
Donaties gemeenten blijven oplopen, bedrag nu ruim 9 miljoen euro
DEN HAAG (ANP) - Ook na de landelijke actiedag voor Giro555 blijven gemeenten geld doneren voor noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Het totaalbedrag is vrijdag opgelopen tot boven de 9 miljoen euro. De meeste gemeenten geven 1 euro per inwoner. Dat betekent dat de gemeenten nu voor meer dan de helft van de Nederlanders geld hebben gegeven.
Ongeveer 125 van de 342 gemeenten hebben tot nu toe laten weten dat ze geld geven. De grootste bijdragen komen van de vier grote steden: Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro), Den Haag (550.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). Ook Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Haarlemmermeer, Enschede en Amersfoort geven meer dan 150.000 euro.
Zutphen geeft 2 euro per inwoner, omdat zeker twee inwoners van die stad om het leven zijn gekomen door de aardbevingen. Zandvoort doneert 1,50 euro voor elke inwoner en Eijsden-Margraten 50 cent. Bunschoten (10.000 euro) en Oostzaan (1000) hebben niet gekeken naar het aantal inwoners om hun bijdrage uit te rekenen. In Leeuwarden, een stad met ruim 127.000 inwoners, zamelden gemeente-ambtenaren 3202 euro in, en de gemeente heeft in de buidel getast om dat te verdubbelen naar 6404 euro.
Provincies
Ook enkele provincies hebben bijgedragen. Groningen doneert 150.000 euro. Eerder kreeg Giro555 bijdragen van Drenthe (250.000 euro), Zuid-Holland (156.803 euro) en Noord-Holland (150.000 euro).
De teller voor Giro555 stond woensdag, bij de meest recente tussenstand, op ruim 88,9 miljoen euro. Sinds 2010 brachten alleen de acties voor Haïti (111 miljoen euro in 2010) en Oekraïne (175,5 miljoen euro in 2022) meer geld op.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - GVB blijft het openbaar stadsvervoer in en om Amsterdam verzorgen. Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam heeft dat besloten. De stadsvervoerder zet in op meer en beter ov in de stad.
17 minuten geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.
42 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geleden