Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drone die niet door NAVO werd onderschept had bom aan boord

Drone die niet door NAVO werd onderschept had bom aan boord

ZAGREB (ANP/AFP) - Een oude militaire drone van Russische makelij, die vanuit Oekraïne door meerdere NAVO-lidstaten vloog zonder te worden onderschept, had een bom aan boord. Dat maakte de Kroatische minister van Defensie zondag bekend. Hij betreurde de "tekortkomingen" in de reactie van sommige NAVO-bondgenoten. Het opzienbarende incident zal binnen de NAVO worden besproken.

Het onbemande, van afstand bestuurde toestel stortte enkele dagen geleden neer aan de rand van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Slachtoffers vielen er niet. Wel ontstond er een grote krater en raakten tientallen geparkeerde voertuigen beschadigd. De drone vloog via Roemenië en Hongarije.

Aanvankelijk was sprake van een verkenningstoestel. Maar de drone droeg een bom die vroeger werd gebruikt voor vliegtuigen uit de Sovjet-Unie. De minister wilde niet zeggen of de bom is ontploft.

Ruim 6000 kilo

De meterslange drone van ruim 6000 kilo, die op 1300 meter hoogte vloog, crashte zeven minuten nadat hij het Kroatische luchtruim was binnengedrongen, waarschijnlijk omdat de brandstof op was. Bij de drone gaat het om een Tu-141 Strizh uit het Sovjettijdperk, een type dat door Oekraïne wordt gebruikt. Zowel het Oekraïense als het Russische leger ontkent iets met het incident te maken te hebben.

De ex-Sovjetrepubliek Oekraïne werd ruim twee weken geleden aangevallen door Rusland. In de oorlog worden ook drones ingezet.

Meer uit Buitenland

Geboortecijfer in Westen sinds 1960 gehalveerd

PARIJS (ANP) - Het geboortecijfer in westerse landen is sinds 1960 meer dan gehalveerd. In 2022 kregen vrouwen volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gemiddeld 1,5 kind, terwijl er 62 jaar eerder nog 3,3 kinderen per vrouw werden geboren.

22 minuten geleden
NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

2 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

3 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

4 uur geleden
Zuid-Korea wil wapenleveranties aan Oekraïne heroverwegen

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft ontstemd gereageerd op het nieuwe verdrag tussen buurland Noord-Korea en Rusland. De nationale veiligheidsadviseur Chang Ho-jin zei dat zijn regering zich grote zorgen maakt, bericht persbureau Yonhap. Hij kondigde aan dat opnieuw zal worden gekeken naar het huidige beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne.

4 uur geleden
China en Filipijnen ruziën na nieuw incident op Zuid-Chinese Zee

BEIJING/MANILLA (ANP/AFP/RTR) - China en de Filipijnen ruziën openlijk na een nieuw incident op de betwiste Zuid-Chinese Zee. Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor een aanvaring waarbij de Chinese kustwacht wapens tevoorschijn haalde.

4 uur geleden