Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek valt voor Zeeuwse jeugdzorgorganisatie, vraagt hulp minister

Doek valt voor Zeeuwse jeugdzorgorganisatie, vraagt hulp minister

DEN HAAG (ANP) - Jeugdzorgorganisatie Intervence roept Den Haag op een besluit terug te draaien van de gemeenten in Zeeland om in het nieuwe jaar het zorgcontract met de organisatie op te zeggen. Daardoor houdt Intervence op te bestaan. Volgens de organisatie heeft het besluit "ernstige gevolgen voor onze 700 kinderen en gezinnen", schrijft ze in een brief aan minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid).

Het ging al langer niet goed met Intervence, dat jongeren in Zeeland begeleidt die met jeugdbescherming of jeugdreclassering te maken krijgen. In 2019 is er nog een grote reorganisatie geweest. De afgelopen maanden zijn drie scenario's onderzocht voor hoe het verder moet met Intervence: zelfstandig doorgaan, verkopen of sluiten.

De gemeenten hebben er nu voor gekozen om per 1 januari 2021 te stoppen met de organisatie. Dat betekent dat de kinderen over andere instellingen moeten worden verspreid. Volgens Intervence is die keus door de gemeenten "uitsluitend financieel" gedreven.

'Situatie steeds anders, maar gevolgen hetzelfde'

Branchevereniging Jeugdzorg Nederland vreest dat de nu gekozen oplossing voor alleen maar grotere problemen gaat zorgen. "Wij hebben de afgelopen jaren al een aantal belangrijke jeugdzorgorganisaties in Nederland zien wegvallen. De situatie was steeds anders, maar de gevolgen zijn overal hetzelfde: jongeren en gezinnen vallen tussen wal en schip met alle gevolgen van dien, omdat de financiële belangen belangrijker worden geacht dan continuïteit en kwaliteit van zorg", waarschuwt de brancheorganisatie. "Het leidt uiteindelijk nooit tot goedkopere jeugdzorg, wel tot spanningen, verslechterde thuissituaties en meer schrijnende verhalen."

Vakbond FNV denkt nog na over eventuele acties. Volgens de bond is er totaal geen rekening gehouden met de medewerkers en kinderen. "Wij gaan nu met de mensen bespreken of we actie gaan voeren. En dan heb ik het niet over een handtekeningenlijstje. Dan leggen we ook gelijk binnen een paar dagen het werk neer", zegt Janny Koppens van FNV Jeugdzorg. "Dit is de zoveelste jeugdzorginstelling die omvalt en waar opnieuw alle regie van de overheid ontbreekt. Met een absurd tijdsplan en zonder enig overleg met ons, met het personeel of met de kinderen."

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden