
Donateur klaagt pro-Trumpgroep aan om uitblijven bewijs fraude
HOUSTON (ANP) - Een pro-Trumpgroep die heeft beloofd bewijs aan het licht te brengen voor de vermeende fraude door de Democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is aangeklaagd door een van zijn donateurs. De man uit North Carolina, die 2,5 miljoen dollar had geschonken, is boos dat er niets van de belofte is waargemaakt.
Fred Eshelman, een manager van een investeringsfonds, wil zijn geld terug en zegt dat hij "geregeld en herhaaldelijk" vroeg naar de voortgang van het project. Op zijn verzoeken kreeg hij telkens "vage reacties, platitudes, en holle beloften" terug, stelt Eshelman, die een aanklacht heeft ingediend bij een federale rechtbank in Houston (Texas).
De groep, genaamd True the Vote, had beloofd "om vermoedelijk illegaal stemmen en fraude in de verkiezingen van 2020 te onderzoeken, aan het licht te brengen en om te procederen". In de week na de verkiezingen spande de groep vier rechtszaken aan. Die zaken zijn vorige week weer ingetrokken. "Hoewel we achter de getuigenis van kiezers staan, maken hindernissen voor het bepleiten van onze zaak, gecombineerd met tijdsbeperkingen, het noodzakelijk voor ons om een ander pad te bewandelen", stelde de groep op zijn website.
Geen bewijs
Ondanks tal van beschuldigingen van verkiezingsfraude en onregelmatigheden door president Donald Trump, de verliezer van de verkiezingen, is er tot dusver geen bewijs gepresenteerd dat daar op wijst. De uitslag, namelijk dat Joe Biden naar verwachting met 306 kiesmannen president wordt, is tot dusver ongewijzigd gebleven.
Eshelman voelde zich aangetrokken door het plan van True the Vote, dat meerdere rechtszaken in swing states, het verzamelen van klachten van klokkenluiders, het mobiliseren van Republikeinse steun, en het uitvoeren van dataonderzoek inhield. In de gerechtelijke stukken staat dat hij op 5 november 2 miljoen dollar aan de groep overmaakte en een week daarna nog eens een half miljoen dollar.
Toen de groep niet in staat bleek om verslag uit te brengen van zijn activiteiten, werd het Eshelman duidelijk dat de groep ook niet in staat was om het plan uit te voeren, stelt hij. Toen hij zijn geld terugvroeg werd hem 1 miljoen dollar aangeboden met daarbij het verzoek om dan geen aanklacht in te dienen.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De EU wil meer concrete stappen van Israël zien dat het daadwerkelijk de humanitaire situatie in Gaza aan het verbeteren is, zei EU-buitenlandchef Kaja Kallas na afloop van de vergadering van EU-buitenlandministers. Kallas had vorige week met Israël afgesproken flink meer humanitaire hulp toe te laten in Gaza.
4 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil vanaf 2028 het EU-budget verhogen, zo blijkt uit een conceptvoorstel dat in handen is van het ANP. Nu draagt elke lidstaat 1 procent van het bruto nationale inkomen bij aan de EU-begroting. In het concept voor de EU-meerjarenbegroting 2028-2034 staat geen nieuw percentage, maar in de Brusselse wandelgangen wordt gesproken over 1,5 procent. De Commissie presenteert woensdag haar voorstel.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meerdere Europese landen zeggen klaar te staan om Patriot-luchtverdedigingssystemen en andere wapens voor Oekraïne te kopen van de Verenigde Staten. Maar het blijft vooralsnog onduidelijk welke wapens de VS precies willen leveren en hoe ze dat willen aanpakken.
7 uur geledenSUWAYDA (ANP/AFP/RTR) - Het geweld in de Syrische regio Suwayda heeft dinsdag opnieuw meerdere levens geëist. Syrische en Israëlische militairen hebben aanvallen uitgevoerd. Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van meer dan tien doden.
8 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal heeft zijn ontslag aangeboden. Dat betekent dat de weg vrij is voor vicepremier Joelia Svyrydenko om aangesteld te worden als de nieuwe premier. Het parlement moet haar benoeming nog goedkeuren, maar aangezien de partij van president Volodymyr Zelensky daar een meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
8 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na een groot datalek in het geheim duizenden Afghanen naar het Verenigd Koninkrijk gehaald, heeft minister van Defensie John Healey bekendgemaakt. De namen en gegevens van bijna 19.000 Afghanen die hadden samengewerkt met de Britten waren uitgelekt, waardoor zij en hun familieleden mogelijk gevaar liepen. Van hen zijn zo'n negenhonderd mensen opgehaald via dit geheime beleid en 3600 van hun familieleden.
8 uur geledenMADRID (ANP) - Artsen zonder Grenzen (AzG) concludeert na eigen onderzoek dat drie medewerkers vier jaar geleden opzettelijk zijn gedood in de Ethiopische regio Tigray, waar toen een burgeroorlog woedde. De hulpverleners werden volgens de organisatie gedood terwijl ze in een duidelijk gemarkeerd AzG-voertuig onderweg waren naar gewonde patiënten.
9 uur geleden