Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie militairen vrijgesproken van ontucht met collega-cadet

Drie militairen vrijgesproken van ontucht met collega-cadet

ARNHEM (ANP) - Drie militairen zijn maandag vrijgesproken van een zedendelict met een collega-cadet. Tegen de nu 23-jarige en twee 24-jarige militairen was een voorwaardelijke celstraf van zes weken geëist voor ontucht die plaatsvond op de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 2016. Daar waren zij destijds in opleiding. Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem is er onvoldoende bewijs.

Uit verklaringen van betrokkenen bleek dat het slachtoffer na een avond stappen in 2016 op een bank lag te slapen. Volgens de aanklacht zouden de verdachten een borstel in of tegen de anus van de cadet hebben geduwd. Ook zouden zij de broek van hun collega naar beneden hebben getrokken en met diens arm aftrekkende bewegingen hebben gemaakt. Van de gebeurtenis verspreidden zij foto's en een filmpje.

De rechter zegt dat er zoveel onduidelijkheid is over wat er op dat filmpje te zien zou zijn geweest, dat de handelingen met de borstel en het maken van aftrekbewegingen niet kunnen worden bewezen. In het oordeel is bovendien meegenomen dat het incident lang geleden heeft plaatsgevonden. De hoofdverdachte, een 23-jarige man uit Schagen, bekende wel de broek en onderbroek van de cadet naar beneden te hebben getrokken. Volgens de militaire kamer moet dit niet als een ontuchtige handeling worden beschouwd.

Het slachtoffer heeft van het incident niets meegekregen, hij verkeerde al die tijd in bewusteloze toestand. "Het slachtoffer bevond zich in een kwetsbare, zwakke positie", zei de officier van justitie begin februari. "Aanranding is een strafbaar feit en is niet goed te praten, ook niet als het grappig is bedoeld."

Omdat de verdachten zijn vrijgesproken, krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding.

Meer uit Binnenland

Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

38 minuten geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

1 uur geleden
Noodopvang kost COA dubbel zoveel geld als normale opvang

DEN HAAG (ANP) - Noodopvang voor asielzoekers kost Nederland twee keer zoveel geld als reguliere opvang. Dat concludeert het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in het financiële eindrapport van 2022. Vorig jaar moest het COA door een chronisch tekort aan opvangplekken flink investeren in tijdelijke opvangplekken. Dat is terug te zien in de eindafrekening: de kosten voor asielopvang stegen van ongeveer 725 miljoen in 2021 naar ruim 1,5 miljard euro in 2022.

1 uur geleden
Openstelling Haringvlietbrug voor scheepvaart duurt nog maanden

UTRECHT (ANP) - De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

2 uur geleden
Nabestaanden noemen verdachte dubbele moord leugenaar

ZWOLLE (ANP) - Nabestaanden van de twee slachtoffers van de schietpartij in een McDonald's in Zwolle in maart 2022 hebben de verdachte en anderen gevraagd te stoppen met leugens over de familie. Volgens verdachte Veysel Ü. werd hij door de twee slachtoffers bedreigd en afgeperst. "Stop met deze valse beschuldigingen", zei de zoon van een van de slachtoffers dinsdag in de rechtbank.

2 uur geleden
Vermiste man Den Haag mogelijk ontvoerd

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds zondagochtend wordt vermist, is mogelijk ontvoerd. Dat meldt de politie dinsdag. Het onderzoeksteam "houdt er sterk rekening mee dat hij tegen zijn wil ergens wordt vastgehouden".

2 uur geleden
Kinderhulpfonds overspoeld met cadeau-aanvragen voor arme kinderen

DEVENTER (ANP) - Niet eerder stonden zoveel kinderen op de wachtlijst van het Nationaal Fonds Kinderhulp voor Actie Pepernoot, bedoeld om kinderen uit arme gezinnen toch een sinterklaascadeau te geven. Het fonds zegt dit jaar overspoeld te zijn met aanvragen. Dinsdag om 12.00 uur stonden er nog 18.684 kinderen op de wachtlijst. "Dat is superveel. Het is niet realistisch om te denken dat we ze allemaal kunnen blij maken", stelt een woordvoerster.

3 uur geleden