Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

"In de afgelopen tijd is er binnen de fractie van FVD een verschil van inzicht ontstaan over de manier waarop politiek bedreven wordt", schrijft Van Haga. Het trio heeft "in goede harmonie met de FVD-fractie" besloten als zelfstandige fractie door te gaan. Het verkiezingsprogramma van FVD blijft "leidend" voor de drie vertrokken Kamerleden.

Dat er meningsverschillen binnen de fractie van Forum waren, werd afgelopen tijd duidelijk. Zo nam Van Haga afstand van een poster van FVD waarin een vergelijking werd getrokken tussen de Tweede Wereldoorlog en de coronamaatregelen. En woensdag bood hij nog zijn excuses aan voor het gedrag van partijleider Thierry Baudet, die in een debat over corona D66-Kamerlid Jan Paternotte op de schouder klopte.

Constructief samenwerken

FVD zegt in een reactie het vertrek van de drie Kamerleden te betreuren. "Juist in deze tijd waarin Forum voor Democratie de enige echte oppositiepartij in de Tweede Kamer is en de enige brede stem tegen het huidige verwoestende kabinetsbeleid, zou gezamenlijk optrekken onder één naam, wat ons betreft, altijd een betere keuze zijn geweest." Forum wil "constructief" blijven samenwerken met het vertrokken drietal.

Eind vorig jaar was er ook al een grote crisis bij FVD. Toen verlieten een flink deel van de kandidaat-Kamerleden en leden van de Eerste Kamerfractie van Forum de partij. Dat gebeurde naar aanleiding van antisemitische, seksistische en racistische appjes en opmerkingen uit FVD-gelederen. De drie Kamerleden die nu vertrokken zijn, bleven toen trouw aan Baudet. Alleen Van Haga was toen al Kamerlid voor de partij.

Na deze implosie wist Forum bij de verkiezingen in maart toch flink te winnen en behaalde acht zetels. Van Haga, de nummer twee van Forum, kreeg toen wel bijna evenveel stemmen als lijsttrekker Baudet.

Achttien partijen

Forum concentreerde zich het afgelopen jaar op het verzet tegen de coronamaatregelen. De Kamerleden weigeren in het Kamergebouw mondkapjes te dragen en houden geen afstand. Kamermedewerkers hebben zich beklaagd over het gedrag van de FVD'ers, liet een woordvoerster van de Kamer eerder weten, zonder in details te treden.

Met deze breuk zitten er nu achttien partijen in de Tweede Kamer. Vorige week verliet Liane den Haan 50PLUS na een langdurige ruzie. Maar die partij zat maar met een zetel in de Kamer.

Meer uit Politiek

Ministers in Brussel bedolven onder zorgen om ruk naar rechts

BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".

2 uur geleden
Bruins Slot wijst op militaire prestatie Oekraïne nu twijfel groeit

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.

2 uur geleden
Bliksembezoek Wilders aan Kijkduin voor steun tegen 'asielstroom'

KIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.

4 uur geleden
Rutte vooralsnog enige serieuze aspirant-NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - NAVO-landen beschouwen demissionair premier Mark Rutte op dit moment als de enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden. Zelfs de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins, die zelf heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de topbaan, ziet het zo. "Ik denk dat Mark Rutte op dit moment de enige officiële kandidaat is", heeft hij tegen het ANP gezegd in de marge van een bijeenkomst met zijn collega's van de NAVO in Brussel.

5 uur geleden
Verkenner Plasterk praat woensdag met vier grootste partijen

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

5 uur geleden
D66 lijkt tiende Kamerzetel te krijgen na laatste uitslagen

DEN HAAG (ANP) - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.

6 uur geleden
Laatste verkiezingsuitslag binnen: GL-PvdA grootste in buitenland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).

7 uur geleden