Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drone-aanval op basis Amerikanen in Irak: 'wraak van Soleimani'

Drone-aanval op basis Amerikanen in Irak: 'wraak van Soleimani'

BAGDAD (ANP/RTR) - Twee gewapende drones zijn in Irak uit de lucht geschoten toen ze een basis naderden met troepen uit de VS. Dat gebeurde precies twee jaar na het overlijden van de invloedrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani, die bij Bagdad was gedood door een Amerikaanse drone. Er vielen voor zover bekend geen slachtoffers.

De aanval van maandag vond volgens ingewijden plaats in de buurt van de internationale luchthaven van de Iraakse hoofdstad. Een bron zei tegen persbureau Reuters dat de luchtafweer de onbemande "zelfmoorddrones" zonder problemen kon neerhalen. Op de vleugel van een van de toestellen stond naar verluidt "wraak van Soleimani" geschreven.

De dood van Soleimani, leider van de geheimzinnige al-Quds-eenheid, deed de spanning tussen de VS en Iran in 2020 flink oplopen. De toenmalige Amerikaanse president Donald Trump had diens liquidatie goedgekeurd, waarna een drone het vuur opende op het konvooi van de Iraniër. Iran nam vervolgens wraak door raketaanvallen uit te voeren op Amerikaanse doelen in buurland Irak.

Anti-Amerikaanse leuzen

Het is nog onduidelijk wie achter de aanval van maandag zit. Pro-Iraanse milities hebben in het verleden vergelijkbare aanvallen opgeëist. Bij het vliegveld van Bagdad hadden zich zondag nog honderden aanhangers verzameld van dergelijke groeperingen. Die kwamen de dood van Soleimani herdenken en scandeerden anti-Amerikaanse leuzen.

In zowel de VS als Iran is sinds de dood van Soleimani een nieuwe regering aangetreden, maar de spanning blijft. De Iraanse president Ebrahim Raisi zei maandag op televisie dat Trump en oud-minister van Buitenlandse Mike Pompeo berecht moeten worden voor de aanval op de generaal. Anders zal volgens hem wraak worden genomen.

Trump lag tijdens zijn presidentschap op ramkoers met Iran, dat hij verweet het Midden-Oosten te destabiliseren. Hij noemde Soleimani de "grootste terrorist ter wereld". De leider van de al-Quds-eenheid had volgens Trump "terroristenlegers getraind" en zou verantwoordelijk zijn voor aanslagen op Amerikanen. Iran noemde juist de aanval op Soleimani een voorbeeld van een terreuraanslag.

Meer uit Buitenland

Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

1 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

2 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

2 uur geleden
Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van een boot vol toeristen op het Lago Maggiore in Noord-Italië, melden Italiaanse media. De andere opvarenden konden na het incident zelf naar de wal zwemmen of zijn gered. De doden zijn een Israëliër, een Russin en twee Italianen.

4 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

7 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

7 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

12 uur geleden