Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Door gestegen rente staan pensioenfondsen er beter voor'

'Door gestegen rente staan pensioenfondsen er beter voor'

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse pensioenfondsen zijn er in april weer iets beter voor komen te staan. Volgens onderzoeksbureau Aon verbeterde de financiële positie van de fondsen vooral doordat de rente op de financiële markten wat is opgelopen. Daardoor komen de verplichtingen van de fondsen in de berekeningen lager uit.

De gemiddelde dekkingsgraad, de graadmeter die de gezondheid van de fondsen aangeeft, steeg van 108 naar 109 procent. Dat betekent dat ze voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen inmiddels weer zo'n 1,09 euro in kas hebben.

Volgens Aon lijken de meeste fondsen inmiddels weer uit de gevarenzone als het gaat om de dreiging van pensioenkortingen in de komende jaren. Voor grote fondsen als ABP, PFZW, PMT en PME is het echter nog spannend. Zij maakten onlangs hun kwartaalcijfers bekend. Daaruit kwam naar voren dat hun dekkingsgraden eind maart nog rond de 100 procent lagen.

Nieuw pensioenstelsel

Frank Driessen, directeur van Aon’s Retirement Solutions, benadrukt dat de rentes op de markten zomaar weer zouden kunnen gaan dalen. "Dan kunnen de dekkingsgraden weer de andere kant op bewegen", waarschuwt hij. Toch is hij "voorzichtig positief" over het ingezette herstel.

De druk om vaart te maken met het nieuwe pensioenstelsel lijkt wat Driessen betreft ook wat weggenomen te worden door de recente ontwikkelingen. Dat komt goed uit, want de verwachting is volgens de deskundige dat demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees binnenkort bekend maakt dat de invoering van de wet voor het nieuwe pensioenstelsel enige vertraging oploopt. Onlangs schreef Het Financieele Dagblad na inzage in bepaalde stukken al dat het "realistischer" zou zijn dat de voorstellen hierover pas begin 2022 naar de Tweede Kamer gaan.

"Wij pleiten ervoor dat er met name snel duidelijkheid komt over de transitieperiode", zegt Driessen. "Deze was beoogd om 1 januari 2022 in te gaan en fondsen bereiden zich daar nu op voor." Het is volgens hem daarom van groot belang dat helder is welke spelregels dan gelden en welke keuzes dit jaar nog gemaakt moeten worden.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

5 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

11 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

14 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

19 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

20 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

20 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

21 uur geleden