Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door corona veroorzaakte geboortegolf lijkt voorbij

Door corona veroorzaakte geboortegolf lijkt voorbij

DEN HAAG (ANP) - De geboortegolf die vermoedelijk is veroorzaakt door de coronacrisis lijkt in de eerste maanden van dit jaar ten einde te zijn gekomen. In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als in de jaren voor de pandemie. In april lag dit aantal zelfs opvallend laag. Dat bevestigt het statistiekbureau CBS na berichtgeving van de Gelderlander.

In de eerste vier maanden van 2022 werden ruim 53.000 kinderen geboren. In 2021 kwamen in die periode nog bijna 57.000 kinderen ter wereld. Vergeleken met de jaren daarvoor is dat een opvallend hoog aantal.

Socioloog Tanja Traag van het CBS vermoedt dat het geboortecijfer in 2021 zo hoog lag vanwege de lockdowns. Stellen die aan de vooravond stonden van een gezin, maar dat nog even uitstelden, vonden het naar verwachting een goed moment om aan kinderen te beginnen. Traag spreekt van "geluksgeboortes" omdat stellen door het vele thuiswerken meer tijd samen doorbrachten en werk beter konden combineren met privé.

Die trend lijkt nu gekeerd. In januari, februari en maart werden ongeveer evenveel kinderen geboren als gemiddeld in de jaren 2015 tot en met 2020. In april werden ongeveer 12.800 kinderen geboren, tegen een gemiddelde van ongeveer 13.500 in de eerdergenoemde jaren. Het moet volgens Traag nog blijken of dit een trend is die langer doorzet.

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen waardoor het aantal geboortes dit jaar weer is teruggekeerd naar een normaal niveau en in april zelfs lager ligt, aldus de socioloog. Mensen zijn ten eerste weer minder thuis gaan werken nu de contactbeperkende maatregelen zijn opgeheven. Maar ook de nu heersende economische onzekerheid en krapte in de woningmarkt kunnen ervoor zorgen dat stellen nog niet aan kinderen willen beginnen.

Meer uit Binnenland

Bewoners Zuid-Limburg vragen om betere bescherming tegen water

ROERMOND (ANP) - Bewoners van plaatsen langs de Geul in Zuid-Limburg willen betere bescherming tegen overstromingen. Komende week spreken bewoners, verenigd in de stichting Samen tegen Wateroverlast, het algemeen bestuur van het waterschap Limburg daarover toe. Ook waterschapspartij AWP pleit voor een hogere norm voor wateroverlast in Limburg.

7 minuten geleden
Twee ontploffingen in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Op de Strevelsweg in Rotterdam-Zuid is in de nacht van zaterdag op zondag rond 01.15 uur een ontploffing geweest, meldt de politie via X. Daarbij vielen geen gewonden.

5 uur geleden
NS-treinen rijden volgens nieuwe dienstregeling

UTRECHT (ANP) - De treinen van de Nederlandse Spoorwegen rijden vanaf zondag volgens de nieuwe dienstregeling. NS laat daarin ruim 1800 extra treinen per week rijden. Daardoor gaan er bijvoorbeeld ook in de daluren en het weekeinde elk uur vier intercity's tussen de grote steden. Op rustige momenten rijden er op sommige trajecten juist minder treinen.

5 uur geleden
Gewonde na schietpartij in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een schietpartij in een appartementencomplex aan de Asstraat in Den Haag is zaterdagavond iemand gewond geraakt, meldt de politie. Die gewonde is met spoed vervoerd naar het ziekenhuis.

6 uur geleden
Man dood na schietincident in flat in Oss

OSS (ANP) - In een appartement aan de Hertewissel in Oss is zaterdagavond een man dood gevonden, nadat er was geschoten. Dat meldt de politie. De toedracht wordt nog onderzocht, vooralsnog zijn geen verdachten gearresteerd.

6 uur geleden
Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

12 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

15 uur geleden