Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doetinchem 'houdt rekening' met samenkomst supporters Graafschap

Doetinchem 'houdt rekening' met samenkomst supporters Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - De gemeente Doetinchem houdt er rekening mee dat supporters van De Graafschap woensdagavond bij de wedstrijd tegen Helmond Sport opnieuw naar het stadion komen, laat een woordvoerder van de burgemeester weten. Vorige week vrijdag kwamen na de wedstrijd tegen Jong Ajax enkele honderden supporters naar stadion De Vijverberg, ondanks de oproep van de gemeente om vanwege de coronacrisis thuis te blijven.

Als De Graafschap de wedstrijd woensdag wint, promoveert de club naar de Eredivisie. "Je kunt dan niet verwachten dat supporters voor wie zo'n voetbalclub als een religie is, ook echt thuisblijven omdat de burgemeester daartoe oproept", zegt de woordvoerder. Hij wil evengoed benadrukken dat naar het stadion komen ook woensdag "echt niet mag. Het aantal besmettingen in de Achterhoek is te hoog en de ziekenhuizen liggen vol. Onze boodschap blijft dan ook: kijk de wedstrijd thuis en vier een eventueel feestje ook thuis."

Vorige week greep de politie niet in toen supporters ondanks de oproep om thuis te blijven toch naar De Vijverberg kwamen. De samenkomst verliep volgens de woordvoerder "ordelijk. De situatie stond onder streng toezicht en is beperkt gebleven tot het parkeerterrein. Na het vertrek van de spelersbus zijn supporters snel naar huis gegaan."

Spanningsveld

Het is voor de burgemeester "een spanningsveld", aldus de woordvoerder. Enerzijds moet voorkomen worden dat er door de samenkomst van supporters mogelijk mensen besmet raken met corona. "Anderzijds moeten we de openbare veiligheid waarborgen. Wat denk je dat er gebeurt als je direct handhaaft als supporters naar het stadion toekomen?" Achter de schermen bereidt de gemeente zich samen met de politie, het Openbaar Ministerie en De Graafschap voor op "verschillende scenario's". Er worden extra voorzorgsmaatregelen getroffen, maar wat die precies inhouden kan de woordvoerder niet delen.

Na de samenkomst van vrijdag werden een persfotograaf mishandeld en andere journalisten belaagd. Daarover zegt de woordvoerder: "Het uitgangspunt is het bewaken van de openbare orde en veiligheid. Daar valt ook onder dat journalisten hun werk moeten kunnen doen."

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem laat weten dat de zorg extra patiënten op dit moment "gewoon niet aankan. Het is nu al te druk, laat staan dat het aantal besmettingen toeneemt doordat mensen zich niet aan de coronamaatregelen houden", aldus een woordvoerster. "We gunnen de supporters dat De Graafschap wint, maar vragen wel om zich net als iedereen aan de regels te houden."

Meer uit Binnenland

Staatssecretaris: maatwerkafspraken met Tata kosten helaas tijd

VELSEN-ZUID (ANP) - De overheid kan "helaas niet van de ene op de andere dag maatwerkafspraken" maken met Tata Steel over het verankeren van gezondheidsdoelen. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) zei dat tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen over het recente RIVM-rapport, waarin wordt vastgesteld dat emissies door Tata Steel de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met gemiddeld 2,5 maand verkorten. Ook is er een verhoogde kans op longkanker en astma in de regio.

37 minuten geleden
Ook Maarten van Rossem vertrekt na 2024 bij De Slimste Mens

HILVERSUM (ANP) - Ook Maarten van Rossem zal na het winterseizoen 2024-2025 bij het programma De Slimste Mens vertrekken. Dat meldt de 79-jarige historicus in een gesprek dat De Telegraaf maandagavond op de website heeft gepubliceerd. Eerder maakte ook presentator Philip Freriks al bekend dan te stoppen. Hij zal worden vervangen door Herman van der Zandt.

43 minuten geleden
Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

2 uur geleden
Rij voor aanmeldcentrum Ter Apel, maar volgens COA genoeg plek

TER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.

2 uur geleden
Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

5 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

5 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

6 uur geleden