Dorpsraad: laat onafhankelijke instantie uitstoot Tata meten
WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee wil dat de uitstoot van Tata Steel voortaan door een onafhankelijke overheidsinstantie wordt gemeten. De staalfabriek levert nu, zoals vastgelegd in de wet, zelf de uitstootgegevens aan. In het vrijdag gepubliceerde rapport van het RIVM werd duidelijk dat de gerapporteerde uitstoot lager ligt dan de gemeten concentraties in de praktijk.
"Dit gat tussen de gemeten waardes en de berekende is het meest opvallend", zegt Linda Valent, die de ontwikkelingen rondom Tata Steel volgt voor de dorpsraad. "Die data is door Tata Steel zelf aangeleverd. Als dat niet overeenkomt met de werkelijkheid, worden we allemaal met een kluitje in het riet gestuurd."
De dorpsraad noemt metingen door een omgevingsdienst zoals in de Rijnmond gebeurt een beter alternatief. "De gegevens die Tata Steel opgeeft, moeten worden gecontroleerd. Blijkbaar is die controle niet voldoende. De DCMR Milieudienst in Rijnmond lijkt hier bijvoorbeeld veel meer op toegerust."
Het RIVM weet de oorzaak niet voor het verschil tussen de gemeten waardes en de berekende waardes op papier, maar noemt wel een aantal mogelijke opties. Zo is het mogelijk dat de uitstoot bij incidenten wordt onderschat. Ook kunnen het treinverkeer en de opslag en overslag van kolen en ertsen mogelijke bronnen van uitstoot zijn. Daarnaast zijn de aangeleverde gegevens mogelijk niet compleet met de manier waarop de stoffen zijn uitgestoten. Het maakt verschil of dit via een schoorsteen gebeurt of via bijvoorbeeld een zijdeur.
Ook hoeven onderaannemers op het terrein van Tata, zoals bedrijf Harsco, hun uitstoot niet aan te geven bij de registratie. Een andere mogelijke oorzaak is het opnieuw opwaaien van stoffen die jaren eerder al in de bodem terecht zijn gekomen. "Voor al deze mogelijke oorzaken ligt de verantwoordelijkheid bij Tata Steel, behalve het opnieuw opwaaiende stof", zegt Valent daarover. "We moeten ons dus echt afvragen of Tata wel te vertrouwen is bij het opgeven van deze gegevens."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - "Soms lijkt het wel alsof Jodenhaat weer vrij spel heeft gekregen in ons land", aldus voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO) Chanan Hertzberger maandag bij de herdenking van 7 oktober in Amsterdam. In de Rav Aron Schuster Synagoge zijn vierhonderd genodigden bij elkaar gekomen om de aanval van Hamas op Israël, precies een jaar geleden, te herdenken.
34 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Hongarije heeft maandag, net zoals Nederland eerder deed, aan de Europese Commissie officieel laten weten een uitzonderingspositie te willen op het Europees asielbeleid, ook wel een opt-out genoemd. De Hongaarse minister van Europese Zaken, János Bóka, heeft EU-Commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) maandag een brief gestuurd dat zijn land eigen asielbeleid wil voeren en af wil van het Europese asiel- en migratiebeleid. Dat wil Hongarije regelen als er een verdragswijziging komt. Het land lijkt daar, anders dan Nederland, ook het initiatief toe te willen nemen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alle pro-Palestijnse demonstranten die in Amsterdam in de straat Nieuwezijds Voorburgwal zijn, worden aangehouden. Dat heeft de politie daar omgeroepen, meldt een ANP-verslaggever. Op last van burgemeester Femke Halsema was de demonstratie beëindigd, maar daar hielden de actievoerders zich niet aan.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het primair en het voortgezet onderwijs hebben vorig jaar samen ruim 1 miljard euro gespendeerd aan het inhuren van leerkrachten en ander personeel van buiten, schrijft onderwijsbond AOb in het Onderwijsblad. Dat is een stijging van 155 miljoen, 18 procent, ten opzichte van 2022, becijfert de organisatie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De herdenking op de Dam van de aanval van Hamas in Israël precies een jaar geleden werd kort verstoord, zag een verslaggever ter plaatse. Iemand stak een rookbom af. De politie verwijderde een groepje mensen dat "free Palestine" riep. Even later voerden agenten nog twee mensen af van de Dam omdat zij dezelfde leus riepen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft besloten een einde te maken aan een pro-Palestijnse demonstratie bij station Amsterdam Centraal. Bij het station riep de politie op last van de burgemeester rond 17.15 uur op de demonstratie te beëindigen, zag een ANP-verslaggever ter plaatse.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Tientallen pro-Palestijnse demonstranten zijn door de mobiele eenheid (ME) ingesloten bij het Amsterdam Centraal Station, ziet een ANP-verslaggever ter plaatse. De politie is met zo'n twintig busjes en met paarden aanwezig, ook zijn er meerdere politiehonden.
3 uur geleden