Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek gevallen voor Meerssen Papier na overstromingen

Doek gevallen voor Meerssen Papier na overstromingen

MEERSSEN (ANP) - Het doek is definitief gevallen voor Meerssen Papier. Volgens de curator is er geen interesse voor overname van het failliete bedrijf. De 43 werknemers zijn inmiddels ontslagen, veel van hen zijn overigens elders weer aan de slag, aldus de curator donderdag.

Een doorstart bleek onmogelijk omdat geïnteresseerde partijen te veel onzekerheden hadden over de fabriek, die failliet zou zijn gegaan als gevolg van de overstromingen in juli. "Veel geïnteresseerden vroegen zich af: waar krijg ik mee te maken, hoe groot is de schade door het hoogwater en hoe hoog is het risico dat dit nog eens gebeurt", aldus de curator. "Zonde, ook voor de werkgelegenheid."

De Rechtbank Limburg verklaarde Meerssen Papier op 3 augustus failliet. Het bedrijf vroeg naar eigen zeggen faillissement aan als gevolg van de recente overstromingen in Meerssen, waardoor machines en installaties ernstig zouden zijn beschadigd. De kosten voor herstel zou het bedrijf niet meer kunnen dragen. Vakbond CNV Vakmensen stelde op basis van gesprekken met werknemers dat de nood niet zo hoog zou zijn als de directie van het bedrijf zei.

Faillissement

De fabriek staat naast de Kleine Geul, die overstroomde. Volgens de directie zou het bedrijf daardoor minstens 2,5 miljoen euro schade hebben geleden. De vakbond stelt dat het personeel spreekt van "volle orderportefeuilles en geboekte winst". De schade zou slechts enkele tienduizenden euro's zijn. De bond heeft de indruk dat de eigenaar de wateroverlast als argument aangrijpt om zich uit het bedrijf terug te trekken.

De fabriek werd in 2008 al eens failliet verklaard. Destijds werkten er ongeveer tweehonderd mensen. De provincie greep toen in door de fabriek te kopen en zo werkgelegenheid te behouden. In 2018 verkocht de provincie het bedrijf aan Marsna Paper. Daarbij zou ook een "forse bruidsschat van 4,3 miljoen euro" zijn meegegeven om achterstallig onderhoud te kunnen uitvoeren. Ook werd afgesproken dat een faillissement alleen met toestemming van de provincie mag worden aangevraagd. Dat zou zijn gebeurd.

Meer uit Financieel

SonntagsZeitung: UBS schrapt wereldwijd 36.000 banen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse bankconcern UBS gaat zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent verminderen nadat de overname van zijn geplaagde branchegenoot Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd 36.000 banen worden geschrapt, meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

1 uur geleden
LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

1 uur geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

2 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

5 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

20 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

22 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

1 dag geleden