Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drillrapper krijgt drie jaar cel voor geweld op Scheveningse Pier

Drillrapper krijgt drie jaar cel voor geweld op Scheveningse Pier

AMSTERDAM (ANP) - De 22-jarige Amsterdammer Tyrece B. is woensdag veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Hij was volgens de rechtbank in Den Haag betrokken bij het dodelijke incident op de Scheveningse Pier in augustus 2020, waar twee drillrapgroepen uit Amsterdam en Rotterdam elkaar troffen.

De 19-jarige Cennethson Janga (Chuchu) uit Rotterdam kwam op die maandagavond 10 augustus om het leven. Hij werd met een mes gestoken door twee Amsterdammers, die al eerder zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van elf jaar.

De 22-jarige man werd ervan verdacht dat hij geprobeerd heeft om datzelfde slachtoffer dood te schieten. De officier van justitie had daarom negen jaar gevangenisstraf geƫist voor een poging tot doodslag. De rechtbank spreekt hem daarvan vrij, omdat niet is gebleken dat hij de trekker van zijn vuurwapen heeft overgehaald. Wel is B. veroordeeld voor vuurwapenbezit en opruiing. De rechtbank spreekt van een relatief hoge straf, omdat het incident de maatschappij heeft geschokt en omdat de opruiing uiteindelijk dodelijke gevolgen heeft gehad.

B. wordt beschouwd als leider van de Amsterdamse drillrapformatie. Drillrap is een stijl van vaak snel en monotoon rappen. In veel nummers wordt geweld verheerlijkt. B. was anderhalf jaar voortvluchtig. De man meldde zich een jaar geleden zelf bij een politiebureau in Amsterdam.

Meer uit Binnenland

Vanaf februari hinder door werkzaamheden in Sijtwendetunnel N14

LEIDSCHENDAM (ANP) - Vanaf 4 februari volgend jaar vervangt Rijkswaterstaat de verlichting in de drie tunneldelen op de N14 bij Leidschendam die samen de Sijtwendetunnel vormen. De werkzaamheden, die volgens de planning tot 18 mei 2024 duren, hebben gevolgen voor het verkeer op deze drukke route die de A4 en de N44 verbindt.

20 minuten geleden
Eerste asielzoekers donderdagavond naar crisisopvang Stadskanaal

STADSKANAAL (ANP) - De nachtopvang in de Groningse gemeente Stadskanaal kan donderdagavond voor het eerst worden ingezet voor asielzoekers uit Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de extra noodopvang, die afgelopen dinsdag werd aangekondigd, dan klaar is voor gebruik. In de verwarmde tenten aan de Manegelaan is plek voor tweehonderd mensen.

1 uur geleden
PBL verlaagt verwachtingen voor zonneparken en windmolens op land

DEN HAAG (ANP) - De groei van het aantal windmolen- en zonneparken op land begint te haperen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een donderdag verschenen rapport dat het doel voor 2030 nog "goed haalbaar" is, maar schroeft tegelijkertijd de verwachtingen iets omlaag.

1 uur geleden
Man (36) opgepakt voor betrokkenheid bij brand in kerk Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een kerk in Rotterdam woensdag. De man had zichzelf gemeld op het politiebureau, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Martin van Rijn uit kritiek op uitlekken van einde Op1

HILVERSUM (ANP) - Martin van Rijn, die het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO leidt, heeft zich kritisch uitgelaten over de wijze waarop naar buiten is gekomen dat de talkshow Op1 stopt. "Ik heb ook gelezen dat mensen uit de krant moesten lezen dat hun banen veranderden. Dat is niet gebruikelijk, zullen we maar zeggen", heeft hij donderdag gezegd in het Radio NPO 1-programma Sven op 1.

1 uur geleden
Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die concludeert dat de situatie op het terrein van het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

1 uur geleden
Van der Burg doet met klem beroep op gemeenten voor opvang

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is het "duidelijk dat de situatie in Ter Apel zo niet langer kan", laat hij weten na een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de situatie in het asielzoekers- en aanmeldcentrum daar. De bewindsman doet "met klem" een beroep op gemeenten en provincies om meer nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen.

1 uur geleden