Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doorbraak: Pro-Ierse Sinn Féin grootste partij in Noord-Ierland

Doorbraak: Pro-Ierse Sinn Féin grootste partij in Noord-Ierland

BELFAST (ANP/RTR) - Een historische doorbraak in het Britse Noord-Ierland: de pro-Ierse Sinn Féin is voor de eerste keer de grootste partij geworden bij de parlementsverkiezingen. De zogenoemde Ierse nationalisten mogen nu de nieuwe premier leveren. Tot nu toe wonnen steeds pro-Britse partijen, die willen dat Noord-Ierland geen deel wordt van Ierland.

Sinn Féin met zijn katholieke achterban kreeg in elk geval 27 van de negentig zetels in het parlement. De rivaliserende Democratic Unionist Party (DUP) van pro-Britse protestanten leverde in en staat op 24 afgevaardigden in het parlement. De vorige keer was het verschil tussen beide partijen één zetel, in het voordeel van DUP (27 om 28). De centrum-liberale Alliance won flink en ging van acht naar ten minste zeventien zetels. Twee moeten er nog worden toegewezen.

De winnende partijleider Michelle O'Neill sprak van een kenmerkend moment in de geschiedenis en de voorbode van een nieuw tijdperk. "Deze dag staat symbool voor wezenlijke verandering", reageerde de politica op het bericht dat haar Sinn Féin, zoals vrijdag al werd voorspeld, de grootste fractie was geworden in het Noord-Ierse parlement.

Eerlijk debat

Volgens O'Neill moet er nu een "eerlijk debat" komen over de partijdoelstelling van een eenwording met de Republiek Ierland. De verkiezingszege verandert voorlopig niets aan de status van Noord-Ierland. Om het Verenigd Koninkrijk te verlaten is een referendum nodig en daarover beslist de Britse regering. Dat kan nog jaren duren.

Sinn Féin is de voormalige politieke tak van de IRA, een beweging die met geweld voor aansluiting bij Ierland streed. De huidige leider van de partij heeft al gezegd zich vooral bezig te willen houden met de gestegen kosten van levensonderhoud en de gezondheidszorg.

Sinn Féin streeft weliswaar naar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland met Ierland, maar wil dat niet meteen. Noord-Ierland ontstond een eeuw geleden als protestantse afsplitsing van het overwegend katholieke Ierland.

Meer uit Buitenland

Chinese ruimtevaartuig landt op de achterkant van de maan

SINGAPORE (ANP/RTR) - Een onbemand ruimtevaartuig van China, de Chang'e-6, is zondag geland op de achterkant van de maan, maakte de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA bekend. Het doel van de missie is om rotsen en bodem van het maanoppervlak op te halen en te onderzoeken.

36 minuten geleden
Twee wagons van trein ontspoord in Duitse Baden-Württemberg

SCHWÄBISCH GMÜND (ANP/DPA) - Twee wagons van een ICE-trein zijn in de nacht van zaterdag op zondag ontspoord na een aardverschuiving bij Schwäbisch Gmünd in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Geen van de 185 inzittenden raakte gewond.

1 uur geleden
Ook bemiddelaars Qatar en Egypte roepen op tot akkoord over Gaza

CAÏRO (ANP) - De bemiddelende landen Qatar en Egypte hebben, samen met de Amerikanen, Israël en de Palestijnse beweging Hamas opgeroepen een akkoord over een staakt-het-vuren "af te ronden", op basis van een door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerd plan. Volgens de drie biedt de overeenkomst een "routekaart" naar een permanent bestand en het beëindigen van de crisis.

4 uur geleden
Israël bestookt Rafah, kort na nieuw voorstel bestand Gazastrook

RAFAH (ANP/AFP) - Israëlische troepen hebben met tanks en artillerie Rafah in het zuiden van Gaza bestookt, kort nadat de Amerikaanse president Joe Biden had gemeld dat Israël een nieuw voorstel heeft voor een volledig staakt-het-vuren in de Gazastrook.

7 uur geleden
Weer Duitse politicus aangevallen

AALEN (ANP) - Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.

7 uur geleden
Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP) - In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger, dat met het Russische leger in Oekraïne vocht.

10 uur geleden
Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

NEW DELHI (ANP/RTR) - De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembureaus. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

11 uur geleden