Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Doek gevallen voor Meerssen Papier na overstromingen

Doek gevallen voor Meerssen Papier na overstromingen

MEERSSEN (ANP) - Het doek is definitief gevallen voor Meerssen Papier. Volgens de curator is er geen interesse voor overname van het failliete bedrijf. De 43 werknemers zijn inmiddels ontslagen, veel van hen zijn overigens elders weer aan de slag, aldus de curator donderdag.

Een doorstart bleek onmogelijk omdat geïnteresseerde partijen te veel onzekerheden hadden over de fabriek, die failliet zou zijn gegaan als gevolg van de overstromingen in juli. "Veel geïnteresseerden vroegen zich af: waar krijg ik mee te maken, hoe groot is de schade door het hoogwater en hoe hoog is het risico dat dit nog eens gebeurt", aldus de curator. "Zonde, ook voor de werkgelegenheid."

De Rechtbank Limburg verklaarde Meerssen Papier op 3 augustus failliet. Het bedrijf vroeg naar eigen zeggen faillissement aan als gevolg van de recente overstromingen in Meerssen, waardoor machines en installaties ernstig zouden zijn beschadigd. De kosten voor herstel zou het bedrijf niet meer kunnen dragen. Vakbond CNV Vakmensen stelde op basis van gesprekken met werknemers dat de nood niet zo hoog zou zijn als de directie van het bedrijf zei.

Faillissement

De fabriek staat naast de Kleine Geul, die overstroomde. Volgens de directie zou het bedrijf daardoor minstens 2,5 miljoen euro schade hebben geleden. De vakbond stelt dat het personeel spreekt van "volle orderportefeuilles en geboekte winst". De schade zou slechts enkele tienduizenden euro's zijn. De bond heeft de indruk dat de eigenaar de wateroverlast als argument aangrijpt om zich uit het bedrijf terug te trekken.

De fabriek werd in 2008 al eens failliet verklaard. Destijds werkten er ongeveer tweehonderd mensen. De provincie greep toen in door de fabriek te kopen en zo werkgelegenheid te behouden. In 2018 verkocht de provincie het bedrijf aan Marsna Paper. Daarbij zou ook een "forse bruidsschat van 4,3 miljoen euro" zijn meegegeven om achterstallig onderhoud te kunnen uitvoeren. Ook werd afgesproken dat een faillissement alleen met toestemming van de provincie mag worden aangevraagd. Dat zou zijn gebeurd.

Meer uit Financieel

Aandacht voor chipbedrijven op Damrak na resultaten Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML. Beleggers verwerken de resultaten van het Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia. De belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen, wist afgelopen kwartaal opnieuw de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Het optimisme rond AI lijkt daarmee aan te houden. Het aandeel Nvidia koerst af op een stevige openingswinst op Wall Street.

24 minuten geleden
Media: Justitie VS klaagt Ticketmaster-moederbedrijf aan

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie en een groep Amerikaanse staten gaan Live Nation Entertainment donderdag aanklagen, melden Amerikaanse media op basis van ingewijden. Dochterbedrijf Ticketmaster zou een te machtige positie hebben bij de verkoop van concertkaartjes.

29 minuten geleden
Bedrijven keren voor record aan dividend uit

LONDEN (ANP) - Bedrijven hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een recordbedrag van ruim 313 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Dat is een stijging van 2,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Nederland overtroffen de dividenduitbetalingen het wereldwijde gemiddelde, volgens de Global Dividend Index van vermogensbeheerder Janus Henderson.

45 minuten geleden
Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

2 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

6 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

8 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

8 uur geleden