Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door GroenLinks 'verstoten' politica naar mensenrechtencollege

Door GroenLinks 'verstoten' politica naar mensenrechtencollege

UTRECHT (ANP) - Het College voor de Rechten van de Mens heeft dinsdag een opvallende zaak behandeld, tussen het Zuid-Hollandse Statenlid Debora Fernald en GroenLinks. Fernald vroeg het college een oordeel te vellen over de manier waarop de politieke partij met haar is omgegaan. De Rotterdamse zegt dat ze is "uitgesloten en verstoten" door GroenLinks, nadat ze in 2022 een klacht had ingediend over discriminatie binnen de partij.

"Die klacht is gegrond verklaard, maar ik ben daarna in mijn ogen 'gevictimiseerd', benadeeld en beperkt in mijn carrière", aldus Fernald op de zitting in Utrecht. "Ik ben hier om mijn naam gezuiverd te krijgen en mijn leven weer op te kunnen pakken." De politica heeft het gevoel dat ze bij diverse sollicitaties naar functies binnen de partij is afgewezen als gevolg van haar klacht over discriminatie. "Je moet tien keer harder werken om er als vrouw van kleur tussen te komen."

Fernald kreeg begin vorig jaar bij de Provinciale Statenverkiezingen dankzij voorkeurstemmen een plek in de Zuid-Hollandse fractie van GroenLinks. Ze werd echter uit de fractie gezet nadat ze bij de verkiezing voor de Eerste Kamer niet op GroenLinks, maar op Volt had gestemd. Dat kostte GroenLinks een zetel in de Senaat.

Royering

Fernald behield haar Statenzetel en ging verder onder de naam Groep Doe STOER (Samen Tegen Onrecht En Racisme). Wel zegde ze na twintig jaar haar lidmaatschap van GroenLinks op. De partij besloot haar te royeren. Daar moest "een signalerende werking" vanuit gaan, omdat Fernald met haar stem GroenLinks "flinke schade" zou hebben toegebracht.

Partijvoorzitter Katinka Eikelenboom nam aan het einde van de zitting bij het mensenrechtencollege het woord en zei "te betreuren dat we hier zitten". Eikelenboom: "We zijn ons ervan bewust dat ook binnen GroenLinks racisme en uitsluiting kunnen plaatsvinden. Daarom hebben we de afgelopen jaren heel veel stappen gezet om hier beleid voor te maken, zoals het aanstellen van vertrouwenspersonen en het opzetten van een klachtencommissie. Het is hard werken en het gaat niet altijd goed, maar daar leren we weer van. Ook van deze juridische procedure. We moeten met elkaar in gesprek blijven over gedrag, over cultuur en wat we van elkaar mogen verwachten. Zowel binnen onze eigen club als voor de samenleving als geheel."

Het college komt over zes weken met een oordeel.

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

20 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

21 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

21 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

23 uur geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

23 uur geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden