Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Driekwart Nederlanders wil eerder af van mondkapjesplicht'

'Driekwart Nederlanders wil eerder af van mondkapjesplicht'

HILVERSUM (ANP) - Bijna driekwart van de bevolking (72 procent) wil eerder af van de mondkapjesplicht dan het kabinet nu van plan is. Dat meldt Hart van Nederland op basis van een panel onder ruim 3500 respondenten. Ook wil 11 procent dat de 1,5 meterregel eerder verdwijnt en ziet ongeveer eenzelfde percentage het thuiswerken het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.

Het kabinet is van plan om vanaf 26 juni weer verder te versoepelen. Dan gelden eigenlijk alleen nog beperkingen van het aantal bezoekers thuis en in openbare gelegenheden en zijn de basisregels, zoals afstand houden en handen wassen, en de mondkapjesplicht nog van kracht. Die maatregelen komen pas te vervallen als de laatste stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Daar staat nog geen datum voor. Binnen het kabinet zou het in stand houden van de mondkapjesplicht echter onderwerp van discussie zijn.

Arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss denkt dat een mondkapjesplicht niet langer nodig is. "De mondkapjes kwamen later dan de basismaatregelen. Ik denk dat het eraf kan, omdat de toegevoegde waarde, zeker op dit moment, heel klein is. De getallen gaan zeer omlaag. Ik vind afstand houden altijd al een betere maatregel", zegt hij tegen Hart van Nederland. Ook de OMT-leden Marc Bonten en Alex Friedrich stelden dinsdag in het AD dat het versoepelen van de mondkapjesregel 'wellicht eerder' kan.

Volgens Hart van Nederland komt uit het onderzoek verder naar voren dat Nederlanders zich over het algemeen nog steeds aan de mondkapjesplicht houden. Bijna drie vierde (73 procent) van de mensen zegt het kapje nog altijd te dragen wanneer dat moet. Eén vijfde (19 procent) doet dat niet altijd en 7 procent nooit. "Dat is ook wat wij zien aan de poorten van het ziekenhuis waar ik werk", zegt Voss. "Je ziet meer en meer mensen die niet bereid zijn een mondkapje te dragen. Omdat ze gevaccineerd zijn en het nut niet meer zien."

Meer uit Gezond

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

7 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

1 dag geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

1 dag geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 dagen geleden