Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie Duitse partijen gaan verder met echte coalitievorming

Drie Duitse partijen gaan verder met echte coalitievorming

BERLIJN (ANP/AFP) - De inleidende gesprekken over de vorming van een regeringscoalitie tussen de Duitse sociaaldemocraten (SPD), de Groenen en de liberalen (FDP) hebben voldoende opgeleverd om over te gaan tot serieuze onderhandelingen over de vorming van een coalitieregering. De voorzitters van de drie partijen hebben dit vrijdagmiddag bekendgemaakt. De Duitse media wachtten al dagen op nieuws over de vertrouwelijke gesprekken. De inhoud bleef acht dagen lang geheim en niets lekte er uit.

Nu is er een document dat de drie hebben opgesteld om als uitgangspunt te dienen voor de coalitieonderhandelingen. De drie zijn "ervan overtuigd dat ze tot een ambitieus en duurzaam regeerakkoord kunnen komen".

De sociaaldemocratische kandidaat-bondskanselier en winnaar van de verkiezingen van 26 september, Olaf Scholz, zei dat in het document onder meer staat dat de te vormen coalitie streeft naar "de omvangrijkste modernisering van de Duitse industrie in meer dan honderd jaar". Ook zal 2 procent van het landoppervlak worden gebruikt voor windmolens, want het land moet snel overschakelen op duurzame energie. De coalitie belooft de belastingen niet te verhogen.

Onderhandelingen

Duitse media zagen in de vertrouwelijkheid van de drie al een aanwijzing dat het klikt tussen sociaaldemocraten, liberalen en Groenen. Bij een eerder coalitieoverleg met onder meer de christendemocratische CDU/CSU ontstoken de Groenen en de liberalen snel in woede over uitlatingen in de pers door de christendemocraten, terwijl tijdens het overleg juist geheimhouding was afgesproken.

De kennismaking wordt nu omgezet in echte onderhandelingen over de vorming van een regering en de doelstellingen van de nieuwe coalitie. Uitgangspunt is het basisdocument dat is opgesteld door de hoofdonderhandelaars Lars Klingbeil (SPD), Volker Wissing (FDP) en Michael Kellner (Groenen). Duitse media gaan ervan uit dat de partijleiders van de betrokken partijen niet op problemen zullen stuiten in besturen of ledenraden van hun partij.

Merkel

De krant Bild ziet het licht op groen gaan voor 'het stoplicht'. Dat verwijst naar de kleuren waar Duitse politieke partijen vaak mee worden vereenzelvigd. De huidige gesprekspartners zijn rood (SPD), oranje (FDP) en groen (Groenen), de kleuren van een stoplicht dus.

Als de onderhandelingen slagen wordt de sociaaldemocraat Scholz de nieuwe bondskanselier. Hij volgt dan bondskanselier Angela Merkel op die het na zestien jaar leiderschap razend druk heeft met afscheid nemen. Vrijdag bijvoorbeeld zwaait België haar uit met een concert in Brussel en een bezoek van Merkel aan koning en premier. Zaterdag staat Turkije op het afscheidsprogramma met een bezoek aan president Erdoğan. Maandag staat Peking op het programma

Meer uit Buitenland

Doden na kapseizen toeristenboot in Italië

LISANZA (ANP/AFP/DPA) - Vier mensen zijn omgekomen na het kapseizen van hun boot op Lago Maggiore in Italië, melden Italiaanse media maandag. De twintig andere opvarenden konden na het incident van zondag zelf naar de wal zwemmen of zijn gered door de kustwacht.

1 uur geleden
Japanse minister beveelt vernietiging van Noord-Koreaanse raket

TOKIO (ANP) - De Japanse minister van Defensie heeft zijn leger de opdracht gegeven elke Noord-Koreaanse raket die Japans grondgebied binnenkomt of afkoerst op het land te vernietigen. Hij reageerde daarmee op een aankondiging van Pyongyang maandag dat Noord-Korea in de komende twee weken een "satelliet" zal lanceren.

4 uur geleden
Westerse luchtmachten houden Arctic Challenge-oefening

TIKKAKOSKI (ANP) - Finland, Noorwegen en Zweden houden de tweejaarlijkse Arctic Challenge Exercise (ACE), een internationale oefening van de luchtmacht. Dit jaar doen veertien landen mee, waaronder Nederland. De oefening wordt dit keer georganiseerd door Finland en loopt van 29 mei tot 9 juni.

4 uur geleden
Erdogan roept op tot eenheid, haalt uit naar Kilicdaroglu

ANKARA (ANP) - De herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Turken opgeroepen "in eenheid en solidariteit" samen te komen. Dat deed hij in de nacht van zondag op maandag tijdens een speech voor duizenden aanhangers in Ankara. "Dit vragen we met heel ons hart", voegde Erdogan aan zijn oproep toe.

9 uur geleden
Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

10 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

11 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

12 uur geleden