
Draghi: Europa moet 'echt buitenlands economisch beleid' voeren
BRUSSEL (ANP) - Het concurrentievermogen van de Europese Unie moet worden versterkt, stelt Mario Draghi, oud-premier van Italië en voormalig president van de Europese Centrale Bank in zijn langverwachte rapport over de Europese concurrentiekracht. Dat kan onder meer door innovatie te versnellen en toe te werken naar koolstofarme productie. Deze noodzakelijke transformaties lopen echter op niets uit als er geen "echt buitenlands economisch beleid" van de Europese Unie komt, waarschuwt Draghi.
Onderdelen van een nieuw "echt" EU-economisch beleid zijn het sluiten van handelsovereenkomsten en het opzetten van industriële partnerschappen om de toeleveringsketen van belangrijke technologieën veilig te stellen, schrijft Draghi in zijn maandag gepresenteerde rapport. Lidstaten doen dit nu deels zelfstandig, "maar het is duidelijk dat Europa achterblijft bij wat we zouden kunnen bereiken als we als gemeenschap zouden handelen".
Er moet een einde komen aan de "verspilling" van gemeenschappelijke financiële middelen, vindt Draghi. "We hebben een grote collectieve koopkracht, maar we verdunnen die over veel verschillende nationale en EU-instrumenten." De EU moet gezamenlijke doelstellingen en beleidsacties formuleren en die beter dan nu coördineren. "Europa coördineert niet waar het belangrijk is."
Concurrentievermogen
Voor het vergroten van het concurrentievermogen is dat volgens hem cruciaal, evenals de harmonisering van regels en wetten tussen de lidstaten.
Draghi noemt drie manieren waarop duurzame groei op gang kan worden gebracht. Het belangrijkste is in zijn ogen dat Europa zijn innovatietempo opvoert "om zowel zijn leidende positie in de productiesector te behouden als nieuwe baanbrekende technologieën te ontwikkelen."
Circulaire economie
Europa moet daarnaast de hoge energieprijzen verlagen en tegelijkertijd doorgaan met het koolstofarm maken van de economie en overschakelen op een circulaire economie. "Als de EU wil slagen" moet een samenhangende strategie komen voor alle aspecten van het koolstofarm maken van de economie, "van energie tot industrie".
Om te kunnen voldoen aan de "toenemende vraag naar militaire goederen en uitrusting en in de voorhoede te blijven op het gebied van defensietechnologie", vindt Draghi verder dat Europa een sterke en onafhankelijke defensie-industriële capaciteit moet ontwikkelen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - De heffing van 30 procent die de Amerikaanse president Donald Trump wil invoeren op de import van goederen uit de Europese Unie remt naar verwachting de groei van de Nederlandse economie. Dat laat ING-econoom Bert Colijn weten aan het ANP. Naast het directe effect op de economie kunnen vooral de onzekerheden die met de heffingen gepaard gaan gevolgen hebben voor Nederland.
25 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Ruimtebedrijf SpaceX van techondernemer Elon Musk heeft toegezegd om 2 miljard dollar (ruim 1,7 miljard euro) te investeren in xAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie (AI) van de miljardair. Dat schrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Dit zou de banden versterken tussen de ondernemingen van Musk en xAI moet daardoor beter kunnen concurreren met OpenAI, het bedrijf achter de bekende chatbot ChatGPT.
3 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft het dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump om per 1 augustus 30 procent invoerrechten op te leggen aan de Europese Unie veroordeeld. Hij riep de EU op "de Europese belangen resoluut te verdedigen".
17 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De aanstaande importheffingen van 30 procent van de Amerikaanse president Donald Trump op EU-import zullen schadelijk zijn voor zowel Europa als de Verenigde Staten. Dat zei de Duitse minister van Economische Zaken, Katherina Reiche, in een eerste reactie op de aankondiging. Ze riep op tot een pragmatische oplossing voor de escalerende handelsoorlog.
17 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De onlangs aangenomen uitgavenwet van president Donald Trump, bekend als 'one big beautiful bill', omvat forse verhogingen van de visumkosten voor niet-immigranten die volgend jaar ingaan. Dat is net het jaar dat de Verenigde Staten buitenlandse supporters hopen te lokken voor het WK voetbal in eigen land, schrijft zakenblad Forbes.
18 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie "blijft standvastig, verenigd en klaar om haar belangen te beschermen", zei António Costa, voorzitter van de Europese Raad, in een reactie op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump om de EU per 1 augustus een invoertarief van 30 procent op te leggen.
18 uur geledenMEXICO-STAD (ANP/AFP) - Mexico heeft geplande Amerikaanse importheffingen veroordeeld. Het land zou vooraf al zijn geïnformeerd over het plan om op 1 augustus heffingen van 30 procent op te leggen. "We gaven aan de onderhandelingstafel al aan dat het een oneerlijke deal was en dat we het er niet mee eens waren", melden Mexicaanse ministeries in een gezamenlijke verklaring.
19 uur geleden