Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Draagvlak onder Republikeinen voor getuigenis Bolton groeit'

'Draagvlak onder Republikeinen voor getuigenis Bolton groeit'

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen in de Amerikaanse Senaat komen onder steeds grotere druk te staan om oud-veiligheidsadviseur John Bolton te laten getuigen. Die voormalige topadviseur van Trump zou in een nog niet gepubliceerd boek met onthullingen komen die belastend zijn voor de president.

De Republikeinse senator Mitt Romney, die Bolton al wilde horen in het afzettingsproces, voorspelde maandag dat hij mogelijk spoedig bijval zal krijgen van partijgenoten. Hij baseert zich volgens The New York Times op gesprekken met collega's.

Een andere Republikein, Susan Collins, zei dat de berichtgeving over Bolton de kans groter maakt dat ze zal instemmen met het oproepen van getuigen. De Democraten in de Senaat willen graag getuigen horen, maar hebben de steun nodig van zeker vier Republikeinen omdat ze zelf geen meerderheid hebben.

Stemming

Trump zou volgens de krant tegen Bolton hebben gezegd dat hij militaire steun aan Oekraïne bevroor tot het land zou helpen bij onderzoeken naar politieke rivalen. De president spreekt dat tegen: "Ik heb NOOIT tegen John Bolton gezegd er een verband is tussen steun aan Oekraïne en onderzoeken naar Democraten", schreef hij op Twitter.

Er wordt naar verwachting vrijdag gestemd over het horen van getuigen.

Meer uit Buitenland

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

1 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

1 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

1 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

3 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

3 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

4 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

4 uur geleden