Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dorpshuis Garmerwolde loopt vol voor volgen eindrapport gaswinning

Dorpshuis Garmerwolde loopt vol voor volgen eindrapport gaswinning

GARMERWOLDE (ANP) - Het dorpshuis in het Groningse dorp Garmerwolde loopt vrijdagochtend even voor 11.30 uur vol met mensen die wachten op de presentatie van de bevindingen van de commissie die onderzoek deed naar de gevolgen van de aardgaswinning in Groningen. Deze commissie onder leiding van Tom van der Lee (GroenLinks), presenteert vanaf 12.00 uur het verslag van de parlementaire enquête in Zeerijp.

Ook staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) komt naar Garmerwolde, zo is de planning, maar hij was er rond 11.30 uur nog niet. Wel staat er veel pers en zijn er veel fotografen. Ongeveer veertig mensen zijn in de zaal aanwezig, waar onder meer een groot scherm staat waarop de presentatie te volgen zal zijn.

Verwacht wordt dat de conclusies van de commissie hard zijn. Tijdens de zeventig openbare verhoren werd al duidelijk dat de overheid gretig gebruikmaakte van het waardevolle gas in de Groninger bodem, maar jarenlang wegkeek van de nadelige gevolgen van de winning voor bewoners.

Weinig verwachtingen

De bijeenkomst in Garmerwolde is georganiseerd door de belangengroeperingen Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad. Ook op andere plaatsen in de provincie Groningen komen mensen vrijdag bij elkaar tijdens de presentatie van het rapport.

Onder de belangstellenden zijn ook mensen uit het zogenoemde buitengebied. Een stel uit de gemeente Veendam, van wie het huis zoveel schade heeft dat het mogelijk helemaal plat moet, heeft weinig verwachtingen van wat er vrijdag mogelijk bekend wordt. "Wij zitten al tien jaar in hetzelfde, krijgen veel valse beloftes keer op keer en er worden geen grote stappen gezet. En de buitengebieden worden altijd vergeten", stelt de vrouw van het paar. "Wij wonen wel in het buitengebied, maar ook wij raken ons huis kwijt door de gaswinning. Ik voel me niet gesteund en gehoord, niet door mijn eigen gemeente."

Meer uit Binnenland

Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

1 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

1 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

2 uur geleden
Dierenambulance voert actie om afmaken serval te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Dierenambulance voert woensdagmiddag actie voor het gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag omdat zij niet willen dat de in Lexmond teruggevonden serval wordt afgemaakt. Het baasje van de serval wil het dier niet terug en daarop besloot de RVO het dier te laten inslapen, aldus de actievoerders.

3 uur geleden
Werkstraf geëist tegen Pegida-voorman voor groepsbelediging

DEN HAAG (ANP) - Tegen Edwin Wagensveld, de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida, is woensdag in hoger beroep een taakstraf van veertig uur geëist voor onder meer groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd. Volgens de advocaat-generaal leverden de uitlatingen van Wagensveld "geen bijdrage aan het maatschappelijk debat" en hij noemde ze "onnodig grievend".

3 uur geleden
Vijf jongens aangehouden voor mishandeling minderjarige Hoogvliet

HOOGVLIET (ANP) - Vijf minderjarige jongens zijn woensdag aangehouden omdat zij mogelijk een rol hebben gespeeld bij een zware mishandeling van een 13-jarige jongen in Hoogvliet, meldt de politie. Het slachtoffer werd vrijdagavond door vijf jongens achtervolgd op de Ruitwagen en vervolgens geschopt en geslagen met een gebroken oogkas tot gevolg.

4 uur geleden
Jill Helena blij dat OM met hoger beroep 'achter haar zaak staat'

AMSTERDAM (ANP) - The Voice-finaliste Jill Helena is blij dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat in de zaak van Ali B. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra laten weten aan het ANP. De rapper werd eerder deze maand veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor verkrachting en een poging tot verkrachting. Hij werd vrijgesproken van een verkrachting en twee aanrandingen. Het OM gaat tegen alle drie vrijspraken in beroep, werd woensdag bekend.

4 uur geleden