Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Donorconferentie zoekt honderden miljoenen steun voor Afghanistan

Donorconferentie zoekt honderden miljoenen steun voor Afghanistan

GENÈVE (ANP/RTR) - Maandag begint een door de Verenigde Naties georganiseerde donorconferentie voor Afghanistan. Amper een maand nadat de Taliban de macht in het land hebben gegrepen, verkeert het land in steeds diepere humanitaire crisis. Afghanistan heeft voor het eind van dit jaar ongeveer 600 miljoen dollar (510 miljoen euro) nodig volgens berekeningen van de VN.

Hoewel veel landen humanitaire hulp willen verlenen, zijn er zorgen over de besteding daarvan nu de Taliban de macht in handen hebben. Aan de steun moeten volgens de donoren dan ook voorwaarden worden gesteld.

De basisvoorzieningen in Afghanistan staan op instorten. De humanitaire hulp moet medische diensten, watervoorziening en sanitaire voorzieningen op peil houden. De steun zou ook moeten voorzien in maatregelen ter ondersteuning van vrouwen en kinderen en het opzetten van onderwijsprojecten. Er zouden noodonderkomens mee kunnen worden gefinancierd voor de naar schatting 3,5 miljoen ontheemden in Afghanistan.

Voedselhulp

Ook is geld nodig voor voedselhulp. Volgens de VN is er in 93 procent van de huishoudens in het land niet genoeg te eten.

Ongeveer veertig ministers zullen de conferentie bijwonen. Ook VN-secretaris-generaal António Guterres wordt in Genève verwacht. Anderen zullen waarschijnlijk online de conferentie volgen.

Verantwoordelijkheid

VN-vluchtelingencommissaris Filippo Grandi waarschuwde zondag voor een "heropleving van de gevechten, schendingen van de mensenrechten of de ineenstorting van de economie en de sociale basisvoorzieningen." Die ontwikkelingen zouden volgens Grandi nog veel meer Afghanen dan nu het geval is ertoe kunnen brengen naar het buitenland te vluchten.

"Het is nu aan ons als internationale gemeenschap om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de mensen in Afghanistan en humanitaire hulp te bieden waar die zo dringend nodig is. Dit vereist passende toegang voor humanitaire organisaties in Afghanistan en hulpverleners die bij hun werk niet bang hoeven te zijn voor intimidatie en willekeurige beperkingen door de Taliban," zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas voor zijn vertrek naar Genève.

Meer uit Buitenland

Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

50 minuten geleden
Malawi wil duizenden mensen naar Israël sturen voor boerderijwerk

LILONGWE (ANP/RTR) - De regering van Malawi heeft plannen aangekondigd om duizenden mensen naar Israël te sturen om daar op boerderijen te werken. "We denken in eerste instantie aan ongeveer 5000 mensen, daar mikken we nu op", zegt minister van Informatie Moses Kunkuyu tegen de BBC.

1 uur geleden
Finland sluit laatste grensovergang met Rusland

HELSINKI (ANP/RTR) - Finland sluit in de nacht van woensdag op donderdag ook zijn laatste grensovergang met Rusland voor reizigers. Deze blijft vervolgens twee weken dicht. De regering gaf eerder al opdracht tot de sluiting van de andere grensovergangen na een toestroom van immigranten uit derde landen vanuit Rusland.

2 uur geleden
Amerikaans-Israëlisch overleg met Qatar over meer vrijlatingen

TEL AVIV/DOHA (ANP/AFP) - De leiders van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, William Burns, de Israëlische dienst Mossad, David Barnea en de premier van Qatar, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim al-Thani, overleggen dinsdag in Qatar over de overeenkomsten tussen Israël en Hamas. Volgens Israëlische media zouden de strijdende partijen willen praten over een langere wapenstilstand en de vrijlating van meer mensen dan tot dusver was afgesproken. Ze zouden ook spreken over de vraag of er ook andere gijzelaars of gevangenen vrij zouden kunnen komen.

3 uur geleden
Media: echtgenote Oekraïense spionnenchef mogelijk vergiftigd

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De echtgenote van de Oekraïense militaire inlichtingenchef Kyrylo Boedanov lijdt aan vergiftigingsverschijnselen. Er wordt rekening gehouden met een moordaanslag, bevestigt een inlichtingenbron tegenover persbureau AFP na berichten in Oekraïense media.

4 uur geleden
Vaticaan bevestigt bezoek paus aan klimaattop Dubai

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Het Vaticaan zegt dat paus Franciscus zoals gepland naar de COP28 in Dubai gaat. De bevestiging komt nadat het hoofd van de rooms-katholieke kerk afgelopen weekend door ziekte een deel van zijn werk moest neerleggen.

4 uur geleden
Nog steeds sneeuwoverlast Duitsland, doden bij verkeersongelukken

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - Duitsland heeft dinsdag opnieuw te maken met overlast door sneeuwval. Door de winterse omstandigheden zijn twee automobilisten om het leven gekomen bij verkeersongelukken.

5 uur geleden