Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drogisterijen hebben tekort aan type 2-mondkapjes uit OMT-advies

Drogisterijen hebben tekort aan type 2-mondkapjes uit OMT-advies

DEN HAAG (ANP) - Drogisterijen hebben een tekort aan mondkapjes van het type 2. Dat zeggen Etos, Kruidvat, Trekpleister en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven. Etos verkoopt geen mondkapjes van dit type, maar gaat deze wel inkopen. Kruidvat en Trekpleister hebben de type 2-mondkapjes maar beperkt in de winkel liggen. Dit terwijl het Outbreak Management Team adviseert minimaal mondkapjes van dit type te dragen.

Type 1-mondmaskers volstaan niet meer, aldus het OMT. Type 2-mondmaskers zouden beter beschermen. Jos Jongstra, directeur van Centraal Bureau Drogisterijbedrijf, was verrast door het advies. "We hebben ruim voldoende mondkapjes van het type 1, maar van type 2 veel minder."

Type 2-mondmaskers worden alleen beperkt verkocht door Kruidvat en Trekpleister, omdat er eerder tekorten van waren in de medische sector. "Iedereen heeft ingezet op type 1", zegt ook een woordvoerster van de twee drogisterijen. "We proberen type 2 zo snel mogelijk in al onze winkels te krijgen." Ook Etos is deze mondkapjes dus aan het inkopen.

FFP2-mondmaskers

De mondmaskers die volgens het OMT ook volstaan zijn de FFP2-mondmaskers. Deze zijn bij Etos op het moment online uitverkocht. Ook bij Kruidvat en Trekpleister is de beschikbaarheid momenteel beperkt doordat ze veel verkocht worden aan mensen die op vakantie gaan. "De vraag naar deze maskers is de afgelopen weken verdubbeld omdat deze mondkapjes in sommige landen verplicht zijn", legt een zegsvrouw uit.

Type 2-mondkapjes zijn, net als type 1, chirurgische mondkapjes. FFP-maskers beschermen beter dan de chirurgische mondmaskers omdat ze meer aansluiten op het gezicht van de drager. Drogisterijen verkopen ook niet-medische mondkapjes, zoals stoffen herbruikbare kapjes.

De prijzen van deze mondmaskers verschillen, maar de FFP2-mondmaskers kosten bij zowel Kruidvat als Etos per tien stuks 9,99 euro. Voor type 2-mondmaskers betaal je bij Kruidvat nu 2,50 euro per tien stuks. Dat is wel een actieprijs, aldus de zegsvrouw. Omdat dit artikel nog niet vast in het assortiment van de drogisterij zit, is nog niet bekend hoeveel de mondmaskers straks gaan kosten.

Meer uit Binnenland

Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Gezocht wordt naar de vrachtwagenchauffeur die in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober de telefoons stal, aldus de marechaussee. Die geeft in de uitzending van Opsporing Verzocht op NPO 2 dinsdagavond een toelichting op de diefstal en laat beelden zien van het voorval, zo meldt het programma.

57 minuten geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

1 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

2 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

2 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

3 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

4 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

4 uur geleden