Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door Fransen in beslag genomen Britse vissersboot had vergunning

Door Fransen in beslag genomen Britse vissersboot had vergunning

PARIJS (ANP/RTR) - De Britse vissersboot die in de nacht van woensdag op donderdag in beslag is genomen door Frankrijk had volgens de Britse autoriteiten een vergunning en mocht vissen voor de kust van het Franse Le Havre. De Britse minister van Milieuzaken George Eustice zegt dat hij niet weet waarom de boot in beslag is genomen.

"Het klopt niet dat wij te laat waren met het verstrekken van de vergunningen. Deze boot stond ook op de lijst die aan de Europese Unie is doorgegeven", aldus Eustice.

In de nacht van woensdag op donderdag nam Frankrijk een Britse boot in beslag en een andere vissersboot werd in de buurt van Le Havre gewaarschuwd. Volgens Frankrijk hebben Britse boten als gevolg van de brexit niet het recht om in de Franse wateren te vissen. De Britten ontkennen dat dus.

Dreigen met sancties

De ruzie tussen Frankrijk en Groot-Brittannië over de viswateren loopt steeds verder op. Woensdag probeerde Parijs nog druk te zetten door te dreigen met sancties die vanaf 2 november van kracht kunnen worden. Frankrijk zou bijvoorbeeld meer grenscontroles kunnen invoeren voor Britse producten. Eustice zei donderdag geen zin te hebben om elkaar steeds dwars te zitten, "maar als de dreigingen worden doorgezet, zullen wij terugslaan".

Volgens de Franse minister van Europese Zaken Clément Beaune moet zijn land nu krachtige taal spreken. "Dat is het enige wat deze Britse regering lijkt te begrijpen", aldus Beaune tegen CNews TV in een reactie op het jongste incident.

Eustice dringt nu aan op de-escalatie van het conflict. Ook de Fransen hebben gezegd in gesprek te willen blijven over de territoriale wateren. Beide landen beschuldigen elkaar van het breken van de afspraken die zijn gemaakt rond de brexit.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

2 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

5 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

6 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

7 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

7 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

10 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden