Door staking nauwelijks openbaar vervoer in en rond grote steden
DEN HAAG (ANP) - In en rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam rijden dinsdagochtend van 04.00 uur tot 08.00 uur geen trams en metro's en veel minder bussen door een staking. Medewerkers van stadsvervoerders GVB (Amsterdam), HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) leggen urenlang het werk neer voor het behoud van de vroegpensioenregeling voor zware beroepen.
Reizigers zullen ook na 08.00 uur nog de gevolgen van de staking merken. Zo waarschuwt RET dat de dienstregeling pas rond 11.00 uur "weer enigszins op orde" is, omdat het tijd kost om alle bussen, metro's en trams op de juiste plek te krijgen. HTM verwacht dat trams en bussen rond 09.30 uur weer volgens de dienstregeling rijden. GVB rekent erop dat bussen, trams en metro's "rond het middaguur" weer normaal rijden.
In Amsterdam en Rotterdam klinkt begrip voor de actie. "Nachtdiensten, onregelmatige diensten en bijvoorbeeld een beroep waar zwaar moet worden getild, maakt dat de drie stadsvervoerders samen met de sociale partners van een aantal beroepsgroepen zien dat er behoefte is om eerder te kunnen stoppen met werken", zegt GVB. De Haagse vervoerder HTM zegt de actie niet te ondersteunen "omdat onze reizigers er de dupe van zijn".
Woensdag staakt personeel van NS en de streekvervoerders. Daardoor rijden er woensdag geen treinen van 04.00 uur tot 08.00 uur. Ook bussen, trams en treinen van Arriva, Keolis, EBS, Qbuzz en Transdev, waar ook Connexxion en Hermes onder vallen, rijden niet. De vervoerders waarschuwen dat er ook na 08.00 uur nog vertragingen kunnen voorkomen, omdat het tijd kost om de dienstregeling op te starten.
Het uitblijven van de structurele vroegpensioenregeling leidt al maanden tot acties. Onder meer agenten, havenmedewerkers en schoonmakers hebben het werk al eens neergelegd. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) nodigde de vakbonden vorige week uit om weer te onderhandelen over de regeling, maar FNV, CNV en VCP zeiden donderdag dat de afstand nog te groot is "om met vertrouwen te gaan onderhandelen".
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De Bijlmervliegramp die precies 32 jaar geleden plaatsvond, is "onderdeel van onze nationale geschiedenis", zei burgemeester Femke Halsema vrijdagavond bij de jaarlijkse herdenking in Amsterdam-Zuidoost. "Voor veel bewoners is er een Zuidoost van voor de ramp en een Zuidoost van na de ramp", aldus de burgemeester. Bij de ramp stortte een vliegtuig neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg, waarbij voor zover bekend 43 mensen omkwamen.
7 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De eerste repatriëringsvlucht met Nederlanders uit Libanon is geland. Het toestel, een militaire Airbus A330, kwam om 20.52 uur aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Aan boord zijn 185 mensen, onder wie iets meer dan honderd Nederlanders.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aan boord van de eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon zijn 185 mensen, meldt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onder hen zijn iets meer dan honderd Nederlanders, een exact aantal kan het ministerie nog niet geven. Ook vliegen Belgen, Finnen en Ieren mee in de militaire Airbus A330. Het toestel komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis in Eindhoven.
9 uur geledenVELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.
10 uur geledenHAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.
12 uur geleden