Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dominee Jesse Jackson: Rutte moet Zwarte Piet verbieden

Dominee Jesse Jackson: Rutte moet Zwarte Piet verbieden

DEN HAAG/CHICAGO (ANP) - De Amerikaanse burgerrechtenactivist dominee Jesse Jackson wil dat premier Mark Rutte Zwarte Piet verbiedt. Hij schrijft dat in een open brief die is gepubliceerd op opiniewebsite De Kanttekening.

"Het is onlangs onder mijn aandacht gebracht dat uw houding ten opzichte van Zwarte Piet is veranderd. Wij verwachten dat u, als leider van het land, snel een eind aan Zwarte Piet maakt", schrijft Jackson.

De premier zei begin deze maand in de Tweede Kamer dat hij Zwarte Piet anders is gaan zien, na ontmoetingen met mensen "met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is. Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest." Zwarte Piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht Rutte. "Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet."

Jackson vindt dat Rutte daar een actievere rol bij moet spelen. "Ik vind het ongepast dat u zegt dat u het lijden van zwarte mensen aangaande Zwarte Piet beter begrijpt, terwijl u tegelijkertijd zegt dat u Zwarte Piet niet racistisch vindt. De 5 decembertraditie van Zwarte Piet geldt als aanstootgevend overblijfsel uit de koloniale tijd. Hij heeft een negatief effect op de onschuldige geest van kinderen. (..) Ik geloof dat door uw moreel leiderschap het goede volk van Nederland positief zal reageren en de aanstootgevende en racistische Zwarte Piet voorgoed in de ban zal doen. De wereld kijkt toe!"

Meer uit Binnenland

NU.nl-baas Gert-Jaap Hoekman nieuwe hoofdredacteur NOS Sport

HILVERSUM (ANP) - Gert-Jaap Hoekman wordt de nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport. De huidige hoofdredacteur van NU.nl maakt op 1 september de overstap naar de NOS, heeft de omroep bekendgemaakt.

7 minuten geleden
Vanaf vrijdag zomers warm, lokaal mogelijk tropisch

DEN HAAG (ANP) - De eerste stranddagen lijken in aantocht. Vanaf vrijdag breekt er een periode van zomerse warmte met 25 tot 28 graden aan, meldt Weeronline. Vrijdag is er kans op de eerste officiƫle zomerse dag van het jaar en in het weekend neemt de kans op een eerste lokale tropische dag van 30 graden of meer toe.

19 minuten geleden
Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

1 uur geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

2 uur geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

2 uur geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

2 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

2 uur geleden