Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Donorconferentie zoekt honderden miljoenen steun voor Afghanistan

Donorconferentie zoekt honderden miljoenen steun voor Afghanistan

GENÈVE (ANP/RTR) - Maandag begint een door de Verenigde Naties georganiseerde donorconferentie voor Afghanistan. Amper een maand nadat de Taliban de macht in het land hebben gegrepen, verkeert het land in steeds diepere humanitaire crisis. Afghanistan heeft voor het eind van dit jaar ongeveer 600 miljoen dollar (510 miljoen euro) nodig volgens berekeningen van de VN.

Hoewel veel landen humanitaire hulp willen verlenen, zijn er zorgen over de besteding daarvan nu de Taliban de macht in handen hebben. Aan de steun moeten volgens de donoren dan ook voorwaarden worden gesteld.

De basisvoorzieningen in Afghanistan staan op instorten. De humanitaire hulp moet medische diensten, watervoorziening en sanitaire voorzieningen op peil houden. De steun zou ook moeten voorzien in maatregelen ter ondersteuning van vrouwen en kinderen en het opzetten van onderwijsprojecten. Er zouden noodonderkomens mee kunnen worden gefinancierd voor de naar schatting 3,5 miljoen ontheemden in Afghanistan.

Voedselhulp

Ook is geld nodig voor voedselhulp. Volgens de VN is er in 93 procent van de huishoudens in het land niet genoeg te eten.

Ongeveer veertig ministers zullen de conferentie bijwonen. Ook VN-secretaris-generaal António Guterres wordt in Genève verwacht. Anderen zullen waarschijnlijk online de conferentie volgen.

Verantwoordelijkheid

VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi waarschuwde zondag voor een "heropleving van de gevechten, schendingen van de mensenrechten of de ineenstorting van de economie en de sociale basisvoorzieningen." Die ontwikkelingen zouden volgens Grandi nog veel meer Afghanen dan nu het geval is ertoe kunnen brengen naar het buitenland te vluchten.

"Het is nu aan ons als internationale gemeenschap om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen in Afghanistan en humanitaire hulp te bieden waar die zo dringend nodig is. Dit vereist passende toegang voor humanitaire organisaties in Afghanistan en hulpverleners die bij hun werk niet bang hoeven te zijn voor intimidatie en willekeurige beperkingen door de Taliban," zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas voor zijn vertrek naar Genève.

Meer uit Buitenland

Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

1 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

2 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

6 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

8 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

10 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

11 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

11 uur geleden