Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dopinglab in Italië niet klaar voor Winterspelen 2026

Dopinglab in Italië niet klaar voor Winterspelen 2026

ROME (ANP/AFP) - Het is onzeker of de dopingtesten van de Olympische Winterspelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo in Italië gecontroleerd kunnen worden. Het enige laboratorium in Italië dat door wereldantidopingbureau WADA is goedgekeurd, is niet klaar voor de Winterspelen.

"We zitten in een race tegen de klok en we hebben geen tijd te verliezen", zegt directeur Francesco Botre van het FMSI-laboratorium in Rome. "WADA heeft een inspectie uitgevoerd in 2017 en had niets aan te merken op de kwaliteit van ons werk. Maar ze zeiden ons dat ons lab te klein is en te dicht bij de atleten staat."

Botre zegt dat ze te horen kregen dat ze het lab moesten uitbreiden. "In de tussentijd zijn de Spelen toegewezen aan Milaan-Cortina. Het is echter ondoenlijk dat we met de voorgestelde uitbreiding in staat zijn om de toename aan testen voor de Spelen te verwerken, dus WADA heeft ons meer tijd gegeven."

Juli

Het uitbreidingsproject is mede door de coronapandemie pas dit jaar van de grond gekomen. Zo is er een vrijstaande faciliteit gevonden, zoals WADA voorschrijft. Het lab heeft echter 11 miljoen euro nodig voor de planning, de aanschaf van nieuwe analyse-instrumenten en de verhuizing. Een bedrag dat oploopt naar 20 miljoen euro, als het testen voor de Spelen erbij wordt gerekend.

Het organisatiecomité van Milaan-Cortina heeft alle vragen hierover doorverwezen naar het Italiaanse ministerie van Sport. Om volledig draaiend te zijn een jaar voor het begin van de Spelen, zoals is vereist door WADA, moet het lab niet later dan in juli volgend jaar verhuisd zijn.

Meer uit Sport

Van de Zandschulp verliest in eerste ronde Doha van Monfils

DOHA (ANP) - Botic van de Zandschulp is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ATP-toernooi van Doha. De Fransman Gaël Monfils was in twee sets te sterk voor de Veenendaler, die op het einde zijn emoties even niet onder controle had: 6-1 7-6 (9).

5 uur geleden
Uitvaart atleet Kiptum eerder door aanwezigheid president Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - De begrafenis van de verongelukte marathonloper Kelvin Kiptum is met een dag vervroegd, meldt de atletiekbond van Kenia. De aanwezigheid van president William Ruto van Kenia zou de reden zijn voor de verschuiving van zaterdag naar vrijdag.

5 uur geleden
Tennisster Muchova ondergaat polsoperatie

PRAAG (ANP) - Tennisster Karolina Muchova heeft een operatie ondergaan aan haar pols. De 27-jarige Tsjechische liep de blessure vorige zomer al op. "Na mijn blessure op de US Open en een uitgebreide revalidatieperiode bleek een medische interventie noodzakelijk", schreef Muchova op X.

5 uur geleden
Experiment in verspringen om foutsprongen uit te bannen

LONDEN (ANP/RTR) - De mondiale atletiekbond World Athletics werkt aan een plan om het aantal foute sprongen bij het onderdeel verspringen uit te bannen. In de loop van het jaar start bij een aantal kleine wedstrijden een experiment waarbij de verspringers kunnen afzetten vanaf een startzone in plaats van vanaf de afzetbalk.

8 uur geleden
Alcaraz opnieuw naar Queen's als voorbereiding op Wimbledon

LONDEN (ANP/RTR) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft zijn deelname aan het grastoernooi van Queen's bevestigd. De 20-jarige Spanjaard won vorig jaar de titel op het voorbereidingstoernooi op Wimbledon, voordat hij de Engelse grandslam op zijn naam schreef.

9 uur geleden
Wielrenner Reinderink pakt leiderstrui in Ronde van Rwanda

RUSIZI (ANP) - Wielrenner Pepijn Reinderink heeft de leiderstrui veroverd in de Ronde van Rwanda. De 21-jarige Nederlander van Soudal Quick-Step werd derde in de derde etappe, achter de Colombiaanse ritwinnaar Jhonatan Restrepo en de Brit Joseph Blackmore. Hij neemt de leiderstrui over van de Israëliër Itamar Einhorn.

9 uur geleden
Roeiers testen olympische baan onder uitdagende omstandigheden

PARIJS (ANP) - De Nederlandse roeiers hebben deze week hun eerste meters gemaakt op de olympische roeibaan van Parijs. Bondscoach Eelco Meenhorst bracht met 34 roeiers, verdeeld over tien boten, een tweedaags flitsbezoek aan het meer Vaires-sur-Marne ten oosten van Parijs waar eind juli de Olympische Spelen plaatsvinden.

10 uur geleden