaf vrijdagochtend in een vliegtuig op Eindhoven Airport aan dat zij een bom in haar ruimbagage had, maar er bleek niets in haar tas te zitten. Dat bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee na berichtgeving van Omroep Brabant. De vrouw is opgepakt voor de valse bommelding. Het vliegveld was door het incident kort dicht.
3 uur geledenPOELDIJK (ANP) - Rond de Zuid-Hollandse plaatsen Schipluiden, Den Hoorn, Delft en Wateringen is vrijdagochtend rond 07.30 uur een stroomstoring ontstaan, meldt Westland Infra. Volgens de energiebeheerder lijkt de oorzaak een aardfout te zijn, wat betekent dat er stroom buiten de kabels loopt. De storing duurt naar verwachting drie uur, aldus Westland Infra.
7 uur geleden