Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dressuurbondscoach rekent op olympisch succes met Gal en Van Liere

Dressuurbondscoach rekent op olympisch succes met Gal en Van Liere

AMSTERDAM (ANP) - Dressuurbondscoach Patrick van der Meer gaat ervan uit dat hij komende zomer op de Olympische Spelen kan beschikken over zijn twee topruiters Dinja van Liere en Edward Gal. Hun terugkeer vergroot de kans op een eerste Nederlandse olympische dressuurmedaille sinds 2012 aanzienlijk. "Als de combinaties die we hebben in vorm zijn, dan hebben we zeker een reële kans", zei Van der Meer na de wereldbekerwedstrijd in Amsterdam, een half jaar voor de Spelen.

Gal (53) en Van Liere (33) waren er dit weekend in de Amsterdamse RAI nog niet bij. Drievoudig wereldkampioen Gal is op de weg terug na een sabbatical van bijna twee jaar. De snel opgekomen Van Liere kampte met blessures bij haar paarden Hermès en Hartsuijker en maakt naar verwachting begin maart in Den Bosch weer haar opwachting.

"Ik reken zeker op Dinja. Zij heeft straks drie paarden die er klaar voor zijn", zei Van der Meer over Van Liere, die in 2022 in Herning verraste met twee keer individueel WK-brons. De Zeeuwse zou ook meedoen aan de Spelen van 2021, maar door een administratieve fout ging dat niet door. "Er moet echt iets met Dinja zelf gebeuren wil ze er nu niet bij zijn", gaf Van der Meer aan.

'Stijgende lijn'

Gal, drievoudig wereldkampioen van 2010, nam na de Spelen van Tokio een pauze door motivatieproblemen. Met een vijfde plaats in de special was de veteraan op de afgelopen Spelen de beste Nederlander van het dressuurteam. Van der Meer zegt met Gal in gesprek te zijn en rekent op zijn terugkeer. "We hebben het duidelijk besproken en hopen dat hij zich straks weer voor 300 procent wil inzetten om naar Parijs te gaan."

Op de vorige Spelen vormde Gal een team met Hans Peter Minderhoud en Nederlands kampioene Marlies van Baalen. Zij staan evenals onder anderen Marieke van der Putten - in Amsterdam de beste Nederlandse met de zevende plek in de kür op muziek - op de 13-koppige voorlopige kandidatenlijst. "Ik ben heel blij met Marlies en Marieke, zij laten een hele goede stijgende lijn zien", zei Van der Meer over hun optreden bij de wereldbeker in de RAI.

Team van vier

De 63e editie van Jumping Amsterdam vormde voor de bondscoach de start van de voorbereiding op de Spelen. "Ik was hier bezig om paarden te scouten en te zien. Het is een mooie ervaring voor paarden om in zo'n atmosfeer te presteren, maar het outdoorseizoen vormt toch wel de echte route naar Parijs."

Voor Van der Meer zijn de NK in Ermelo (mei) en de internationale wedstrijd in Rotterdam (juni) de belangrijkste meetmomenten. Daarna maakt hij zijn team van vier bekend, van wie drie hun opwachting zullen maken op de Spelen.

Meer uit Sport

Darter Van Gerwen verliest van Humphries in Sheffield

SHEFFIELD (ANP) - Darter Michael van Gerwen is bij de laatste reguliere speelronde van de Premier League uitgeschakeld in de halve finales. De Brabander, die al zeker was van de play-offs in de Premier League, verloor in Sheffield met 6-3 van Luke Humphries.

3 uur geleden
Chileense tennisser Jarry klopt Tsitsipas in kwartfinale in Rome

ROME (ANP) - Tennisser Nicolas Jarry neemt het tegen Tommy Paul op in de halve finales van het masterstoernooi van Rome. De Chileense nummer 21 van de plaatsingslijst won in de kwartfinales in drie sets van de als zesde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas: 3-6 7-5 6-4.

6 uur geleden
Atlete Hassan wijzigt plan en kiest voor 1500 meter in LA

LOS ANGELES (ANP) - Sifan Hassan loopt zaterdag in Los Angeles haar eerste 1500 meter van het seizoen. De Nederlandse atlete zou bij de Grand Prix in het Drake Stadium aanvankelijk aan de start staan op de 5000 meter, maar heeft haar plan gewijzigd.

9 uur geleden
Ontwerper Newey 'waarschijnlijk' bij andere renstal aan de slag

LONDEN (ANP/AFP) - Topontwerper Adrian Newey zal "waarschijnlijk" bij een concurrent aan de slag gaan, nadat hij Red Bull begin 2025 officieel heeft verlaten. De 65-jarige Brit zegt dat nadat hij begin deze maand had aangekondigd, dat hij na bijna twintig jaar vertrekt bij het Formule 1-team van wereldkampioen Max Verstappen.

10 uur geleden
Swiatek klopt Gauff en staat voor de derde keer in Rome in finale

ROME (ANP) - Tennisster Iga Swiatek heeft zich ten koste van Coco Gauff geplaatst voor de finale van het graveltoernooi van Rome. De Poolse nummer 1 van de wereld versloeg de mondiale nummer 3 na bijna twee uur spelen in twee sets: 6-4 6-3.

10 uur geleden
Wiebes derde in door valpartij ontsierde massasprint in Burgos

BURGOS (ANP) - Lorena Wiebes is als derde geëindigd in de eerste etappe van de Ronde van Burgos. De renster van SD Worx-Protime moest in de sprint de Finse winnares Lotta Henttala (EF Education-Cannondale) en de Oostenrijkse Carina Schrempf (Fenix-Deceuninck) voor laten gaan.

11 uur geleden
Tennistoernooi van Queen's krijgt in 2025 ook vrouwenversie

LONDEN (ANP/RTR) - Het grastoernooi van Queen's in Londen krijgt in 2025 ook een vrouwenversie, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. Het WTA 500-tennisevenement wordt een week voor het mannentoernooi gehouden.

11 uur geleden