Douane en zorginspectie vinden 77.000 illegale medicamenten
DEN HAAG (ANP) - Bij een speciale speuractie in het internationale postcentrum van PostNL in Den Haag hebben de douane en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ruim zevenhonderd pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen gevonden. Alle pakketten zijn in beslag genomen en vernietigd. De actie, vorige maand, maakte deel uit van een internationale bestrijdingsaanpak onder leiding van Interpol.
Er waren in Den Haag veel erectiemiddelen en "doping-gerelateerde" middelen bij, zoals anabolen, laten de instanties donderdag weten. Dat was bij vergelijkbare acties eerder ook al het geval. "Opvallend dit jaar waren zendingen met verdovingscrème, die wordt gebruikt in de tattoowereld, en diabetesmedicijnen, recent regelmatig in het nieuws als afslankmiddel", melden ze verder.
De inspectie zegt dat de handel en reclame steeds vaker plaatshebben via sociale media. "We krijgen bijvoorbeeld meldingen over studenten die via Instagram ADHD-pillen aanbieden om de concentratie te verhogen. En we zien veel aandacht van influencers voor afslankmedicatie. Maar er is geen enkele controle op deze medicijnen. Als koper weet je niet wat erin zit, of er bijwerkingen zijn en wat het doet in combinatie met andere middelen", aldus een bij de actie betrokken IGJ-inspecteur.
De IGJ en Douane roepen op om illegale handel of aanbod van geneesmiddelen, of vermoedens daarvan, te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg of de politie, eventueel via Meld Misdaad Anoniem.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.
25 minuten geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
3 uur geleden