
'Drugs in Europa sterker en goedkoper’
BRUSSEL (ANP) - Drugs zijn alom beschikbaar in Europa en worden steeds puurder, sterker en goedkoper. De toenemende concurrentie tussen misdaadgroepen op de markt voor drugs als cocaïne verhoogt het risico op meer geweld en corruptie. Dat staat in het Europese Drugsmarktrapport 2019 van de EU-agentschappen EMCDDA en Europol.
De productie van cocaïne en heroïne in respectievelijk Zuid-Amerika en Afghanistan ligt op een "historisch" hoog niveau. Cannabis en synthetische drugs worden veelal in Europa zelf geproduceerd, waarbij MDMA en amfetamine de hele wereld overgaan. Nederland wordt daarbij weer genoemd als belangrijke producent van deze drugssoorten.
Samen met Spanje blijft ons land het grootste knooppunt voor marihuana. Maar ook in de groeiende cocaïnehandel neemt de invloed van onder meer Nederlandse bendes toe. De vondst van drie grootschalige laboratoria voor de productie van methamfetamine (crystal meth) in Nederland en België eerder dit jaar, waar Mexicanen werkten met lokale criminelen, baart de onderzoekers zorgen.
Synthetische drugs
China is een belangrijke speler als het gaat om drugsgrondstoffen en nieuwe psychoactieve substanties, waarvan er jaarlijks zo’n vijftig bijkomen. Op kleine schaal worden die ook in Nederlandse laboratoria gemaakt.
De onderzoekers signaleren verder dat etnische groepen in EU-landen nauwe banden onderhouden met criminele bendes in Marokko, Turkije of op de Balkan. Zo worden Nederlandse en Turkse 'gangs’ samen steeds actiever in de handel in synthetische drugs.
Uberisatie
De straatwaarde van de door de georganiseerde misdaad verhandelde drugs wordt geschat op minstens 30 miljard euro per jaar. Meer dan een derde van de 5000 criminele bendes in de EU zijn er direct bij betrokken en maken steeds vaker gebruik van de mondialisering van de drugsmarkt, aldus het rapport. Pakketbezorgdiensten, versleutelde communicatie en sociale media worden daarbij steeds vaker ingezet, eerder gekenmerkt als 'Uberisatie’ van de drugshandel.
Gezien de beperkte politiecapaciteit om (nieuwe vormen van) drugshandel te bestrijden, adviseren de agentschappen hier meer in te investeren, zowel op het niveau van de EU als de lidstaten. Zij pleiten ook voor meer samenwerking met landen rondom de EU en langs de voornaamste handelsroutes.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
9 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
10 uur geleden