Drie landen helpen onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne
DEN HAAG (ANP) - Estland, Letland en Slowakije sluiten zich aan bij een internationaal onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Oekraïne. In dat gezamenlijke onderzoeksteam (JIT) zitten al Oekraïne, Polen, Litouwen en het Internationaal Strafhof in Den Haag. De samenwerking moet helpen om verdachten te vervolgen.
Rusland viel eind februari buurland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn berichten naar buiten gekomen over massagraven, standrechtelijke executies en verkrachtingen door Russische militairen, onder meer in de Boetsja, in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev.
Oekraïne heeft sinds het begin van de oorlog 15.000 oorlogsmisdaden geregistreerd. Elke dag komen daar 200 tot 300 nieuwe zaken bij, aldus de Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova. Voor de misdaden zijn meer dan 600 verdachten in beeld. Ongeveer tachtig van hen zouden binnenkort kunnen worden vervolgd in Oekraïne.
Berechting
Venediktova gaf dinsdag een persconferentie bij Eurojust in Den Haag. "We hebben grote behoefte aan experts op de grond die bewijzen kunnen verzamelen en aan experts van internationaal recht. De aanklagers in Oekraïne zijn ervaren, want sinds 2014 is sprake van oorlog in ons land. Maar de aantallen van oorlogsmisdrijven zijn nu zo groot, dat we meer mensen nodig hebben", zei Venediktova.
Oekraïne is zelf al begonnen met het berechten van Russen voor oorlogsmisdaden. Vorige week kreeg een 21-jarige Russische militair een levenslange gevangenisstraf in Oekraïne voor het doodschieten van een ongewapende burger. Twee andere Russen kregen dinsdag 11,5 jaar gevangenisstraf voor beschietingen op de stad Charkov.
Deportaties
Oekraïne onderzoekt ook deportaties in de Donbas. Venediktova zei daarover dat ze geen toegang heeft tot de regio, maar geverifieerde informatie krijgt door bewoners en vluchtelingen te interviewen.
Nederland stuurt enkele tientallen marechaussees naar Oekraïne om het onderzoek te helpen. Ze moeten er bewijsmateriaal verzamelen voor het Internationaal Strafhof. Hoofdaanklager van het ICC Karim Khan verwacht dat de Nederlandse marechaussees op termijn worden afgelost door onderzoeksteams uit andere landen, zei hij op de persconferentie.
De Europese justitiële organisatie Eurojust noemt de oorlog in Oekraïne "het meest gedocumenteerde gewapende conflict in de geschiedenis". Polen zegt dat er inmiddels met ongeveer 1100 mensen is gesproken over de vermeende oorlogsmisdaden. Om het onderzoek te helpen, opent de aanklager van het Internationaal Strafhof binnenkort een kantoor in Kiev.
Meer uit Buitenland
SEOUL (ANP/AFP/RTR) - Kim Yong-hyun, die woensdag aftrad als minister van Defensie van Zuid-Korea, krijgt een reisverbod opgelegd om zijn rol in het uitroepen van de noodtoestand in het land, meldt persbureau Yonhap. Aanklagers zijn een onderzoek gestart naar president Yoon Suk-yeol, zijn minister van Binnenlandse Zaken en de voormalig minister van Defensie. De andere twee krijgen geen dergelijke verboden.
39 minuten geledenMEMPHIS (ANP/RTR) - De politie van Memphis gebruikt buitensporig geweld en discrimineert zwarte mensen, oordeelt het Amerikaanse ministerie van Justitie woensdag. Deze conclusie volgt uit een onderzoek dat in juli 2023 startte, als gevolg van de dood van de zwarte automobilist Tyre Nichols. De 29-jarige Nichols werd op 7 januari 2023 bij zijn arrestatie na een verkeerscontrole door vijf agenten geschopt en geslagen met een wapenstok. Nichols overleed drie dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Amnesty International heeft voor het eerst vastgesteld dat Israël zich schuldig maakt aan genocide op de Palestijnse bevolking in de Gazastrook. De mensenrechtenorganisatie waarschuwde eerder voor het risico op volkerenmoord, maar zegt nu genoeg bewijs te hebben dat er daadwerkelijk sprake is van genocide.
6 uur geledenCOVENTRY (ANP/AFP/DPA/RTR) - Islamistische opstandelingen hebben de Syrische stad Hama van drie kanten omsingeld, zegt het in Engeland gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Overheidstroepen in de stad zouden nog maar één vluchtroute over hebben, namelijk richting Homs in het zuiden.
9 uur geledenPARIJS (ANP) - De druk op de Franse president Emmanuel Macron om op te stappen, is volgens Marine Le Pen toegenomen. Toch roept de leider van de rechtse partij Rassemblement National (RN) Macron niet op om te vertrekken. Dat is aan Macron zelf, zei ze vlak nadat het parlement premier Michel Barnier en zijn kabinet had weggestuurd. De linkse partij LFI vindt wel dat de president moet vertrekken.
10 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister-president Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd. 331 van de 574 parlementariërs stemden voor de motie. Het is nu aan Barnier om zijn ontslag in te dienen bij de president.
11 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht heeft een lichaam van een gegijzelde in de Gazastrook gevonden en terug naar Israël gehaald. Het gaat om het stoffelijk overschot van Itay Svirsky, die op 7 oktober vorig jaar door Hamas werd ontvoerd in de kibboets Be'eri, melden zowel de strijdkrachten als premier Benjamin Netanyahu.
12 uur geleden