
Doek gevallen voor Meerssen Papier na overstromingen
MEERSSEN (ANP) - Het doek is definitief gevallen voor Meerssen Papier. Volgens de curator is er geen interesse voor overname van het failliete bedrijf. De 43 werknemers zijn inmiddels ontslagen, veel van hen zijn overigens elders weer aan de slag, aldus de curator donderdag.
Een doorstart bleek onmogelijk omdat geïnteresseerde partijen te veel onzekerheden hadden over de fabriek, die failliet zou zijn gegaan als gevolg van de overstromingen in juli. "Veel geïnteresseerden vroegen zich af: waar krijg ik mee te maken, hoe groot is de schade door het hoogwater en hoe hoog is het risico dat dit nog eens gebeurt", aldus de curator. "Zonde, ook voor de werkgelegenheid."
De Rechtbank Limburg verklaarde Meerssen Papier op 3 augustus failliet. Het bedrijf vroeg naar eigen zeggen faillissement aan als gevolg van de recente overstromingen in Meerssen, waardoor machines en installaties ernstig zouden zijn beschadigd. De kosten voor herstel zou het bedrijf niet meer kunnen dragen. Vakbond CNV Vakmensen stelde op basis van gesprekken met werknemers dat de nood niet zo hoog zou zijn als de directie van het bedrijf zei.
Faillissement
De fabriek staat naast de Kleine Geul, die overstroomde. Volgens de directie zou het bedrijf daardoor minstens 2,5 miljoen euro schade hebben geleden. De vakbond stelt dat het personeel spreekt van "volle orderportefeuilles en geboekte winst". De schade zou slechts enkele tienduizenden euro's zijn. De bond heeft de indruk dat de eigenaar de wateroverlast als argument aangrijpt om zich uit het bedrijf terug te trekken.
De fabriek werd in 2008 al eens failliet verklaard. Destijds werkten er ongeveer tweehonderd mensen. De provincie greep toen in door de fabriek te kopen en zo werkgelegenheid te behouden. In 2018 verkocht de provincie het bedrijf aan Marsna Paper. Daarbij zou ook een "forse bruidsschat van 4,3 miljoen euro" zijn meegegeven om achterstallig onderhoud te kunnen uitvoeren. Ook werd afgesproken dat een faillissement alleen met toestemming van de provincie mag worden aangevraagd. Dat zou zijn gebeurd.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
10 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
18 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
21 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden