Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie doden bij natuurbrand Noord-Californië

Drie doden bij natuurbrand Noord-Californië

REDDING (ANP/RTR) - Een natuurbrand in het noorden van de Amerikaanse staat Californië heeft drie mensen het leven gekost, melden de lokale autoriteiten. De brand brak uit bij de stad Redding, zo'n 320 kilometer ten noorden van San Francisco. Het westen van de Verenigde Staten wordt al de hele zomer geteisterd door aanhoudende natuurbanden die tientallen mensen het leven hebben gekost en duizenden hectare land hebben verschroeid.

De natuurbranden krijgen allemaal een naam. De Zogg-brand bij Redding heeft 146 gebouwen vernietigd en heeft ruim 12.500 hectare grasland en bos in de as gelegd.

Tegelijkertijd ontstond in de wijnstreken in de counties Napa en Sonoma een andere vuurzee, genaamd de Glass-brand. Die heeft zich sinds zondag uitgebreid over ruim 14.500 hectare land en heeft meer dan honderd huizen en overige gebouwen in vlammen doen opgaan. Volgens de brandweer heeft de Glass-brand duizenden inwoners van de streek op de vlucht gejaagd.

Sinds januari hebben natuurbranden in Californië zo'n 1,5 miljoen hectare doen afbranden, meer dan in elk ander jaar in de geschiedenis van de westelijke staat. De branden worden aangewakkerd door een aanhoudende intense hitte, harde wind en ander extreem weer dat volgens wetenschappers het gevolg is van klimaatverandering. Meer dan 7000 huizen en andere gebouwen in de staat zijn in vlammen opgegaan.

Meer uit Buitenland

Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

1 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

1 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

5 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

6 uur geleden
Armenië en Azerbeidzjan werken aan normaliseren banden

BAKOE/JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië en Azerbeidzjan laten in een zeldzame gezamenlijke verklaring weten stappen te zullen zetten om de onderlinge banden te normaliseren. Ze zijn overeengekomen het vertrouwen op te bouwen en als onderdeel daarvan zal er een gevangenenruil plaatsvinden. Bakoe laat 32 Armeense militairen vrij en Jerevan twee Azerbeidzjaanse militairen.

7 uur geleden
Witte Huis: Israël en Hamas niet dicht bij nieuwe deal

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt dat Israël en Hamas niet dicht bij een nieuwe deal zijn over het instellen van een humanitaire pauze. Sinds de oorlog twee maanden geleden uitbrak, zijn de strijdende partijen één keer erin geslaagd een tijdelijk staakt-het-vuren in te voeren.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad houdt vrijdag overleg over situatie Gazastrook

NEW YORK (ANP/DPA) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt vrijdag overleg over de situatie in de Gazastrook. VN-chef António Guterres heeft de VN-Veiligheidsraad opdracht gegeven zich te buigen over het gewapende conflict. De bijeenkomst wordt volgens de VN om 10.00 uur lokale tijd gehouden in New York.

8 uur geleden