Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Downloadverbod TikTok uitgesteld tot 27 september

Downloadverbod TikTok uitgesteld tot 27 september

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft zaterdag (lokale tijd) bekendgemaakt het verbod op het downloaden van de Chinese filmpjesapp TikTok via de appstores van Apple en Google met een week uit te stellen. Het verbod zou zondag ingaan, maar is tot ten minste 27 september uitgesteld.

Deze beslissing werd genomen "in het licht van recente positieve ontwikkelingen", staat in een persbericht. Dat werd uitgegeven kort nadat TikTok een voorgenomen overeenkomst bevestigde over het beheer van zijn Amerikaanse activiteiten waarbij Oracle als technologiepartner en Walmart als zakenpartner betrokken zijn.

"We zijn verheugd dat het voorstel van TikTok, Oracle en Walmart de veiligheidszorgen van de Amerikaanse regering wegnemen en vragen zal wegnemen over de toekomst van TikTok in de VS", zei een woordvoerster van TikTok, eigendom van het Chinese ByteDance.

Veiligheidsvereisten

Oracle wordt de "vertrouwde technologieleverancier, verantwoordelijk voor het hosten van alle Amerikaanse gebruikersgegevens en het beveiligen van de bijbehorende computersystemen om ervoor te zorgen dat volledig wordt voldaan aan de Amerikaanse nationale veiligheidsvereisten", aldus de woordvoerster. "We werken momenteel ook samen met Walmart aan een commercieel partnerschap."

De Amerikaanse president Donald Trump liet eerder weten achter de overeenkomst tussen TikTok, Oracle en Walmart te staan. "Ik heb de deal mijn zegen gegeven", zei Trump zaterdag tegen verslaggevers. "Ik heb de deal in concept goedgekeurd."

Bezorgdheid

Het nieuwe bedrijf, dat volgens minister van Financiën Steven Mnuchin TikTok Global zou gaan heten, is het resultaat van een transactie die vorige maand door Trump werd afgedwongen vanwege bezorgdheid over de nationale veiligheid vanwege het moederbedrijf van TikTok. Het Chinese ByteDance zou te nauwe banden hebben met de overheid van dat land. Trump is bang dat gegevens van Amerikanen in handen komen van de Chinese overheid. Hij noemde TikTok, maar ook andere bedrijven een gevaar voor de Amerikaanse veiligheid.

Volgens Trump komt het hoofdkantoor van TikTok Global in Texas. Het concern zou maar liefst 25.000 mensen aannemen en 5 miljard dollar bijdragen aan het Amerikaans onderwijs.

Meer uit Financieel

Rechter vraagt uitkeringsinstanties om 'oog voor menselijke maat'

UTRECHT (ANP) - Uitkeringsinstanties moeten meer rekening houden met de problemen die kunnen ontstaan bij de terugvordering of herziening van te veel betaalde uitkeringen. Ook moeten de instanties oog hebben voor hun eigen rol bij het ontstaan van die terugbetaling. In dat kader heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter bij zaken over sociale zekerheid, donderdag uitspraak gedaan. De CRvB gaat voortaan "indringender" toetsen of instanties voldoende letten op de menselijke maat.

22 minuten geleden
Tesla schrapt honderden flexbanen in Duitse autofabriek

BERLIJN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla gaat het aantal tijdelijke werknemers in zijn enige Europese fabriek in de buurt van Berlijn met driehonderd verminderen. Het gaat om flexwerkers die via een uitzendbureau bij Tesla aan het werk waren.

39 minuten geleden
EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

1 uur geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

1 uur geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

1 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

2 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden