Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Douane ziet drugsvangsten op Schiphol dit jaar toenemen

Douane ziet drugsvangsten op Schiphol dit jaar toenemen

SCHIPHOL (ANP) - De douane nam dit jaar meer drugs is beslag op Schiphol dan een jaar eerder. In 2021 werd er 2641 kilo drugs onderschept in de vracht van vliegtuigen ten opzichte van 1861,8 kilo een jaar eerder. "Hoewel het in aantallen kleiner is in vergelijking met containervangsten in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven, nemen de drugsvangsten via Schiphol een vlucht", aldus een woordvoerder van de douane.

Vooral cocaïne werd vaker onderschept, van ongeveer 700 kilo in 2020 naar ruim 1800 kilo in 2021. Cocaïne blijft daarmee de grootste categorie drugs die gevonden wordt op Schiphol, gevolgd door marihuana (400 kilo), XTC (160 kilo), hasj (126 kilo) en heroïne (95 kilo).

Drugs werden het vaakst gevonden in zogenoemde geschenkzendingen of post die mensen naar vrienden of familie sturen. Zo werd er bijvoorbeeld afgelopen jaar meerdere keren cocaïne gevonden in geschenkzendingen met bevroren vis. Vaak worden via dit soort pakketjes alleen gebruikershoeveelheden van een paar gram verstuurd, maar dit jaar zag de douane opvallend veel grotere hoeveelheden drugs voorbijkomen.

Toename ongemanifesteerde zendingen

Behalve verstopte drugs in pakketjes was er ook een grote toename van drugs die bijvoorbeeld tussen bloemenzendingen, cateringtrolley's of het vliegtuigtoilet werd verstopt. Ruim 1100 kilo drugs werd dit jaar gevonden bij deze zogenoemde ongemanifesteerde zendingen, ten opzichte van 168 kilo een jaar eerder.

De drugs worden vanuit de hele wereld verstuurd. De meeste drugs komen uit Midden- en Zuid-Amerika en Afrika. "De grote zendingen komen dus niet uit 100 procentlanden, zoals Suriname en Curaçao", aldus de woordvoerder. De vluchten uit deze landen worden extra streng gecontroleerd op drugssmokkel.

Verder heeft de douane 4000 kilo MAMDPA in beslag genomen, een grondstof waarmee XTC kan worden gemaakt. Deze stof was internationaal nog niet eerder aangetroffen. "Een unicum in Nederland", aldus de woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Rutte is 'voorzichtig hoopvol' op asieldeal met Tunesië

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is "voorzichtig hoopvol" dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers in "gevaarlijke bootjes" zo veel mogelijk tegen te gaan. Hij verwacht niet dat hij zondag dé deal gaat sluiten, "maar het zal wel een belangrijke stap zijn", zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte gaat zondag samen met voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni naar Tunesië.

28 minuten geleden
Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

33 minuten geleden
Vicepremiers Kaag en Schouten positief over asieldeal EU

DEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Carola Schouten (ChristenUnie) en Sigrid Kaag (D66) zijn positief over de deal die EU-landen hebben gemaakt over asiel. Na de ministerraad zegt Kaag een "positieve grondhouding" te hebben over het akkoord. Schouten vindt het goed dat asielzoekers het sneller te horen krijgen als ze weinig kans maken om te blijven. Dat is volgens haar ook in het belang van mensen die "onze hulp ook echt nodig hebben".

2 uur geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

2 uur geleden
Van der Wal heeft goede hoop op succes uitkoo

DEN HAAG (ANP) - Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft er goede hoop op dat zich vanaf maandag voldoende piekbelasters melden die hun bedrijf willen beëindigen. Dan wordt bekend gemaakt hoe die regeling eruit komt te zien. Vanuit de provincies hoort Van der Wal dat er in iedere provincie "ontzettend veel ondernemers interesse hebben in een beëindigingsregeling", bijvoorbeeld omdat er geen opvolger is.

2 uur geleden
Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

2 uur geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

3 uur geleden