Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Donaties gemeenten blijven oplopen, bedrag nu ruim 9 miljoen euro

Donaties gemeenten blijven oplopen, bedrag nu ruim 9 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Ook na de landelijke actiedag voor Giro555 blijven gemeenten geld doneren voor noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Het totaalbedrag is vrijdag opgelopen tot boven de 9 miljoen euro. De meeste gemeenten geven 1 euro per inwoner. Dat betekent dat de gemeenten nu voor meer dan de helft van de Nederlanders geld hebben gegeven.

Ongeveer 125 van de 342 gemeenten hebben tot nu toe laten weten dat ze geld geven. De grootste bijdragen komen van de vier grote steden: Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro), Den Haag (550.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). Ook Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Haarlemmermeer, Enschede en Amersfoort geven meer dan 150.000 euro.

Zutphen geeft 2 euro per inwoner, omdat zeker twee inwoners van die stad om het leven zijn gekomen door de aardbevingen. Zandvoort doneert 1,50 euro voor elke inwoner en Eijsden-Margraten 50 cent. Bunschoten (10.000 euro) en Oostzaan (1000) hebben niet gekeken naar het aantal inwoners om hun bijdrage uit te rekenen. In Leeuwarden, een stad met ruim 127.000 inwoners, zamelden gemeente-ambtenaren 3202 euro in, en de gemeente heeft in de buidel getast om dat te verdubbelen naar 6404 euro.

Provincies

Ook enkele provincies hebben bijgedragen. Groningen doneert 150.000 euro. Eerder kreeg Giro555 bijdragen van Drenthe (250.000 euro), Zuid-Holland (156.803 euro) en Noord-Holland (150.000 euro).

De teller voor Giro555 stond woensdag, bij de meest recente tussenstand, op ruim 88,9 miljoen euro. Sinds 2010 brachten alleen de acties voor Haïti (111 miljoen euro in 2010) en Oekraïne (175,5 miljoen euro in 2022) meer geld op.

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden