Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dopingautoriteit: geen opzet, maar wel straf door nalatigheid

Dopingautoriteit: geen opzet, maar wel straf door nalatigheid

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft in de straf voor Ajax-doelman André Onana vermoedelijk al rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Dat concludeert voorzitter Herman Ram van de Dopingautoriteit op basis van de strafmaat; een schorsing van twaalf maanden. Volgens Ram duidt dat erop dat de UEFA niet uitgaat van opzettelijk dopinggebruik.

"Het feit dat het één jaar is geworden, duidt erop dat de tuchtcommissie niet uitgaat van een opzettelijke dopingovertreding. Anders had de straf veel hoger uitgevallen, het uitgangspunt is in dat geval vier jaar", zegt Ram. "Ze zien blijkbaar ruimte voor verzachtende omstandigheden. Want één jaar is echt de onderkant van de ruimte die de tuchtcommissie heeft." Hoewel de Dopingautoriteit ook bij de zaak is betrokken, heeft Ram nog geen onderbouwing van de uitspraak gekregen. "Hopelijk komt de UEFA daar snel mee."

Onana werd op 30 oktober getest. Het ging om een controle buiten de wedstrijden om. Het leverde een positieve uitslag op furosemide op, een vochtafdrijvend middel dat gebruikt kan worden om het gebruik van doping te maskeren en daarom op de verboden lijst staat van het mondiale antidopingbureau WADA. Volgens Ajax heeft Onana het middel binnengekregen omdat hij per ongeluk een verkeerd pijnstillingstabletje pakte toen hij zich niet lekker voelde.

Slordig medicijngebruik

"Furosemide zit in allerlei medicijnen verwerkt", zegt Ram. "Het staat op de dopinglijst, omdat het gebruikt kan worden als maskering. Een positieve test op furosemide komt regelmatig voor, vaak met de redenering dat het veroorzaakt is door slordig medicijngebruik. Maar in het voetbal is dit uitzonderlijk, daarin komen we dit zelden tegen."

Ajax kondigde direct aan in beroep te gaan bij het internationaal sporttribunaal CAS. De Amsterdamse club had gerekend op een voorwaardelijke schorsing of een lagere straf, omdat het volgens Ajax "aantoonbaar" is dat Onana niet de bedoeling had om zijn lichaam te versterken en daarmee zijn prestaties te verbeteren.

Volgens Ram valt nog maar te bezien of die argumentatie stand houdt bij het CAS. "Pas als er helemaal geen sprake is van schuld of nalatigheid, wordt er geen straf uitgesproken. Daar zijn wel wat voorbeelden van. Zoals een sporter die positief werd bevonden na het eten van vervuild vlees in een land waarin hij geen enkele reden had om te vermoeden dat dit zo kon zijn. En een sporter kreeg een keer cocaïne binnen via het drinken van thee. Ook daar volgde geen straf op, omdat de sporter dit niet had kunnen zien aankomen. Maar als sprake is van bijvoorbeeld nalatigheid, volgt wel een straf."

Meer uit Sport

Atlete Kipyegon verbetert ook wereldrecord op 5000 meter

PARIJS (ANP) - Atlete Faith Kipyegon (29) heeft een week na haar wereldrecord op de 1500 meter ook het wereldrecord op de 5000 meter verbeterd. De Keniaanse kwam bij wedstrijden in de Diamond League in Parijs tot 14.05,20.

3 uur geleden
Noorse tennisser Ruud opnieuw naar finale Roland Garros

PARIJS (ANP) - Casper Ruud heeft voor het tweede opeenvolgende jaar de finale van het tennistoernooi van Roland Garros bereikt. De 24-jarige Noorse nummer 4 van de wereld versloeg de Duitser Alexander Zverev, die in de laatste set zelfs werd weggespeeld. Ruud won met overtuigende cijfers in drie sets: 6-3 6-4 6-0.

5 uur geleden
Pijnlijke nederlaag hockeyers in Pro League tegen Australië

EINDHOVEN (ANP) - De Nederlandse hockeymannen hebben hun overwinning van woensdag in de Pro League op India (4-1) geen goed vervolg kunnen geven. Het team van bondscoach Jeroen Delmee ging in Eindhoven hard onderuit tegen Australië: 2-7.

5 uur geleden
Tennisser Alcaraz na krampaanval vooral teleurgesteld in zichzelf

PARIJS (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz was na zijn verloren partij in de halve finale van Roland Garros tegen Novak Djokovic vooral teleurgesteld in zichzelf. "Dit had mij niet mogen overkomen", zei de Spaanse nummer 1 van de wereld, die aan het begin van de derde set last kreeg van kramp en het duel met moeite uitspeelde.

6 uur geleden
Topfavoriet Alcaraz na krampaanval kansloos tegen Djokovic

PARIJS (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft door fysiek ongemak aan het begin van de derde set kansloos verloren van Novak Djokovic in de halve finale van Roland Garros. De Spaanse topfavoriet kreeg last van kramp, onder meer in zijn been. Tot dat moment ging zijn partij tegen de nummer 3 van de wereld grotendeels gelijk op, in het vervolg raakte Alcaraz vrijwel geen bal meer, 6-3 5-7 6-1 6-1. Van opgeven wilde hij in een vol stadion in Parijs echter niet weten.

8 uur geleden
Hockeysters winnen in Pro League ook van Australië

EINDHOVEN (ANP) - De hockeysters van Oranje hebben hun ongeslagen status in de Pro League behouden. De ploeg van bondscoach Paul van Ass versloeg Australië in Eindhoven met 7-2. Halverwege stond het 4-1.

1 dag geleden
Swiatek voor derde keer naar eindstrijd Roland Garros

PARIJS (ANP) - Iga Swiatek heeft zich voor de derde keer in haar loopbaan geplaatst voor de finale van Roland Garros. De Poolse nummer 1 van de wereld was met 6-2 7-6 (7) te sterk voor de Braziliaanse Beatriz Haddad Maia, die in de tiebreak een setpunt onbenut liet.

1 dag geleden