Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dott en Tier fuseren tot grootste aanbieder deelsteps van Europa

Dott en Tier fuseren tot grootste aanbieder deelsteps van Europa

AMSTERDAM/BERLIJN (ANP) - De twee aanbieders van elektrische deelsteps Dott en Tier zijn van plan te fuseren. Daarmee ontstaat de grootse verhuurder van elektrische steps en fietsen in Europa, stellen ze. Investeerders in de twee bedrijven steken nog eens 60 miljoen euro in het fusiebedrijf.

Dott is actief in grote steden in zes Europese landen, onder andere in België, Frankrijk en Italië. Ondanks dat het bedrijf zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft staan, biedt het bedrijf geen vervoersmiddelen aan in Nederland. Het Duitse Tier is wel in enkele Nederlandse steden actief met elektrische deelfietsen, bijvoorbeeld in Utrecht.

Tier en Dott zijn in respectievelijk 2018 en 2019 opgericht om in drukke steden nieuwe vormen van elektrisch vervoer aan te bieden. Samen zijn de twee bedrijven goed voor 125 miljoen ritten per jaar en een jaaromzet van zo'n 250 miljoen euro. Door de samenvoeging hopen ze te profiteren van elkaars kennis en technologie, maar de afzonderlijke merken en apps blijven wel naast elkaar bestaan. Daarnaast hopen ze door de kostenvoordelen sneller winstgevend te worden.

Oplossing verkeersinfarcten

De twee bedrijven prijzen deelsteps aan als oplossing voor verkeersinfarcten in grote steden. Maar deelsteps wekken vaak ook irritatie op bij inwoners van steden die last hebben van rondslingerende e-steps. Parijs verbood om die reden vorig jaar elektrische huursteps.

Onder andere het staatsinvesteringfonds Mubadala Capital van Abu Dhabi en de Belgische investeerder Sofina doen mee aan de nieuwe kapitaalinjectie in het gecombineerde bedrijf. Ook de in Nederland gevestigde techinvesteerder Prosus doet mee aan de nieuwe investeringsronde.

Ontslagronde

Dott en Tier haalden bij eerdere investeringrondes al tientallen miljoenen euro's op. Maar de markt voor elektrische deelsteps en -fietsen gaat door een moeilijkere periode. Zo kondigde Tier een maand geleden aan 22 procent van alle werknemers te ontslaan om de kosten omlaag te krijgen. Dat was volgens topman Lawrence Leuschner nodig doordat minder mensen de deelstep pakken door de hoge inflatie. In de Verenigde Staten vroeg Bird, een ander bedrijf in elektrische steps, uitstel van betaling aan.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden