Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie EU-landen ontvangen samen 2,2 miljard euro voor herstelplan

Drie EU-landen ontvangen samen 2,2 miljard euro voor herstelplan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft in totaal bijna 2,2 miljard euro gestort op de rekeningen van drie EU-landen voor hun herstelplannen. Tsjechië heeft 915 miljoen euro ontvangen uit het miljardenfonds dat de regeringleiders vorig jaar kort na de uitbraak van de coronapandemie op poten zetten, Kroatië 818 miljoen en Oostenrijk 450 miljoen euro. Het dagelijks EU-bestuur heeft inmiddels 51,5 miljard euro overgemaakt naar zestien lidstaten, zegt een woordvoerder.

De eerste uitbetalingen zijn bestemd voor de voorfinanciering van projecten die zijn goedgekeurd door zowel de commissie als de EU-ministers van Financiën. Het gaat steeds om 13 procent van het bedrag dat elk land kan krijgen. Er is bijna 700 miljard euro aan subsidies en leningen, die via een bepaalde sleutel worden verdeeld. Afgesproken is dat ten minste 37 procent van het geld aan klimaatmaatregelen wordt besteed, en 20 procent aan digitalisering. Voor Tsjechië is in totaal 7 miljard euro beschikbaar, voor Kroatië 6,3 miljard en voor Oostenrijk 3,5 miljard euro.

Het herstelfonds is bedoeld om door Covid-19 getroffen landen te steunen en de Europese economie een extra injectie te geven. Ook bepaalden de leiders dat de landen elk hervormingen moeten doorvoeren om hun economie te versterken. De uitbetalingen uit het fonds worden gekoppeld aan het nakomen van afspraken met de commissie en de lidstaten daarover. Voor de uitvoer van de plannen zijn tijdschema’s afgesproken.

Alleen Nederland, dat aanspraak kan maken op 6 miljard euro aan subsidie, en Bulgarije hebben nog geen herstelplan in Brussel ingediend. Beide landen hebben een demissionaire regering.

Meer uit Financieel

Prada ontwerpt ruimtepakken voor maanmissie NASA-astronauten

MILAAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Italiaanse modemerk Prada gaat ruimtepakken ontwerpen voor astronauten van NASA die in 2025 naar de maan moeten gaan. Daarvoor werkt het modemerk samen met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Axiom Space.

19 minuten geleden
Ondernemers: verhogen bankbelasting pakt voor iedereen slecht uit

DEN HAAG (ANP) - Het verhogen van de bankbelasting en het steeds zwaarder belasten van ondernemers is uiteindelijk slecht voor de welvaart van alle Nederlanders, waarschuwen VNO-NCW en MKB-Nederland. "Iedereen betaalt hiervoor uiteindelijk een prijs."

32 minuten geleden
Wall Street toont herstel, ondanks tegenvallend banencijfer ADP

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geopend, na de forse verliezen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar het banencijfer van loonstrookverwerker ADP. Dat viel veel zwakker uit dan verwacht.

1 uur geleden
Cryptobedrijven krijgen kosten DNB-toezicht 2021 terugbetaald

ROTTERDAM (ANP) - Cryptobedrijven hoeven niet op te draaien voor de toezichtkosten die de Nederlandsche Bank (DNB) bij hen in 2021 in rekening heeft gebracht. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank bepaald.

1 uur geleden
Reisaanbieders verliezen hoger beroep rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond hoeft van het gerechtshof in Den Haag een publicatie over misleidende aanbiedingen van reisorganisaties niet aan te passen. Prijsvrij en D-Reizen hadden de Consumentenbond aangeklaagd omdat ze willen dat de organisatie het artikel rectificeert. Het gerechtshof gaf de Consumentenbond hierover ook gelijk in hoger beroep.

1 uur geleden
ACM staat bedrijven toe om samen te werken voor vergroening

DEN HAAG (ANP) - Voor het halen van duurzame doelen mogen bedrijven met elkaar samenwerken. Dat is de kern van een nieuwe regel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder wil namelijk niet dat de concurrentieregels "onnodig in de weg staan" bij inspanningen in het bedrijfsleven voor vergroening, bijvoorbeeld op het gebied van recycling van afval of het verminderen van de CO2-uitstoot.

2 uur geleden
Hoop gloort voor failliete veerdienst naar Noorwegen

GRONINGEN (ANP) - Er gloort hoop voor de vorige maand failliet verklaarde veerdienst Holland Norway Lines. Curator Hans Silvius onderhandelt met twee 'serieuze' gegadigden die de ferry willen overnemen.

2 uur geleden