Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie militairen vrijgesproken van ontucht met collega-cadet

Drie militairen vrijgesproken van ontucht met collega-cadet

ARNHEM (ANP) - Drie militairen zijn maandag vrijgesproken van een zedendelict met een collega-cadet. Tegen de nu 23-jarige en twee 24-jarige militairen was een voorwaardelijke celstraf van zes weken geëist voor ontucht die plaatsvond op de Koninklijke Militaire Academie in Breda in 2016. Daar waren zij destijds in opleiding. Volgens de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem is er onvoldoende bewijs.

Uit verklaringen van betrokkenen bleek dat het slachtoffer na een avond stappen in 2016 op een bank lag te slapen. Volgens de aanklacht zouden de verdachten een borstel in of tegen de anus van de cadet hebben geduwd. Ook zouden zij de broek van hun collega naar beneden hebben getrokken en met diens arm aftrekkende bewegingen hebben gemaakt. Van de gebeurtenis verspreidden zij foto's en een filmpje.

De rechter zegt dat er zoveel onduidelijkheid is over wat er op dat filmpje te zien zou zijn geweest, dat de handelingen met de borstel en het maken van aftrekbewegingen niet kunnen worden bewezen. In het oordeel is bovendien meegenomen dat het incident lang geleden heeft plaatsgevonden. De hoofdverdachte, een 23-jarige man uit Schagen, bekende wel de broek en onderbroek van de cadet naar beneden te hebben getrokken. Volgens de militaire kamer moet dit niet als een ontuchtige handeling worden beschouwd.

Het slachtoffer heeft van het incident niets meegekregen, hij verkeerde al die tijd in bewusteloze toestand. "Het slachtoffer bevond zich in een kwetsbare, zwakke positie", zei de officier van justitie begin februari. "Aanranding is een strafbaar feit en is niet goed te praten, ook niet als het grappig is bedoeld."

Omdat de verdachten zijn vrijgesproken, krijgt het slachtoffer geen schadevergoeding.

Meer uit Binnenland

Ruim half miljoen euro ingezameld voor getroffenen Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Ruim een half miljoen euro is inmiddels ingezameld voor de getroffenen van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Meer dan 17.000 mensen hebben een bedrag gedoneerd op doneeractie.nl.

3 uur geleden
CIDI doet aangifte tegen supporters AZ na antisemitische leuzen

AMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen supporters van AZ Alkmaar die afgelopen zondag herhaaldelijk antisemitische leuzen zouden hebben geroepen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat bevestigt directeur Naomi Mestrum na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.

4 uur geleden
Faber: beslisstop van zes maanden voor Syrische asielaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt een beslisstop van zes maanden in voor de asielaanvragen van Syriërs. Dat meldt asielminister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege de val van het Assad-regime is er veel onduidelijk over de situatie in het land, waardoor asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden, meldt Faber.

5 uur geleden
Ook mannen van 44 en 63 uit Den Haag omgekomen aan de Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

5 uur geleden
Onderzoek: tienduizenden kinderen tegen hun wil niet naar school

DEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.

5 uur geleden
Kabinet wil adoptie uit buitenland in zes jaar tijd afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.

7 uur geleden
Kabinet: school moet ook na afstuderen jongere naar baan helpen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil scholen verplichten om jongeren tot 27 jaar van het mbo, voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs langer te ondersteunen met het vinden van een baan. Datzelfde geldt voor vroegtijdige schoolverlaters. Ook als de jongeren van school zijn, moet de onderwijsinstelling hulp blijven bieden. Dat staat in een wetsvoorstel waar het kabinet maandag mee komt.

7 uur geleden