Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin'

'Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin'

GENÈVE (ANP) - De meeste ontwikkelingslanden zijn niet in staat hun bevolking in te enten mede omdat farmaceutische bedrijven een monopolie hebben op het coronavaccin. Volgens de organisatie Oxfam Novib blokkeren rijke landen een voorstel waarin meer dan honderd ontwikkelingslanden pleiten voor de tijdelijke opheffing van dit monopolie.

Het voorstel wordt woensdag besproken tijdens de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Onder meer de VS, Groot-Brittannië en de leden van de EU verdedigen de farmaceutische bedrijven. Ze zeggen dat de bedrijven recht hebben op het monopolie, omdat ze veel geld in de snelle ontwikkeling van het vaccin geïnvesteerd hebben. Ook zouden ontwikkelingslanden niet over de mogelijkheden bezitten om de inentingen te produceren.

Dat zijn volgens Esmé Berkhout, beleidsadviseur van Oxfam Novib, onjuiste redenen: "Niet alleen de farmaceuten, ook overheden hebben miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het vaccin. Dat is publiek geld, dus die bedrijven zouden hun kennis moeten delen." Berkhout zegt dat moderne fabrieken, ook in arme landen, wel degelijk in staat zijn de vaccins te maken. Daarnaast vindt ze dat de pandemie een extreme situatie is, waarin een monopolie tijdelijk opgeheven zou moeten worden: "We zouden nu alles moeten doen om iedereen zo snel mogelijk te beschermen."

De komende dagen ontvangen arme landen meer coronavaccins van het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar volgens Oxfam Novib kan met de beschikbare hoeveelheid vaccins maar maximaal een vijfde van de bevolking voor het einde van het jaar geprikt worden.

Wanneer het monopolie van de farmaceutische bedrijven niet opgeheven wordt, kan het nog drie jaar duren voordat iedereen op de wereld gevaccineerd is. "Dan kan hier iedereen genieten van de vrijheid", zegt Berkhout, "terwijl in andere landen mensen sterven aan corona". Dat is ook slecht voor de economie van ontwikkelingslanden. "Dat heeft weer gevolgen voor de landen die zich nu verzetten tegen het voorstel."

Meer uit Buitenland

Hamas wil volgens onderhandelaar geen 'gedeeltelijk' bestand

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas zal geen "gedeeltelijk" bestand met Israël accepteren. Dat zei de hoofdonderhandelaar van de beweging, die in een speech op televisie aanstuurde op een "alomvattende overeenkomst" waarin onder meer een einde van de oorlog, gevangenenruil en de wederopbouw van Gaza zijn geregeld.

56 minuten geleden
NYT: honderden Amerikaanse militairen weg uit Syrië

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn begonnen met het terugtrekken van honderden militairen uit Syrië, bericht de krant The New York Times. Bronnen van de krant zeggen dat drie van de acht kleine bases in het noordoosten van dat land worden gesloten. Het aantal manschappen wordt teruggebracht van 2000 naar ongeveer 1400.

1 uur geleden
VS beschuldigen Chinees satellietbedrijf van helpen Houthi's

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten beschuldigen een Chinees bedrijf, Chang Guang Satellite Technology, van steun aan de Houthi's in Jemen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de situatie "onacceptabel".

1 uur geleden
Conflict over einde automatisch burgerschap naar hoogste hof VS

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof mengt zich in een juridisch conflict over het besluit van president Donald Trump om een einde te maken aan het automatische staatsburgerschap voor kinderen die op Amerikaans grondgebied worden geboren. Daar wordt op 15 mei een zitting over gehouden.

2 uur geleden
Felle brand in Paramaribo vernietigt erfgoed

PARAMARIBO (ANP) - De felle uitslaande brand die donderdag woedde in Paramaribo heeft een groot gat geslagen in de historische binnenstad. "Een onherstelbaar verlies van waardevolle elementen" uit het gebouwd erfgoed "dat generaties lang symbool heeft gestaan voor onze geschiedenis, onze veerkracht en onze culturele rijkdom", schrijft de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES).

2 uur geleden
Parijs blij met 'excellente gedachtenwisseling' met Amerikanen

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse regering heeft een serie gesprekken in Parijs van onder anderen president Emmanuel Macron met de Amerikaanse buitenlandminister Marco Rubio en de speciale gezant Steve Witkoff als zeer positief ervaren. Het was "een excellente wisseling van gedachten" die ertoe heeft geleid dat we "nader tot elkaar komen" voor een solide vrede" in Oekraïne.

2 uur geleden
Trump verwacht volgende week mineralendeal rond te hebben

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse president Donald Trump hoopt over een week een mineralendeal rond te hebben. Hij leek daarmee te doelen op een economische overeenkomst met Oekraïne.

3 uur geleden