Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie landen helpen onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

Drie landen helpen onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Estland, Letland en Slowakije sluiten zich aan bij een internationaal onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden tijdens de oorlog in Oekraïne. In dat gezamenlijke onderzoeksteam (JIT) zitten al Oekraïne, Polen, Litouwen en het Internationaal Strafhof in Den Haag. De samenwerking moet helpen om verdachten te vervolgen.

Rusland viel eind februari buurland Oekraïne binnen. Sindsdien zijn berichten naar buiten gekomen over massagraven, standrechtelijke executies en verkrachtingen door Russische militairen, onder meer in de Boetsja, in de buurt van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Oekraïne heeft sinds het begin van de oorlog 15.000 oorlogsmisdaden geregistreerd. Elke dag komen daar 200 tot 300 nieuwe zaken bij, aldus de Oekraïense hoofdaanklager Irina Venediktova. Voor de misdaden zijn meer dan 600 verdachten in beeld. Ongeveer tachtig van hen zouden binnenkort kunnen worden vervolgd in Oekraïne.

Berechting

Venediktova gaf dinsdag een persconferentie bij Eurojust in Den Haag. "We hebben grote behoefte aan experts op de grond die bewijzen kunnen verzamelen en aan experts van internationaal recht. De aanklagers in Oekraïne zijn ervaren, want sinds 2014 is sprake van oorlog in ons land. Maar de aantallen van oorlogsmisdrijven zijn nu zo groot, dat we meer mensen nodig hebben", zei Venediktova.

Oekraïne is zelf al begonnen met het berechten van Russen voor oorlogsmisdaden. Vorige week kreeg een 21-jarige Russische militair een levenslange gevangenisstraf in Oekraïne voor het doodschieten van een ongewapende burger. Twee andere Russen kregen dinsdag 11,5 jaar gevangenisstraf voor beschietingen op de stad Charkov.

Deportaties

Oekraïne onderzoekt ook deportaties in de Donbas. Venediktova zei daarover dat ze geen toegang heeft tot de regio, maar geverifieerde informatie krijgt door bewoners en vluchtelingen te interviewen.

Nederland stuurt enkele tientallen marechaussees naar Oekraïne om het onderzoek te helpen. Ze moeten er bewijsmateriaal verzamelen voor het Internationaal Strafhof. Hoofdaanklager van het ICC Karim Khan verwacht dat de Nederlandse marechaussees op termijn worden afgelost door onderzoeksteams uit andere landen, zei hij op de persconferentie.

De Europese justitiële organisatie Eurojust noemt de oorlog in Oekraïne "het meest gedocumenteerde gewapende conflict in de geschiedenis". Polen zegt dat er inmiddels met ongeveer 1100 mensen is gesproken over de vermeende oorlogsmisdaden. Om het onderzoek te helpen, opent de aanklager van het Internationaal Strafhof binnenkort een kantoor in Kiev.

Meer uit Buitenland

Erdogan: voor nu geen kans meer op vrede in Gazastrook

ISTANBUL (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelt dat er voor nu geen kans meer is op vrede in de Gazastrook, een dag na het aflopen van een korte wapenstilstand. Israël is hier met zijn "compromisloze aanpak" verantwoordelijk voor, aldus Erdogan volgens omroep NTV en andere Turkse media.

22 minuten geleden
Overlast door sneeuw in onder meer Duitsland en Oostenrijk

BERLIJN (ANP/DPA) - Hevige sneeuwval zorgt in meerdere Europese landen voor overlast, onder meer in Duitsland en Oostenrijk. In Duitsland is veel sneeuw gevallen in het zuiden en zuidoosten, vooral München en omgeving worstelen met problemen als gevolg van de winterse weersomstandigheden.

1 uur geleden
COP28: roep om verdriedubbeling hernieuwbare energie wordt harder

DUBAI (ANP) - Naar schatting al meer dan 110 landen op de klimaattop in Dubai steunen een belofte om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat COP28 eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

3 uur geleden
Hamas meldt 240 doden in Gaza sinds aflopen staakt-het-vuren

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de Gazastrook zijn 240 mensen om het leven gekomen sinds het aflopen van een tijdelijk staakt-het-vuren, meldt Hamas. De strijd lag tot vrijdag 06.00 uur lokale tijd een week stil. Het leger van Israël zegt sindsdien meer dan vierhonderd doelen in de Gazastrook te hebben aangevallen.

5 uur geleden
Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

7 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

7 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

14 uur geleden