Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie Russische kosmonauten op weg naar ruimtestation ISS

Drie Russische kosmonauten op weg naar ruimtestation ISS

BAJKONOER (ANP) - Drie nieuwe bemanningsleden zijn vrijdag op weg gegaan naar het internationale ruimtestation ISS. De raket met de drie Russen aan boord werd gelanceerd vanaf de Russische ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Na een paar uur vliegen moeten ze aankomen bij hun huis voor de komende maanden, ruim 400 kilometer boven de aarde.

De drie kosmonauten zijn Oleg Artemjev (51), Denis Matveev (38) en Sergej Korsakov (37). De jongste twee gaan voor de eerste keer naar de ruimte. Ze voegen zich bij vier Amerikanen, twee Russen en een Duitser die nu in het ISS zitten.

Het is de eerste bemande lancering sinds de Russische invasie in Oekraïne. Door de oorlog zijn de spanningen tussen Rusland en het Westen hoog opgelopen. Vroeger ontkwam de ruimtevaart aan zulke conflicten, maar nu wordt ook de toekomst van het ISS onzeker. Projecten die samen zijn opgezet, staan op een laag pitje. Zo trekt Europa, in elk geval voorlopig, de stekker uit een onbemande verkenner die later dit jaar naar Mars zou moeten gaan.

Het hoofd van het Russische ruimtevaartprogramma, Dmitry Rogozin, is een trouwe bondgenoot van president Vladimir Poetin. Toen het Westen Rusland sancties oplegde, zei hij dreigend dat Rusland het ISS kon laten vergaan. Ook dreigde hij de Amerikaanse astronaut Mark Vande Hei, die binnenkort terug naar de aarde moet gaan, in de ruimte achter te laten. Op de lanceerinstallatie in Bajkonoer liet Rogozin levensgroot de letters Z en V aanbrengen, die Rusland ook gebruikt in de oorlog.

Meer uit Buitenland

Omstreden Santos weggestemd uit Huis van Afgevaardigden VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - De omstreden Republikein George Santos is weggestemd door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is pas de zesde parlementariër die uit het Huis wordt gezet in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

21 minuten geleden
Save the Children: bestand was te kort voor echte hulp aan Gaza

LONDON (ANP) - Save the Children is teleurgesteld dat het tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël vrijdagochtend is afgelopen. De zeven dagen gevechtspauze waren "bij lange na niet genoeg" voor het leveren van voldoende humanitaire hulp aan de Gazastrook, zegt plaatselijk directeur Jason Lee in gesprek met journalisten. "De situatie is nijpend en wordt nog erger."

22 minuten geleden
Europese Commissie wil verlenging regels opsporen kinderporno

BRUSSEL (ANP) - Een Europese regeling voor telecombedrijven om op vrijwillige basis seksueel misbruik van kinderen op te sporen en te verwijderen wordt waarschijnlijk verlengd tot 2026. De Europese Commissie heeft de verlenging voorgesteld nu de EU-landen onderling te verdeeld zijn om tot echte EU-wetgeving te komen.

24 minuten geleden
Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent dat de oud-president ook mag worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers op 6 januari 2021.

45 minuten geleden
Oud-rechter Hooggerechtshof VS Sandra Day O'Connor (93) overleden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Sandra Day O'Connor, voormalig rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, is op 93-jarige leeftijd overleden. O'Connor was de eerste vrouwelijke rechter van het hoogste Amerikaanse hof.

52 minuten geleden
Hezbollah: aanvallen op Israëlische militairen bij grens

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Hezbollah zegt Israëlische militairen onder vuur te nemen met "gepaste wapens". De Libanese beweging en de Israëlische strijdkrachten schieten sinds de uitbraak van de oorlog tussen Hamas en Israël in de Gazastrook regelmatig op elkaar.

1 uur geleden
Hamas: wilden praten over overdracht van lichamen gegijzeld gezin

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zegt bereid geweest te zijn om de lichamen van Shiri Bibas en haar twee jonge zoons over te dragen aan Israël. Dat aanbod zou gedaan zijn tijdens de onderhandelingen over de verlenging van de gevechtspauze die vrijdagochtend vroeg afliep. Israël wil niet reageren op de "berichtgeving op basis van propaganda van Hamas", zegt het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

1 uur geleden