Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Donateur klaagt pro-Trumpgroep aan om uitblijven bewijs fraude

Donateur klaagt pro-Trumpgroep aan om uitblijven bewijs fraude

HOUSTON (ANP) - Een pro-Trumpgroep die heeft beloofd bewijs aan het licht te brengen voor de vermeende fraude door de Democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, is aangeklaagd door een van zijn donateurs. De man uit North Carolina, die 2,5 miljoen dollar had geschonken, is boos dat er niets van de belofte is waargemaakt.

Fred Eshelman, een manager van een investeringsfonds, wil zijn geld terug en zegt dat hij "geregeld en herhaaldelijk" vroeg naar de voortgang van het project. Op zijn verzoeken kreeg hij telkens "vage reacties, platitudes, en holle beloften" terug, stelt Eshelman, die een aanklacht heeft ingediend bij een federale rechtbank in Houston (Texas).

De groep, genaamd True the Vote, had beloofd "om vermoedelijk illegaal stemmen en fraude in de verkiezingen van 2020 te onderzoeken, aan het licht te brengen en om te procederen". In de week na de verkiezingen spande de groep vier rechtszaken aan. Die zaken zijn vorige week weer ingetrokken. "Hoewel we achter de getuigenis van kiezers staan, maken hindernissen voor het bepleiten van onze zaak, gecombineerd met tijdsbeperkingen, het noodzakelijk voor ons om een ander pad te bewandelen", stelde de groep op zijn website.

Geen bewijs

Ondanks tal van beschuldigingen van verkiezingsfraude en onregelmatigheden door president Donald Trump, de verliezer van de verkiezingen, is er tot dusver geen bewijs gepresenteerd dat daar op wijst. De uitslag, namelijk dat Joe Biden naar verwachting met 306 kiesmannen president wordt, is tot dusver ongewijzigd gebleven.

Eshelman voelde zich aangetrokken door het plan van True the Vote, dat meerdere rechtszaken in swing states, het verzamelen van klachten van klokkenluiders, het mobiliseren van Republikeinse steun, en het uitvoeren van dataonderzoek inhield. In de gerechtelijke stukken staat dat hij op 5 november 2 miljoen dollar aan de groep overmaakte en een week daarna nog eens een half miljoen dollar.

Toen de groep niet in staat bleek om verslag uit te brengen van zijn activiteiten, werd het Eshelman duidelijk dat de groep ook niet in staat was om het plan uit te voeren, stelt hij. Toen hij zijn geld terugvroeg werd hem 1 miljoen dollar aangeboden met daarbij het verzoek om dan geen aanklacht in te dienen.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

2 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

3 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

3 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

3 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

5 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

5 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

6 uur geleden