Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drenthe wil EK wielrennen op de weg van 2023

Drenthe wil EK wielrennen op de weg van 2023

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe wil de Europese kampioenschappen wielrennen van 2023 organiseren. Gedeputeerde Henk Brink lichtte de plannen dinsdag toe in het stadion van FC Emmen. Brink zegt goede signalen te hebben van de Europese wielerbond UEC dat toewijzing reëel is. De plannen worden bovendien ondersteund door wielerbond KNWU. Provinciale Staten beslissen op 13 april over het voorstel van Gedeputeerde Staten 900.000 euro hiervoor te reserveren.

Drenthe huisvestte de afgelopen jaren al tal van nationale en internationale wielerevenementen, waaronder de EK veldrijden op de VAM-berg in 2021. "De afgelopen periode zijn we goed in gesprek geweest met de KNWU en de Europese wielerbond", zegt Brink. "We hebben eerder al laten zien dat we succesvol wielerevenementen kunnen organiseren en dat Drenthe voldoende uitdagingen biedt voor de professionele wielrenner."

De strijd om de Europese wegtitels bestaat sinds 1995 en vond eerder drie keer in Nederland plaats: in Valkenburg en Heerlen (2006), in Goes (2012) en in Alkmaar (2019). Dit jaar worden de EK in het Duitse München verreden. De data voor volgend jaar liggen al vast: van 13 tot en met 17 september.

Mooie wedstrijd

Brink is vrijwel zeker dat de titelstrijd, mits Provinciale Staten niet tegensputteren, naar Drenthe komt. "Het gaat Drenthe een mooie wedstrijd opleveren. Ik zie het binnenhalen van dit kampioenschap als een blijk van waardering voor iedereen die zich inzet voor Drenthe, dé fietsprovincie van Nederland." De VAM-berg zal daarbij weer een hoofdrol vervullen, al wilde Brink zich nog niet uitspreken over de parcoursen. "Daar gaat Thijs Rondhuis over, maar de VAM-berg zal zeker een hoofdrol vervullen."

Rondhuis wordt met zijn bedrijf Courage Events normaal gesproken de organisator van de EK in Drenthe. Hij was eerder onder meer verantwoordelijk voor de NK's op de weg van 2020 en 2021 en de EK veldrijden van vorig jaar. De EK zijn volgend jaar na de WK, die over alle fietsdisciplines in augustus in Glasgow worden gehouden.

Meer uit Sport

Tennisser Zverev naar halve finale op Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft zich op het toernooi van Roland Garros geschaard bij de laatste vier. De 26-jarige Duitser versloeg in de kwartfinale de Argentijn Tomás Martín Etcheverry. Daarvoor had hij vier sets nodig, 6-4 3-6 6-3 6-4.

43 minuten geleden
Hockeysters verslaan ook China in Pro League

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeysters hebben ook de vijfde wedstrijd in de Pro League gewonnen. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was in Eindhoven te sterk voor China (4-0).

1 uur geleden
Bestuurder Van der Vorst blij met actie IOC tegen boksfederatie

LAUSANNE (ANP) - De Nederlandse boksofficial Boris van der Vorst juicht de maatregel van het Internationaal Olympisch Comité om de erkenning van de internationale boksfederatie IBA in te trekken toe. "Dit geeft duidelijkheid en is de eerste stap in het proces", aldus Van der Vorst, die inmiddels al een andere boksbond (World Boxing) heeft opgezet. "We hebben hard gewerkt aan een levensvatbaar alternatief. We zijn klaar om het gesprek met het IOC aan te gaan."

2 uur geleden
Haddad Maia verrast Jabeur en staat in halve finale Roland Garros

PARIJS (ANP) - Tennisster Beatriz Haddad Maia heeft voor een verrassing gezorgd door de Tunesische Ons Jabeur uit te schakelen op Roland Garros. De mondiale nummer 14 was al de eerste kwartfinaliste uit Brazilië op een grand slam sinds 1968 en maakt dat verhaal met haar halvefinaleplek nog mooier. Haddad Maia verloor de eerste set nog, maar oogde vervolgens fitter dan de nummer 7 van de wereld: 3-6 7-6 (5) 6-1.

6 uur geleden
Geen melatonine meer voor Tsitsipas vooraf aan het tennis

PARIJS (ANP) - Tennisser Stefanos Tsitsipas stopt met het gebruik van melatoninepillen en doet geen dutje meer voorafgaand aan wedstrijden, zei hij na de uitschakeling in de kwartfinales van Roland Garros tegen de als eerste geplaatste Spanjaard Carlos Alcaraz. De als vijfde geplaatste Griek was teleurgesteld na zijn kansloze nederlaag in Parijs in drie sets (6-2 6-1 7-6 (5)).

11 uur geleden
Alcaraz laat Tsitsipas kansloos op Roland Garros, treft Djokovic

PARIJS (ANP) - Carlos Alcaraz heeft Stefanos Tsitsipas kansloos gelaten in de kwartfinales van Roland Garros. De nummer 1 van de wereld won met 6-2 6-1 7-6 (5) van de Griek, die vijfde staat op de wereldranglijst. De avondwedstrijd duurde 2 uur en 12 minuten.

21 uur geleden
Rolstoeltennisster De Groot boekt honderdste zege op rij

PARIJS (ANP) - Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft haar honderdste zege op rij geboekt in het enkelspel. De nummer 1 van de wereld was op Roland Garros in de eerste ronde met 6-2 6-2 te sterk voor de Française Emmanuelle Mörch.

1 dag geleden