Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Droogte brengt landbouw in de problemen

Droogte brengt landbouw in de problemen

LELYSTAD (ANP) - De landbouw ondervindt steeds meer problemen van de droogte die maar voortduurt. De regen van de afgelopen dagen heeft wel wat verlichting gebracht, maar lang niet voldoende. En de komende week loopt het al zeer grote neerslagtekort weer verder op, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) in de woensdag uitgebrachte droogtemonitor.

Het gras voor de koeien van melkveehouders is dit voorjaar verdord door de droogte, zeker in gebieden waar geen water uit de rivieren getapt kan worden. In die gebieden geldt al wekenlang een sproeiverbod. Landbouwgewassen hebben schade opgelopen. Een minder goede opbrengst lijkt onvermijdelijk. De groeiende gewassen hebben ook steeds meer water nodig, maar als het niet langere tijd flink gaat regenen zal dat op veel plekken zorgelijk zijn. De regenwaterbassins van de glastuinbouw zijn volgens de LCW nu al nagenoeg leeg.

Het broedresultaat van de weidevogels, die het toch al moeilijk hebben, is dit jaar slecht. De vogels kunnen in de keihard uitgedroogde grond geen voedsel vinden. Ook hoog- en laagveengebieden vertonen natuurschade, net als de oevers van beken.

Er zijn nog geen problemen met het drinkwater, aldus de LCW. De drinkwaterbedrijven nemen op dit moment allerlei maatregelen om aan een hoge watervraag in de zomer te kunnen voldoen. Veel waterbeheerders roepen op om geen grote opzetzwembaden in de tuin te zetten, want dat zijn "zoetwaterslurpers." Op enkele plaatsen in het westen van het land zijn lichte verziltingsproblemen. Dat komt doordat de waterstand in de grote rivieren erg laag is. Dat wordt de komende twee weken iets beter, omdat het in Zuid-Duitsland en Zwitserland hard gaat regenen.

Meer uit Binnenland

Kom niet meer naar de stad, het is te druk, zegt gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept mensen op om niet meer naar de stad te komen. "Het is te druk op meerdere evenementen en routes in onze binnenstad. Toegang tot de pleinen is niet meer mogelijk. Kom daarom niet meer naar de stad!", zo staat in een oproep op sociale media.

1 uur geleden
Stadscentra stromen langzaam vol voor koningsnachtfeesten

DEN HAAG (ANP) - In een aantal grote steden stromen de straten en pleinen langzaam vol voor de vieringen in aanloop naar Koningsdag. In Utrecht was het al vroeg druk door de vrijmarkt die aan het begin van vrijdagavond startte.

1 uur geleden
Centrum Purmerend aangewezen als veiligheidsrisicogebied

PURMEREND (ANP) - Het centrum van Purmerend is tijdens koningsnacht aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor krijgt de politie extra bevoegdheden, zoals preventief fouilleren en het opleggen van gebiedsverboden.

1 uur geleden
Activist Van der Linde mag op 4 mei alleen op afstand actievoeren

AMSTERDAM (ANP) - De linkse activist Frank van der Linde mag tijdens de dodenherdenking niet op de Dam demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zo heeft de gemeente Amsterdam besloten.

3 uur geleden
Meer plekken vrij in opvang Oekraïense vluchtelingen

DEN HAAG (ANP) - De opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne krijgen wat meer ruimte voor nieuwe mensen. Momenteel zijn 1040 bedden beschikbaar. Dat aantal komt voor het eerst sinds begin december boven de duizend uit.

5 uur geleden
Meisje dat omkwam door val van pand in Amsterdam was uitgegleden

AMSTERDAM (ANP) - Het 16-jarige meisje dat overleed door een val van een pand in het centrum van Amsterdam, was uitgegleden, meldt de politie vrijdag. "Er is geen sprake van enig strafbaar feit", aldus de politie. De twee 16-jarige jongens, die na het incident werden aangehouden, zijn geen verdachten meer.

7 uur geleden
Eis 1,5 jaar cel tegen vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw uit Putten wordt ervan verdacht haar eigen stalking in scène te hebben gezet. Daardoor belandde een man in 2019 een jaar in de cel. Aan hem bood het OM excuses aan. "We zijn tekortgeschoten", zei de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling.

8 uur geleden