Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin'

'Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin'

GENÈVE (ANP) - De meeste ontwikkelingslanden zijn niet in staat hun bevolking in te enten mede omdat farmaceutische bedrijven een monopolie hebben op het coronavaccin. Volgens de organisatie Oxfam Novib blokkeren rijke landen een voorstel waarin meer dan honderd ontwikkelingslanden pleiten voor de tijdelijke opheffing van dit monopolie.

Het voorstel wordt woensdag besproken tijdens de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Onder meer de VS, Groot-Brittannië en de leden van de EU verdedigen de farmaceutische bedrijven. Ze zeggen dat de bedrijven recht hebben op het monopolie, omdat ze veel geld in de snelle ontwikkeling van het vaccin geïnvesteerd hebben. Ook zouden ontwikkelingslanden niet over de mogelijkheden bezitten om de inentingen te produceren.

Dat zijn volgens Esmé Berkhout, beleidsadviseur van Oxfam Novib, onjuiste redenen: "Niet alleen de farmaceuten, ook overheden hebben miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het vaccin. Dat is publiek geld, dus die bedrijven zouden hun kennis moeten delen." Berkhout zegt dat moderne fabrieken, ook in arme landen, wel degelijk in staat zijn de vaccins te maken. Daarnaast vindt ze dat de pandemie een extreme situatie is, waarin een monopolie tijdelijk opgeheven zou moeten worden: "We zouden nu alles moeten doen om iedereen zo snel mogelijk te beschermen."

De komende dagen ontvangen arme landen meer coronavaccins van het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar volgens Oxfam Novib kan met de beschikbare hoeveelheid vaccins maar maximaal een vijfde van de bevolking voor het einde van het jaar geprikt worden.

Wanneer het monopolie van de farmaceutische bedrijven niet opgeheven wordt, kan het nog drie jaar duren voordat iedereen op de wereld gevaccineerd is. "Dan kan hier iedereen genieten van de vrijheid", zegt Berkhout, "terwijl in andere landen mensen sterven aan corona". Dat is ook slecht voor de economie van ontwikkelingslanden. "Dat heeft weer gevolgen voor de landen die zich nu verzetten tegen het voorstel."

Meer uit Buitenland

Britten die soep gooiden tegen Van Gogh schuldig aan vernieling

LONDEN (ANP) - Twee activisten van Just Stop Oil zijn door een jury in Londen schuldig bevonden aan opzettelijke vernieling voor het gooien van soep tegen het schilderij De Zonnebloemen (1888) van Vincent van Gogh. Dat deden ze in 2022 in het museum de National Gallery in de Britse hoofdstad.

1 uur geleden
Verdachte opgepakt voor moord op ex-parlementariër Oekraïne

KYIV (ANP) - De Oekraïense politie heeft in Dnipro een verdachte opgepakt voor de moord op de voormalige ultrarechtse parlementariër Iryna Farion, meldt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze werd 19 juli op straat vlak bij haar woning in Lviv in het hoofd geschoten en overleed korte tijd later in het ziekenhuis.

2 uur geleden
18-jarige opgepakt voor hulp bij plannen aanslag op Spelen

PARIJS (ANP) - De Franse politie heeft donderdag een 18-jarige man gearresteerd die mogelijk heeft geholpen met het voorbereiden van een aanslag op de Olympische Spelen. Hij stond in contact met een leeftijdgenoot die eerder deze week werd aangehouden, melden Franse media.

4 uur geleden
NBC: Obama spreekt binnenkort steun uit aan Harris

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Barack Obama spreekt binnenkort publiekelijk zijn steun uit aan Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt NBC. De Amerikaanse tv-zender schrijft op basis van vier bronnen dat Obama zijn steun aan de vicepresident al privé heeft uitgesproken.

5 uur geleden
Dodental aardverschuivingen Ethiopië verder opgelopen

ADDIS ABEBA (ANP/AFP) - Het dodental door aardverschuivingen in het zuiden van Ethiopië is opgelopen naar bijna 260, meldt OCHA op basis van lokale autoriteiten. De VN-hulporganisatie verwacht een verdere stijging naar tot wel vijfhonderd.

6 uur geleden
Doden en gewonden in Taiwan door tyfoon Gaemi 

TAIPEI (ANP/DPA/AFP) - In Taiwan zijn zeker twee doden gevallen door tyfoon Gaemi. Er zijn minstens 279 gewonden geteld. Daarnaast worden negen bemanningsleden van een gezonken vrachtschip vermist. Door Gaemi zijn ook 21 mensen om het leven gekomen in de Filipijnen.

8 uur geleden
Poetin en Assad bespreken in Moskou situatie Midden-Oosten

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft op woensdag Bashar al-Assad, de president van Syrië, in Moskou ontmoet. Dit meldt Poetins persdienst op donderdag.

8 uur geleden