Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drie dagen van nationale rouw in Griekenland na treinramp

Drie dagen van nationale rouw in Griekenland na treinramp

ATHENE (ANP) - De Griekse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd naar aanleiding van de treinramp bij Makrychori, ten noorden van de stad Larissa. Bij dit dodelijkste ongeluk ooit op het spoor in het land zijn voor zover bekend bijna veertig doden en 85 gewonden gevallen. Van de vooralsnog 66 gewonden die in ziekenhuizen zijn opgenomen liggen er zes in de intensieve zorg.

De president en de premier van Griekenland, respectievelijk Katerina Sakellaropoulou en Kyriakos Mitsotakis, gaan naar de plek van de ramp die circa 225 kilometer ten noorden van Athene ligt. De president keert daardoor vervroegd terug van een bezoek aan Moldavië.

De botsing tussen een vrachttrein met twee mensen aan boord en een passagierstrein, die 342 passagiers en tien bemanningsleden naar de Noord-Griekse havenstad Thessaloniki vervoerde, was op een traject met dubbel spoor. Het is nog een raadsel waarom de twee treinen geruime tijd op hetzelfde spoor reden en frontaal in botsing kwamen. Vermoed wordt dat ernstige fouten zijn gemaakt bij de verkeersleiding. De getroffen spoorwegmaatschappij Hellenic Train legt het treinverkeer om 12.00 uur in heel het land stil, meldde de krant Kathimerini. Hellenic Train is een particuliere onderneming die de belangrijkste spoorverbindingen in Griekenland verzorgt.

Meer uit Buitenland

Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

18 minuten geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

2 uur geleden
Zelensky waarschuwt voor tweespalt door Poolse blokkades

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky waarschuwt voor tweespalt, nu Poolse boeren blijven protesteren tegen import van goedkoop Oekraïens graan. Hij roept op tot spoedoverleg van Europese leiders aan de grens met Polen en verwacht solidariteit.

2 uur geleden
NAVO-chef vraagt Georgië om democratische hervormingen

BRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg vraagt Georgië werk te maken van democratische hervormingen. "We willen dat Georgië de goede kant opgaat, richting meer democratie en welvaart, en dat het een volwaardig lid wordt van de Euro-Atlantische familie", zei Stoltenberg na afloop van een overleg met de NAVO-partner op het hoofdkwartier in Brussel.

2 uur geleden
Ook Israëlisch parlement tegen 'opleggen' van Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische parlement is het met de regering eens dat de internationale gemeenschap niet "eenzijdig" een Palestijnse staat moet uitroepen. Een groot deel van de internationale gemeenschap, waaronder machtige bondgenoten van Israël, vindt dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten kunnen krijgen.

3 uur geleden
Weer onderzoek in Chili naar dood linkse Nobelprijswinnaar Neruda

SANTIAGO (ANP) - Een rechtbank in de Chileense hoofdstad Santiago heeft op aandringen van nabestaanden een nieuw onderzoek gelast naar de dood van de Chileense dichter en communist Pablo Neruda (1904-1973). De familie wil heropening van het onderzoek, omdat eerder Chileense en internationale onderzoeken "niet uitputtend genoeg waren en er meer kan worden opgehelderd". Onderzoeksrechter Paola Plaza heeft volgens Chileense media nu de opdracht uit te zoeken waaraan Neruda precies is overleden.

4 uur geleden
Poolse regering kritisch op pro-Russisch spandoek bij boerenactie

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse regering heeft kritiek geuit op pro-Russische en anti-Oekraïense teksten die te zien waren tijdens de boerenprotesten in dat land. De regering zegt dat Rusland mogelijk een rol heeft gespeeld in de uitlatingen.

4 uur geleden