Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental zware aardbeving Mexico loopt op

Dodental zware aardbeving Mexico loopt op

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Het dodental door een zware aardbeving in Mexico is opgelopen naar zes. De beving met een kracht van 7,4 trof vooral de zuidelijke kustregio Oaxaca. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Alle doden vielen in de buurt van het epicentrum in Oaxaca, een bergachtige staat die bekend is om zijn koffie, mescal en Spaanse koloniale architectuur.

Veel mensen hebben hun huizen verlaten uit angst voor naschokken. In de eerste zes uur na de beving zijn 447 naschokken geregistreerd, de zwaarste had een kracht van 4,6.

Brand in olieraffinaderij

Het natuurgeweld veroorzaakte ook een brand in de grootste olieraffinaderij van het land. De brand werd snel geblust. De raffinaderij is uit voorzorg gesloten. Meerdere ziekenhuizen raakten beschadigd, meldde gouverneur Alejandro Murat aan Radio Fórmula, waarvan twee die coronapatiënten behandelden. In de nederzetting Santa Catarina Xanaguia, vlak bij het epicentrum, kwamen mensen vast te zitten door ingestorte huizen en landverschuivingen, aldus een overheidsfunctionaris.

De beving vond plaats op 26 kilometer diepte. De schok was in de hoofdstad Mexico-Stad te voelen, ruim 700 kilometer verderop. Daar renden inwoners de straat op. Twee mensen in de hoofdstad raakten gewond door de schokken en zeker dertig gebouwen liepen schade op.

Nog geen drie jaar geleden stierven in Mexico ruim 350 mensen door een aardbeving met een kracht van 7,1. In 1985 kwamen in Mexico-Stad en omgeving duizenden mensen om het leven door een aardbeving.

Meer uit Buitenland

Zus Noord-Koreaanse leider waarschuwt tegen flyeracties

PYONGYANG (ANP/RTR) - De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwt voor "verwoestende gevolgen" als er weer propagandaflyers naar Noord-Korea worden gestuurd. Er zijn zeker 29 grote ballonnen met daarin flyers gevonden, aldus zus Kim Yo-jong in een verklaring aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

1 uur geleden
Duitse minister verbiedt uiterst rechts medium Compact

BERLIJN (ANP/DPA) - De sociaaldemocratische Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft het blad Compact verboden omdat het extreemrechts zou zijn. Er zijn invallen gedaan in kantoren van het blad en woningen van eigenaren en uitgevers in vier deelstaten. Volgens Faeser is het in 2010 opgerichte medium "een cruciale spreekbuis voor de extreemrechtse scene" in Duitsland.

2 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

4 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

5 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

5 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

6 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

6 uur geleden