Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Draagvlak voor traditionele Zwarte Piet flink gezakt’

'Draagvlak voor traditionele Zwarte Piet flink gezakt’

HILVERSUM (ANP) - Het aantal mensen dat voorstander is van een traditionele ‘Zwarte Piet’ is dit jaar fors lager dan vorig jaar vlak voor de intocht. Iets meer dan de helft, 55 procent, vindt dat het uiterlijk van ‘Zwarte Piet’ niet moet worden aangepast. Dat lag vorig jaar nog 71 procent, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 29.000 leden van het Opiniepanel.

Veel mensen die dit jaar van mening zijn veranderd, vinden dat de traditionele Piet moet worden vervangen door zogenoemde roetveegpieten. Zulke Pieten zijn sinds vorig jaar in het Sinterklaasjournaal te zien. Vorig jaar vond de meerderheid dat onacceptabel, nu zijn de meningen daarover verdeeld. 47 procent vindt het wel acceptabel dat er alleen pieten met zwarte vegen op het gezicht te zien zijn, 43 procent vindt van niet.

Door de coronamaatregelen mag er dit jaar maar een beperkt aantal mensen thuis aanschuiven om de verjaardag van de Sint te vieren. Bijna een op de tien mensen zegt dat ze die regel gaan overtreden, vooral omdat ze niet willen kiezen tussen hun kinderen of kleinkinderen.

Meer uit Binnenland

Explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Volgens de politie raakte niemand gewond. Een verdachte is weggerend richting de Batavierenstraat in het centrum van de stad; die was donker gekleed en had een capuchon op.

14 minuten geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

5 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

6 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

9 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

11 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

11 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

11 uur geleden