Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Door corona getroffen Florida zet zich schrap voor orkaan Isaias

Door corona getroffen Florida zet zich schrap voor orkaan Isaias

CORONAVIRUSMIAMI (ANP/AFP/DPA) - Orkaan Isaias komt zondagmiddag (lokale tijd) naar verwachting aan bij het zuidoosten van de Amerikaanse staat Florida. Gewaarschuwd wordt voor zware windstoten, overstromingen en grote hoeveelheden regen in de oostkust van de staat, die hard getroffen is door het coronavirus.

Zaterdag trok Isaias over de Bahama's en werd de orkaan door de Amerikaanse stormdienst NHC afgeschaald naar tropische storm. Naar verwachting zwelt Isaias zondag echter weer aan tot een orkaan wanneer die Florida bereikt. In de dagen die volgen trekt de storm via Georgia omhoog langs de Amerikaanse oostkust.

Donderdag zorgde de storm voor schade in Puerto Rico, waar bomen omwaaiden, elektrische leidingen werden neergehaald en huizen overspoelden. Een 56-jarige vrouw op het eiland kwam om het leven toen de auto waar zij inzat werd meegesleurd in een overstroming. In de Dominicaanse Republiek kwamen twee mensen om door noodweer.

Isaias wordt gezien als een grote test voor de noodvoorzieningen in Florida, een van de zwaarst door het coronavirus getroffen staten in de Verenigde Staten. Tot dusver zijn meer dan 480.000 infecties vastgesteld in Florida, met tienduizenden nieuwe gevallen in de afgelopen week, becijferde persbureau Reuters.

President Donald Trump riep eerder de noodtoestand uit vanwege de storm, waardoor overheidsgeld vrijkomt voor lokale maatregelen. Gouverneur Ron DeSantis, die ook de noodtoestand uitriep in delen van zijn staat, waarschuwde inwoners van Florida rekening te houden met stroomstoringen en andere overlast. Mensen aan de oostkust raadde hij aan voldoende voorraden in te slaan.

DeSantis zei niet te verwachten dat er op grote schaal geëvacueerd zal worden. Bij dergelijke evacuaties zoeken veel mensen hun toevlucht in noodopvangcentra, waar het lastig is de richtlijnen voor sociale afstand na te leven. De gouverneur waarschuwde dat ziekenhuizenpatiënten mogelijk wel verplaatst moeten worden, afhankelijk van stroomuitval en overstromingen als gevolg van Isaias.

Hotelkamers aan de oostkust zijn vrijgemaakt voor coronapatiënten die eventueel een evacuatiebevel krijgen, zei DeSantis. Ook worden opvangcentra uitgerust met genoeg virusbeschermingsmiddelen voor 10.000 mensen en zijn locaties voor tests op het coronavirus tot donderdag dicht.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Franse aanklagers beschuldigen farmagigant Sanofi van doodslag

PARIJS (ANP/AFP) - Aanklagers in Frankrijk hebben farmagigant Sanofi beschuldigd van doodslag. De beschuldiging komt in een langlopende procedure tegen de Franse multinational over een geneesmiddel tegen vooral epilepsie en migraine, dat in 1967 op de markt kwam. Het middel heeft ernstige handicaps veroorzaakt bij tienduizenden kinderen die werden geboren uit moeders die het middel gebruikten. Vier baby's zijn overleden.

18 minuten geleden
Duitsland: coronatest Europese vakantiegangers voor terugkeer

BERLIJN (ANP) - Alle Europese vakantiegangers zouden zich voor terugkeer naar huis verplicht op corona moeten laten testen in hun vakantieland, als dat een risicogebied is. Dat wil Duitsland.

34 minuten geleden
Ontmantelen beschadigd kerkorgel Notre-Dame van start

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - In de door brand beschadigde kathedraal Notre-Dame is een begin gemaakt met het verwijderen van het grote kerkorgel. Het grootste muziekinstrument van Frankrijk moet stapsgewijs worden ontmanteld, schoongemaakt en gerepareerd. Dat proces gaat naar verwachting jaren duren.

44 minuten geleden
Running mate Biden is ook zijn mogelijke opvolger

WASHINGTON (ANP) - In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen groeit de speculatie over wie de vicepresidentskandidaat gaat worden van Joe Biden. De Democratische uitdager van zittend president Donald Trump maakt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk in de week van 10 augustus bekend wie hij als running mate heeft gekozen.

1 uur geleden
Coronavirus 'circuleert intens’ in België

BRUSSEL (ANP) - Het coronavirus "circuleert intens" in België. Niet alleen in de provincie Antwerpen blijft het aantal nieuwe besmettingen stijgen, ook andere dichtbevolkte steden zien een toename, vooral in wijken met een lage sociaal-economische status.

2 uur geleden
Mondkapjes verplicht in centrum Nice

NICE (ANP) - De gemeente Nice heeft met ingang van maandag 10.00 uur een mondkapjesplicht ingevoerd in de drukste en meest geliefde plekken van de stad. De plicht geldt vooralsnog tot 7 augustus voor iedereen ouder dan tien jaar. Ook de beroemde Promenade des Anglais langs het strand valt eronder. Overtreders kunnen volgens de plaatselijke autoriteiten een boete van 35 euro krijgen.

2 uur geleden
Noord-Ierse Nobelprijswinnaar John Hume overleden

BELFAST (ANP) - De Noord-Ierse politicus en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede John Hume is op 83-jarige leeftijd overleden, meldt de Ierse publieke omroep. Hume was een van de sleutelfiguren in het Noord-Ierse vredesproces waarmee in 1998 een einde kwam aan een bloedige periode in de strijd tussen pro-Britse en republikeinse Noord-Ieren.

3 uur geleden