Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dow-Jonesindex beleeft ondanks min beste week sinds 1938

Dow-Jonesindex beleeft ondanks min beste week sinds 1938

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen de handel uitgegaan. Desondanks beleefde de leidende Dow-Jonesindex zijn beste beursweek sinds 1938. Het Amerikaanse Congres stemde als verwacht in met een steunpakket van ruim twee biljoen dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Verder schroefde de Federal Reserve zijn opkoopprogramma van obligaties iets terug.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 4,1 procent lager op 21.636,78 punten. De graadmeter dikte deze week bijna 13 procent aan. De S&P 500 zakte 3,4 procent tot 2541,47 punten. Voor de brede index betekende dit de beste week sinds 2009, met een winst van dik 10 procent. Technologiegraadmeter Nasdaq verloor 3,8 procent tot 7502,38 punten.

De goedkeuring van de noodsteun door het Congres komt op het moment dat de Verenigde Staten het hoogste aantal coronabesmettingen wereldwijd tellen. In de VS is bij circa 86.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus. Er zouden meer dan 1200 mensen aan zijn overleden. Kredietbeoordelaar Fitch denkt dat de Amerikaanse economie sterk zal krimpen door de coronacrisis, met een stevige toename van de werkloosheid. Fitch handhaafde wel zijn AAA-kredietbeoordeling voor 's werelds grootste economie.

Uitkeringsaanvragen

Donderdag werd nog bekend dat het aantal uitkeringsaanvragen in de VS explosief is gestegen omdat bedrijven dichtgaan om de uitbraak in te dammen. Ondertussen is ook het consumentenvertrouwen in de VS hard gedaald. Volgens een definitief cijfer van de Universiteit van Michigan gaat het in maart om de sterkste daling sinds oktober 2008.

Vliegtuigbouwer Boeing deed met een min van dik 10 procent een stap terug, na de zeer sterke koersstijging in de afgelopen dagen. Automaker General Motors verloor 5,2 procent. President Trump verplicht het bedrijf om meer beademingsapparatuur te produceren.

Hilton

Hotelketen Hilton Worldwide (min 5,5 procent) liet weten zijn dividend te schrappen en aandeleninkopen op te schorten. Mediaconcern ViacomCBS (min 8,6 procent) trekt zijn financiële prognoses voor dit jaar in en vreest dat de impact van de crisis aanzienlijk zal zijn, net als computerfabrikant Dell Technologies die bijna 9 procent inleverde.

De euro was 1,1132 dollar waard, tegen 1,1070 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,6 procent minder op 21,55 dollar. Brentolie werd 6,1 procent goedkoper op 24,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

38 minuten geleden
Shell wil af van energieleverancier voor Nederlandse huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.

55 minuten geleden
Man (53) uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstripping

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Sterke afname Duitse export plastic afval in afgelopen 10 jaar

WIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.

1 uur geleden
Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

1 uur geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

2 uur geleden
Deezer ontwikkelt technologie om AI-nummers te onderscheiden

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse muziekstreamingdienst Deezer werkt aan technologie waarmee liedjes die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geïdentificeerd kunnen worden. Met de technologie hoopt het platform ervoor te zorgen dat het streamen van muziek in de toekomst "transparant en eerlijk" blijft.

2 uur geleden