Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door Iran vrijgelaten Belgische hulpverlener op weg naar huis

Door Iran vrijgelaten Belgische hulpverlener op weg naar huis

BRUSSEL (ANP) - De door Iran vrijgelaten Belgische hulpverlener Olivier Vandecasteele komt vrijdagavond naar verwachting rond negen uur op het militaire vliegveld Melsbroek aan. De 42-jarige Belg, die volgens Belgische regeringsbronnen 455 dagen vrijwel in isolatie, zonder matras of daglicht gevangen werd gehouden, wordt door zijn naasten opgehaald. De familie wordt bijgestaan door een psycholoog.

Vandecasteele zat meer dan een jaar vast op verdenking van spionage en ging in de cel sterk achteruit. Hij was sinds 2015 actief in Iran voor verschillende organisaties. In januari werd hij nog veroordeeld tot een decennialange celstraf. Volgens Teheran is Vandecasteele geruild voor de in België tot twintig jaar veroordeelde 51-jarige Iraanse diplomaat Assadollah Assadi.

Vandecasteele werd donderdagavond al overgebracht naar Oman, waar hij werd opgevangen door Belgische militairen en diplomaten, meldde premier Alexander De Croo vrijdagmorgen. "Eindelijk vrij. Deze ochtend heeft hij een aantal medische tests ondergaan om zijn gezondheid te controleren en ervoor te zorgen dat hij zo goed mogelijk kan terugkeren", zei hij in een videoboodschap. Ook heeft de premier een foto op Twitter geplaatst van de sterk vermagerde Vandecasteele aan boord van een vliegtuig.

Overeenkomst

België sloot vorig jaar een overeenkomst met Iran die de overdracht van gevangenen mogelijk maakt. Volgens ingewijden is dat verdrag uiteindelijk echter niet gebruikt in deze zaak omdat de procedure te lang duurde. Ook vreesde de regering dat Iran Vandecasteele tot de dood zou veroordelen. Vanwege de "imminente, ernstige en continue dreiging voor de Belgische veiligheid" werd Assadi daarom op basis van een speciaal artikel in de grondwet vrijgelaten. Hij werd donderdagnacht uit zijn Belgische cel gehaald en eveneens naar Oman gevlogen, waar hij aan Iran is overgedragen.

Assadi werd in 2021 in België veroordeeld voor het beramen van een terreuraanslag op Iraanse oppositieleden in Parijs. De aanslag zou worden uitgevoerd door een Iraans stel dat in België woont, maar werd door de Belgische veiligheidsdienst verijdeld.

Vrijlating veroordeeld

De Iraanse oppositie in België veroordeelt de vrijlating van "de schijndiplomaat Assadi" krachtig. Het is "een beschamende toegeving aan chantage voor terrorisme en gijzeling", stelt de Nationale Raad van Iraans Verzet in België.

Meer uit Buitenland

Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

46 minuten geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

56 minuten geleden
VS en Oekraïne tekenen veiligheidsdeal voor tien jaar

FASANO (ANP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden hebben een veiligheidsovereenkomst getekend met een looptijd van tien jaar. Volgens de tekst is de overeenkomst bedoeld als een stap in de richting van een Oekraïens NAVO-lidmaatschap. De overeenkomst werd getekend in de marge van de G7-top in Italië.

1 uur geleden
Scholz begroet plan voor miljardenleningen aan Oekraïne

BARI (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft een initiatief van de G7 om Oekraïne aan tientallen miljarden te helpen begroet als "een duidelijk teken aan het adres van president Vladimir Poetin". Volgens Scholz is diens plan de oorlog voort te zetten net zo lang tot de bondgenoten van Oekraïne de hulp aan Oekraïne stoppen. Dat plan is nu mislukt volgens Scholz met de toezegging van circa 46 miljard euro. Hij sprak tijdens de topconferentie van de G7 in Zuid-Italië.

2 uur geleden
Lidstaten EU verlengen bescherming Oekraïense vluchtelingen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van asiel- en migratiezaken hebben donderdag ingestemd met de verlenging van de bescherming voor Oekraïense vluchtelingen met nogmaals een jaar. "Zolang er bommen in Oekraïne vallen, is de situatie daar niet veilig", zei de Belgische staatssecretaris Nicole de Moor (Asiel en Migratie) na afloop van de vergadering van EU-ministers.

2 uur geleden
Hooggerechtshof VS verwerpt zaak anti-abortusactivisten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een zaak verworpen waarin anti-abortusactivisten, waaronder artsen, poogden om toegang tot een abortuspil te bemoeilijken. De uitspraak is een opsteker voor de regering van president Joe Biden, die juist wil dat het middel makkelijk te verkrijgen is.

5 uur geleden
Rusland beschuldigd van inmenging presidentsverkiezingen Moldavië

CHISINAU (ANP/RTR) - Rusland zou proberen de presidentsverkiezingen in Moldavië komende oktober te beïnvloeden, stelt een groep westerse landen. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada beschuldigen de Russen ervan desinformatie en onlinepropaganda in Moldavië te verspreiden.

5 uur geleden