Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Donaties gemeenten blijven oplopen, bedrag nu ruim 9 miljoen euro

Donaties gemeenten blijven oplopen, bedrag nu ruim 9 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Ook na de landelijke actiedag voor Giro555 blijven gemeenten geld doneren voor noodhulp na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië. Het totaalbedrag is vrijdag opgelopen tot boven de 9 miljoen euro. De meeste gemeenten geven 1 euro per inwoner. Dat betekent dat de gemeenten nu voor meer dan de helft van de Nederlanders geld hebben gegeven.

Ongeveer 125 van de 342 gemeenten hebben tot nu toe laten weten dat ze geld geven. De grootste bijdragen komen van de vier grote steden: Amsterdam (905.000 euro), Rotterdam (664.000 euro), Den Haag (550.000 euro) en Utrecht (362.000 euro). Ook Eindhoven, Tilburg, Nijmegen, Apeldoorn, Haarlem, Arnhem, Haarlemmermeer, Enschede en Amersfoort geven meer dan 150.000 euro.

Zutphen geeft 2 euro per inwoner, omdat zeker twee inwoners van die stad om het leven zijn gekomen door de aardbevingen. Zandvoort doneert 1,50 euro voor elke inwoner en Eijsden-Margraten 50 cent. Bunschoten (10.000 euro) en Oostzaan (1000) hebben niet gekeken naar het aantal inwoners om hun bijdrage uit te rekenen. In Leeuwarden, een stad met ruim 127.000 inwoners, zamelden gemeente-ambtenaren 3202 euro in, en de gemeente heeft in de buidel getast om dat te verdubbelen naar 6404 euro.

Provincies

Ook enkele provincies hebben bijgedragen. Groningen doneert 150.000 euro. Eerder kreeg Giro555 bijdragen van Drenthe (250.000 euro), Zuid-Holland (156.803 euro) en Noord-Holland (150.000 euro).

De teller voor Giro555 stond woensdag, bij de meest recente tussenstand, op ruim 88,9 miljoen euro. Sinds 2010 brachten alleen de acties voor Haïti (111 miljoen euro in 2010) en Oekraïne (175,5 miljoen euro in 2022) meer geld op.

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

2 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

2 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

3 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

6 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

10 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

10 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

13 uur geleden