Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Drenthe wil EK wielrennen op de weg van 2023

Drenthe wil EK wielrennen op de weg van 2023

ASSEN (ANP) - De provincie Drenthe wil de Europese kampioenschappen wielrennen van 2023 organiseren. Gedeputeerde Henk Brink lichtte de plannen dinsdag toe in het stadion van FC Emmen. Brink zegt goede signalen te hebben van de Europese wielerbond UEC dat toewijzing reëel is. De plannen worden bovendien ondersteund door wielerbond KNWU. Provinciale Staten beslissen op 13 april over het voorstel van Gedeputeerde Staten 900.000 euro hiervoor te reserveren.

Drenthe huisvestte de afgelopen jaren al tal van nationale en internationale wielerevenementen, waaronder de EK veldrijden op de VAM-berg in 2021. "De afgelopen periode zijn we goed in gesprek geweest met de KNWU en de Europese wielerbond", zegt Brink. "We hebben eerder al laten zien dat we succesvol wielerevenementen kunnen organiseren en dat Drenthe voldoende uitdagingen biedt voor de professionele wielrenner."

De strijd om de Europese wegtitels bestaat sinds 1995 en vond eerder drie keer in Nederland plaats: in Valkenburg en Heerlen (2006), in Goes (2012) en in Alkmaar (2019). Dit jaar worden de EK in het Duitse München verreden. De data voor volgend jaar liggen al vast: van 13 tot en met 17 september.

Mooie wedstrijd

Brink is vrijwel zeker dat de titelstrijd, mits Provinciale Staten niet tegensputteren, naar Drenthe komt. "Het gaat Drenthe een mooie wedstrijd opleveren. Ik zie het binnenhalen van dit kampioenschap als een blijk van waardering voor iedereen die zich inzet voor Drenthe, dé fietsprovincie van Nederland." De VAM-berg zal daarbij weer een hoofdrol vervullen, al wilde Brink zich nog niet uitspreken over de parcoursen. "Daar gaat Thijs Rondhuis over, maar de VAM-berg zal zeker een hoofdrol vervullen."

Rondhuis wordt met zijn bedrijf Courage Events normaal gesproken de organisator van de EK in Drenthe. Hij was eerder onder meer verantwoordelijk voor de NK's op de weg van 2020 en 2021 en de EK veldrijden van vorig jaar. De EK zijn volgend jaar na de WK, die over alle fietsdisciplines in augustus in Glasgow worden gehouden.

Meer uit Sport

Zesde rit Giro voor renster Lippert, Longo Borghini houdt roze

CHIETI (ANP) - Wielrenster Liane Lippert heeft de zesde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De 26-jarige Duitse van Movistar was in de rit van Benedetto del Tronto naar Chieti over 159 kilometer de beste van de drie overgebleven vluchters. Ze bleef de Amerikaanse Ruth Edwards en Erica Magnaldi uit Italië in het sprintje voor.

26 minuten geleden
Peloton vertrokken voor rit naar Pau met kansen voor sprinters

AGEN (ANP) - Zonder klassementsrenner Primoz Roglic is het peloton richting de Pyreneeën vertrokken voor de dertiende etappe van de Tour de France. De rit voert van Agen over 165,3 kilometer naar Pau, aan de voet van het hooggebergte, dat voor de etappes van zaterdag en zondag op het programma staat. De etappe naar Pau biedt nog een kans voor de sprinters.

1 uur geleden
Golfer Luiten staakt juridische strijd voor plek op Spelen

NORTH BERWICK (ANP) - Golfer Joost Luiten ziet af van juridische stappen om toch nog aan de Olympische Spelen mee te doen en is er definitief niet bij in Parijs. De 38-jarige Zuid-Hollander dacht na een gewonnen rechtszaak tegen sportkoepel NOC*NSF alsnog naar de Spelen te mogen, maar vervolgens bleek de internationale golffederatie IGF zijn plek al te hebben vergeven. Daarop gaf het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Luiten geen toestemming alsnog mee te doen.

2 uur geleden
Roglic verlaat Tour de France door val in twaalfde etappe

AGEN (ANP) - Primoz Roglic gaat niet meer van start in de dertiende etappe van de Tour de France. De Sloveense kopman van Red Bull-Bora-Hansgrohe was betrokken bij een valpartij in de twaalfde etappe en kwam op achterstand binnen in Villeneuve-sur-Lot.

3 uur geleden
Delmee tot en met Spelen 2028 bondscoach hockeyers Oranje

UTRECHT (ANP) - Jeroen Delmee blijft tot en met de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles de bondscoach van de Nederlandse hockeyers. Hockeybond KNHB heeft zijn aflopende contract en dat van assistent Eric Verboom met vier jaar verlengd, meldt de bond op de website.

5 uur geleden
Seine lijkt net op tijd schoon voor Olympische Spelen

PARIJS (ANP/AFP) - De Seine in Parijs lijkt net op tijd schoon genoeg voor het olympische openwaterzwemmen en een deel van de triatlon. Volgens het stadsbestuur bleef de waterkwaliteit "tien of elf" van de afgelopen twaalf dagen binnen de gestelde eisen. "We hopen nog dat het weer wat beter wordt, maar we maken ons geen zorgen om de wedstrijden. Die gaan door", zegt ambtenaar Pierre Rabadan tegen de Franse omroep RFI.

5 uur geleden
Robert-Michon en Manaudou dragen Franse vlag tijdens opening OS

PARIJS (ANP/BELGA) - Discuswerpster Mélina Robert-Michon en zwemmer Florent Manaudou zullen op 26 juli de Franse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat heeft het Frans Olympisch Comité (CNOSF) donderdag bekendgemaakt.

16 uur geleden