Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Dodental zware aardbeving Mexico loopt op

Dodental zware aardbeving Mexico loopt op

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Het dodental door een zware aardbeving in Mexico is opgelopen naar zes. De beving met een kracht van 7,4 trof vooral de zuidelijke kustregio Oaxaca. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Alle doden vielen in de buurt van het epicentrum in Oaxaca, een bergachtige staat die bekend is om zijn koffie, mescal en Spaanse koloniale architectuur.

Veel mensen hebben hun huizen verlaten uit angst voor naschokken. In de eerste zes uur na de beving zijn 447 naschokken geregistreerd, de zwaarste had een kracht van 4,6.

Brand in olieraffinaderij

Het natuurgeweld veroorzaakte ook een brand in de grootste olieraffinaderij van het land. De brand werd snel geblust. De raffinaderij is uit voorzorg gesloten. Meerdere ziekenhuizen raakten beschadigd, meldde gouverneur Alejandro Murat aan Radio Fórmula, waarvan twee die coronapatiënten behandelden. In de nederzetting Santa Catarina Xanaguia, vlak bij het epicentrum, kwamen mensen vast te zitten door ingestorte huizen en landverschuivingen, aldus een overheidsfunctionaris.

De beving vond plaats op 26 kilometer diepte. De schok was in de hoofdstad Mexico-Stad te voelen, ruim 700 kilometer verderop. Daar renden inwoners de straat op. Twee mensen in de hoofdstad raakten gewond door de schokken en zeker dertig gebouwen liepen schade op.

Nog geen drie jaar geleden stierven in Mexico ruim 350 mensen door een aardbeving met een kracht van 7,1. In 1985 kwamen in Mexico-Stad en omgeving duizenden mensen om het leven door een aardbeving.

Meer uit Buitenland

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

2 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

8 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

10 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

11 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

12 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

13 uur geleden
Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

14 uur geleden