Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin'

'Door rijke landen krijgen ontwikkelingslanden geen coronavaccin'

GENÈVE (ANP) - De meeste ontwikkelingslanden zijn niet in staat hun bevolking in te enten mede omdat farmaceutische bedrijven een monopolie hebben op het coronavaccin. Volgens de organisatie Oxfam Novib blokkeren rijke landen een voorstel waarin meer dan honderd ontwikkelingslanden pleiten voor de tijdelijke opheffing van dit monopolie.

Het voorstel wordt woensdag besproken tijdens de top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Onder meer de VS, Groot-Brittannië en de leden van de EU verdedigen de farmaceutische bedrijven. Ze zeggen dat de bedrijven recht hebben op het monopolie, omdat ze veel geld in de snelle ontwikkeling van het vaccin geïnvesteerd hebben. Ook zouden ontwikkelingslanden niet over de mogelijkheden bezitten om de inentingen te produceren.

Dat zijn volgens Esmé Berkhout, beleidsadviseur van Oxfam Novib, onjuiste redenen: "Niet alleen de farmaceuten, ook overheden hebben miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van het vaccin. Dat is publiek geld, dus die bedrijven zouden hun kennis moeten delen." Berkhout zegt dat moderne fabrieken, ook in arme landen, wel degelijk in staat zijn de vaccins te maken. Daarnaast vindt ze dat de pandemie een extreme situatie is, waarin een monopolie tijdelijk opgeheven zou moeten worden: "We zouden nu alles moeten doen om iedereen zo snel mogelijk te beschermen."

De komende dagen ontvangen arme landen meer coronavaccins van het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar volgens Oxfam Novib kan met de beschikbare hoeveelheid vaccins maar maximaal een vijfde van de bevolking voor het einde van het jaar geprikt worden.

Wanneer het monopolie van de farmaceutische bedrijven niet opgeheven wordt, kan het nog drie jaar duren voordat iedereen op de wereld gevaccineerd is. "Dan kan hier iedereen genieten van de vrijheid", zegt Berkhout, "terwijl in andere landen mensen sterven aan corona". Dat is ook slecht voor de economie van ontwikkelingslanden. "Dat heeft weer gevolgen voor de landen die zich nu verzetten tegen het voorstel."

Meer uit Buitenland

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

25 minuten geleden
VN-chef in Rusland voor top met onder meer Poetin

KAZAN (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres is in de Russische stad Kazan aangekomen om er de top van de groep BRICS bij te wonen. Het is de eerste keer in meer dan twee jaar dat Guterres Rusland bezoekt. Donderdag heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en ze spreken elkaar naar verwachting vooral over de oorlog in Oekraïne.

28 minuten geleden
Giuliani moet na lasterzaak woning en bezittingen afstaan

NEW YORK (ANP) - Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani (80) moet binnen een week zijn appartement in New York en tal van eigendommen overdragen aan twee voormalige verkiezingsmedewerksters, een moeder en dochter. Een Amerikaanse rechter gaf het duo volgens Amerikaanse media ook toestemming de spullen meteen te verkopen.

1 uur geleden
Opsporingsbericht bij Belgische snelwegen na ontvoering baby

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten roepen via digitale informatieborden bij snelwegen op uit te kijken naar een auto waarmee een baby zou zijn ontvoerd. De pas enkele weken oude Santiago verdween uit een ziekenhuis en heeft volgens Belgische media constante zorg nodig, anders komt zijn leven in gevaar. Het is uitzonderlijk dat de autoriteiten via informatieborden om aandacht vragen. Dat is volgens omroep VRT nog maar twee keer gebeurd.

3 uur geleden
McDonald's in verband gebracht met dodelijke E. coli-uitbraak VS

WASHINGTON (ANP/AFP) - Eén persoon is overleden en tientallen zijn ziek geworden na een ernstige E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten gelink aan hamburgers van fastfoodketen McDonald's. Dat meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC.

9 uur geleden
Krijgsmacht Israël bevestigt dood Hezbollah-kopstuk Safieddine

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft bevestigd dat Hezbollah-kopstuk Hashem Safieddine is gedood bij een luchtaanval. Safieddine werd gezien als een mogelijke opvolger van de gedode Hezbollah-leider Hassan Nasrallah.

12 uur geleden
Blinken in Israël: dood Hamasleider kans om oorlog te stoppen

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft de leiding in Israël dinsdag meegedeeld dat de dood van Hamasleider Yahya Sinwar een kans is om de oorlog in Gaza te beëindigen.

13 uur geleden