Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie eenmansfracties sluiten verkenningsronde af

Drie eenmansfracties sluiten verkenningsronde af

DEN HAAG (ANP) - De drie nieuwe éénpitters in de Tweede Kamer hebben dinsdag als laatste hun wensen kenbaar gemaakt bij de verkenners. Liane den Haan van 50PLUS, Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) en Sylvana Simons (BIJ1) haalden alle drie één zetel. Hun past bescheidenheid, zeiden ze.

Den Haan heeft bij Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) aangegeven dat het toekomstige kabinet "nu eindelijk aandacht zou moeten hebben voor de demografische ontwikkelingen en de uitdagingen die dat met zich meebrengt". Het gaat volgens haar dan vooral over de woningmarkt, de zorg en pensioenen.

Sylvana Simons benadrukte in haar gesprek dat een betrouwbare overheid en een betere samenleving voor haar partij voorop staan. Ze gaat uit van een plek in de oppositie. "We zijn jong, klein en nieuw en hebben nog heel veel te leren. Bovendien is het voor BIJ1 onmogelijk om samen te werken met partijen die wij verantwoordelijk achten voor de afbraak van het sociale beleid. Het zou heel raar zijn om in een kabinet te gaan zitten waar bijvoorbeeld de verantwoordelijken voor de toeslagenaffaire vrolijk verder gaan alsof er niets gebeurd is."

Ministerie van Platteland

Van der Plas heeft aangegeven dat voor haar de komst van een ministerie van Platteland voorop staat. "Dat is niet zo raar, dat hebben ze in andere landen ook. Daarin is dan landbouw geïntegreerd, met een afdeling economische zaken en ruimtelijke ontwikkeling. Er komt ontzettend veel af op het platteland, met het volbouwen en het vergrijzen." Mocht het zo uitkomen dat haar partij één zetel kan leveren die nodig is voor een meerderheidscoalitie, dan wil ze zelf minister van Platteland worden. CDA, VVD, CU, SGP zijn de eerste partijen waar BBB heil in ziet, aldus de nieuwkomer.

Volgens haar reageerden de verkenners verrast op haar inbreng. "Ze vonden dat ik leuke dingen naar voren bracht. Dingen die ze eigenlijk nooit horen. Dat is precies waarom wij in de Kamer zitten. Om die kleinere punten toe te voegen. Wat in Den Haag als klein zeer wordt gezien, is in het platteland grote pijn." Van der Plas heeft ook benadrukt dat er een langjarig plattelandsbeleid moet komen, met een stip aan de horizon van twintig of dertig jaar. "Dan weten ook ondernemers op het platteland waar ze aan toe zijn. Nu is het om de vier jaar, als je geluk hebt, anders is het om het jaar of om de twee jaar."

Meer uit Politiek

Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

8 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

8 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

8 uur geleden
Minister Paul berispt Amsterdamse basisschool om wanbeheer

DEN HAAG (ANP) - Basisschool Klein Amsterdam moet onmiddellijk orde op zaken stellen anders dreigen maatregelen, zegt onderwijsminister Mariëlle Paul. De school in de hoofdstad doet volgens de demissionair bewindsvrouw aan wanbeheer en heeft de onderwijskwaliteit niet op orde. Het bestuur heeft een aanwijzing gekregen, het zwaarste juridische instrument dat de minister kan inzetten. De bekostiging kan worden stopgezet als de school niet snel verbetering laat zien.

9 uur geleden
Aangifte en pandverbod voor pro-Palestijnse demonstranten Kamer

DEN HAAG (ANP) - Kamervoorzitter Martin Bosma gaat aangifte doen tegen de pro-Palestijnse demonstranten die donderdagochtend actievoerden op de publieke tribune en in de centrale hal van de Tweede Kamer. Ze krijgen ook een pandverbod, laat de woordvoerder van Bosma desgevraagd weten. Het gaat volgens hem om in totaal vijftien actievoerders.

9 uur geleden
Commissievoorzitter: trage toeslagencompensatie voedt wantrouwen

DEN HAAG (ANP) - De stroperige en vastlopende compensatie van de tienduizenden gedupeerden in het toeslagenschandaal "leidt tot extra veel onvrede en wantrouwen". Dat heeft SP-Kamerlid Michiel van Nispen gezegd als voorzitter van de parlementaire-enquêtecommissie die het ontspoorde fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht.

10 uur geleden