
Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga
DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.
"In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt", schrijft Van Haga. Het trio heeft "in goede harmonie met de FVD-fractie" besloten als zelfstandige fractie door te gaan. Het verkiezingsprogramma van FVD blijft "leidend" voor de drie vertrokken Kamerleden.
Dat er meningsverschillen binnen de fractie van Forum waren, werd afgelopen tijd duidelijk. Zo nam Van Haga afstand van een poster van FVD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. En woensdag bood hij nog zijn excuses aan voor het gedrag van partijleider Thierry Baudet, die in een debat over corona D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.
Constructief samenwerken
FVD zegt in een reactie het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. "Juist in deze tijd waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest." Forum wil "constructief" blijven samenwerken met het vertrokken drietal.
Eind vorig jaar was er ook al een grote crisis bij FVD. Toen verlieten een flink deel van de kandidaat-Kamerleden en leden van de Eerste Kamerfractie van Forum de partij. Dat gebeurde naar aanleiding van antisemitische, seksistische en racistische appjes en opmerkingen uit FVD-gelederen. De drie Kamerleden die nu vertrokken zijn, bleven toen trouw aan Baudet. Alleen Van Haga was toen al Kamerlid voor de partij.
Na deze implosie wist Forum bij de verkiezingen in maart toch flink te winnen en behaalde acht zetels. Van Haga, de nummer twee van Forum, kreeg toen wel bijna evenveel stemmen als lijsttrekker Baudet.
Achttien partijen
Forum concentreerde zich het afgelopen jaar op het verzet tegen de coronamaatregelen. De Kamerleden weigeren in het Kamergebouw mondkapjes te dragen en houden geen afstand. Kamermedewerkers hebben zich beklaagd over het gedrag van de FVD'ers, liet een woordvoerster van de Kamer eerder weten, zonder in details te treden.
Met deze breuk zitten er nu achttien partijen in de Tweede Kamer. Vorige week verliet Liane den Haan 50PLUS na een langdurige ruzie. Maar die partij zat maar met een zetel in de Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
13 uur geleden