Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie jaar cel voor vrijheidsberoving Ruinerwoldkinderen

Drie jaar cel voor vrijheidsberoving Ruinerwoldkinderen

ASSEN (ANP) - De 61-jarige Josef B. is volgens de rechtbank in Assen schuldig aan de vrijheidsberoving van de zes kinderen van het verborgen gezin in Ruinerwold en moet een celstraf van drie jaar uitzitten. De rechter vindt ook dat de man per direct terug moet naar de gevangenis. Tegen de man uit Oostenrijk was een celstraf van vier jaar geëist.

De zes kinderen werden in oktober 2019 ontdekt in een boerderij in Ruinerwold, waar zij met hun vader Gerrit Jan van D. in afzondering leefden. Dit werd ontdekt doordat een van de kinderen alarm sloeg in het dorp.

De kinderen waren nooit door hun vader aangegeven bij de burgerlijke stand, bezochten geen school en kregen geen medische zorg. De agenten troffen de kinderen aan in een verborgen ruimte, hun vader was door een hersenbloeding aan bed gekluisterd. B. was ook op de boerderij aanwezig. Hij zorgde voor het onderhoud van het pand en steunde het gezin financieel.

Oudere kinderen

Gerrit Jan van D. heeft nog drie oudere kinderen. Zij verlieten het gezin voordat het de boerderij in Ruinerwold betrok. De rechtbank vindt niet dat de drie oudste kinderen van hun vrijheid zijn beroofd. Zij waren, in tegenstelling tot de zes jongste kinderen, wel ingeschreven bij de burgerlijke stand en gingen naar school. Zij konden zich daardoor fysiek bewegen in de buitenwereld. Volgens de rechter speelde B. ook geen rol bij de mishandelingen. Dit gebeurde altijd buiten zijn aanwezigheid om. De man werd van dit feit vrijgesproken.

De vader zag zichzelf als de nieuwe Messias. Hij bereidde zijn kinderen voor op een leven in een nieuwe wereld. Zij werden door hem "gezuiverd van kwade geesten" door eenzame opsluiting en mishandeling. Het gezin verhuisde geregeld in Overijssel en Drenthe. Volgens de rechter indoctrineerde Van D. zijn kinderen met zijn geloof en maakte hij hen angstig voor de buitenwereld. Daardoor durfden zij het gezin niet te verlaten. B. was de schakel tussen het gezin en de buitenwereld en zonder zijn bijdrage was het voor de vader niet mogelijk de kinderen voor zo’n lange periode te isoleren.

Landgenoot

Volgens de rechter had B. als volgeling van Van D. een minder grote rol in het geheel, maar was hij geen slachtoffer. De celstraf valt lager uit dat de eis van het OM, omdat de rechter minder bewezen vindt.

De rechtbank verklaarde B. ook medeschuldig aan de vrijheidsberoving van een landgenoot die in 2009 werkzaam was voor Van D. De Oostenrijker werd mishandeld en een tijdlang opgesloten.

Hoger beroep

Vorig jaar maart stopte de rechtbank de strafzaak tegen Van D. (69), omdat hij als gevolg van een hersenbloeding niet zou begrijpen waarvoor hij terechtstaat.

Josef B. legt zich niet neer bij het vonnis van de rechtbank in Assen en laat via zijn advocaat Yehudi Moszkowicz weten dat hij in hoger beroep gaat. "We zijn het niet eens met deze veroordeling. Wij vinden dat Josef B. niet strafbaar heeft gehandeld. Dus er komt nog geen einde aan deze zaak, helaas", zei de raadsman.

Meer uit Binnenland

Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

1 uur geleden
Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

5 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

5 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

5 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

5 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

5 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

6 uur geleden