Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek valt voor Zeeuwse jeugdzorgorganisatie, vraagt hulp minister

Doek valt voor Zeeuwse jeugdzorgorganisatie, vraagt hulp minister

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorgorganisatie Intervence roept Den Haag op een besluit terug te draaien van de gemeenten in Zeeland om in het nieuwe jaar het zorgcontract met de organisatie op te zeggen. Daardoor houdt Intervence op te bestaan. Volgens de organisatie heeft het besluit "ernstige gevolgen voor onze 700 kinderen en gezinnen", schrijft ze in een brief aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

Het ging al langer niet goed met Intervence, dat jongeren in Zeeland begeleidt die met jeugdbescherming of jeugdreclassering te maken krijgen. In 2019 is er nog een grote reorganisatie geweest. De afgelopen maanden zijn drie scenario's onderzocht voor hoe het verder moet met Intervence: zelfstandig doorgaan, verkopen of sluiten.

De gemeenten hebben er nu voor gekozen om per 1 januari 2021 te stoppen met de organisatie. Dat betekent dat de kinderen over andere instellingen moeten worden verspreid. Volgens Intervence is die keus door de gemeenten "uitsluitend financieel" gedreven.

'Situatie steeds anders, maar gevolgen hetzelfde'

Branchevereniging Jeugdzorg Nederland vreest dat de nu gekozen oplossing voor alleen maar grotere problemen gaat zorgen. "Wij hebben de afgelopen jaren al een aantal belangrijke jeugdzorgorganisaties in Nederland zien wegvallen. De situatie was steeds anders, maar de gevolgen zijn overal hetzelfde: jongeren en gezinnen vallen tussen wal en schip met alle gevolgen van dien, omdat de financiële belangen belangrijker worden geacht dan continuïteit en kwaliteit van zorg", waarschuwt de brancheorganisatie. "Het leidt uiteindelijk nooit tot goedkopere jeugdzorg, wel tot spanningen, verslechterde thuissituaties en meer schrijnende verhalen."

Vakbond FNV denkt nog na over eventuele acties. Volgens de bond is er totaal geen rekening gehouden met de medewerkers en kinderen. "Wij gaan nu met de mensen bespreken of we actie gaan voeren. En dan heb ik het niet over een handtekeningenlijstje. Dan leggen we ook gelijk binnen een paar dagen het werk neer", zegt Janny Koppens van FNV Jeugdzorg. "Dit is de zoveelste jeugdzorginstelling die omvalt en waar opnieuw alle regie van de overheid ontbreekt. Met een absurd tijdsplan en zonder enig overleg met ons, met het personeel of met de kinderen."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

anjalakke 1 maand geleden
Top weg met deze criminele organisatie!! Gooien zelf ook woongroepen dicht zonder ouders te informeren.zoals in middelburg 3 jaar geleden .ook van een op de andere dag.dus nu koekje van eigen deeg!!!!

Meer uit Binnenland

Bloemencorso Bollenstreek ook in 2021 afgelast wegens coronavirus

NOORDWIJK (ANP) - De organisatie van het bloemencorso in de Bollenstreek heeft besloten om het evenement dat gepland stond op 17 april af te gelasten vanwege de geldende coronamaatregelen. De organisatie zegt bezig te zijn met het bedenken van een goed alternatief.

21 minuten geleden
Willem-Alexander feliciteert president Biden namens Nederland

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag namens Nederland gelukwensen aangeboden aan de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst gemeld.

1 uur geleden
EU-lidstaten eens over wederzijdse erkenning sneltesten

BRUSSEL (ANP) - De EU-lidstaten zijn het in principe eens geworden over wederzijdse erkenning van snelle coronatests. Het resultaat van een zogeheten antigeentest, waarbij speeksel wordt afgenomen en die binnen dertig minuten uitslag geeft, wordt dan automatisch door een EU-land geaccepteerd als de test in een andere lidstaat is uitgevoerd, bevestigen EU-bronnen.

1 uur geleden
Aziatisch collectief wil discussie na coronalied Lex Gaarthuis

AMSTERDAM (ANP) - Een collectief tegen anti-Aziatisch racisme heeft woensdag tijdens een hoorzitting in het gerechtshof van Amsterdam bezwaar gemaakt tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om Radio 10-dj Lex Gaarthuis niet te vervolgen vanwege zijn carnavalslied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'.

2 uur geleden
Kamer wil ook bij schulden toegang tot tandarts

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Tweede Kamer wil dat mensen die schulden hebben bij hun zorgverzekering niet direct hun aanvullende zorgverzekering kwijtraken. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld niet meer naar de tandarts of fysiotherapeut. Een motie daartoe van GroenLinks en de ChristenUnie werd woensdag aangenomen. De Kamer wil nu dat het kabinet gaat onderzoeken hoe het dat gaat regelen.

2 uur geleden
OM eist negen jaar cel en tbs tegen man die echtgenote neerstak

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft negen jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 44-jarige man die in 2019 zijn 35-jarige echtgenote doodstak voor de ogen van hun toen 3-jarige dochter. Het incident vond plaats voor de woning van het slachtoffer aan de Chestertonlaan in Amsterdam.

2 uur geleden
Rutte feliciteert Amerikaanse president Biden met inauguratie

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de kersverse Amerikaanse president Joe Biden en diens vicepresident Kamala Harris gefeliciteerd met hun beëdiging. Dat deed de premier op Twitter woensdag.

3 uur geleden